Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑΪΤΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ΚΑΪΡΟΥ

 
 
Την Κυριακή 26η Μαρτίου 2017, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, με αφορμή την εορτή του Οσίου Ιωάννου «της Κλίμακος», επισκέφθηκε το Σιναϊτικό Μετόχι στο Κάϊρο, όπου χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία. Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Θεόδωρος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο, την πολιτεία και τα ασκητικά παλαίσματα του περίφημου Ηγουμένου του Σινά Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, καθώς και στο βιβλίο του «Ουρανοδρόμος Κλίμαξ», με το οποίο μετέφερε διαχρονικά σε όλες τις γενεές, τα ασκητικά ιδεώδη της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Στην συνέχεια, έκανε αναφορά στους ισχυρότατους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της περιωνύμου Μονής του Σινά, όπου αμφότεροι συνυπάρχουν αρμονικά στο κράτος της Αιγύπτου. Τόνισε δε, πως παλαιότερες διαφωνίες, οι οποίες κράτησαν πάνω από 600 χρόνια, με το λεγόμενο «Σιναϊτικό ζήτημα», έχουν πλέον εκλείψει με την καθοριστική συμβολή του μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Μελετίου Μεταξάκη (1932), ο οποίος με την σύνεση που τον διέκρινε συνετέλεσε καθοριστικά στο να εξαλειφθούν οι θλιβερές αυτές σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας.
Τέλος, ο Μακαριώτατος ζήτησε από τους εν Καϊρω Σιναΐτες πατέρες, να μεταφέρουν προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ.Δαμιανό και την Σιναϊτική Αδελφότητα, τις θερμότατες ευχές του για το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το επί θύραις Άγιο Πάσχα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου