Συνέντευξη στο monastiria.gr *
Υπηρέτησε την Εκκλησία για τέσσερις δεκαετίες ως Ιεροκήρυκας στη Λάρισα. Από το 1981 ξεκίνησε τις πρώτες επισκέψεις στο Κονγκό. Το 1994, σε ηλικία κοντά στα 70, εκεί που σχεδόν όλοι οι άλλοι φροντίζουν για τα ξέγνοιαστα γηρατειά τους, ο πατήρ Ιγνάτιος Μαδενλίδης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, έμαθε γαλλικά και έφυγε μόνιμα για να ασκήσει ιεραποστολικό έργο στην καρδιά της Αφρικής. Σήμερα, ο πρώην Επίσκοπος Κεντρώας Αφρικής βρίσκεται στην ηλικία των 84 ετών και απολαμβάνει πλέον τον τιμητικό τίτλο του Επισκόπου Πενταπόλεως, τον οποίο του έδωσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον οποίο κατείχε πριν ένα περίπου αιώνα ο Άγιος Νεκτάριος.
Μέσα από τη σοφία των οκτώ δεκαετιών της ζωής του, ο σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος μεταφέρει μέσω του monastiria.gr, λόγια εποικοδομητικά στους Έλληνες.
• Ζείτε στο Κονγκό. Σε μια χώρα με αρκετή φτώχεια. Επειδή τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο αυτό έχει γίνει αισθητό και στην Ελλάδα, θα θέλατε να κάνετε μια σύγκριση σχετικά με την φτώχεια στην Ελλάδα και το Κονγκό;
«Το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής είναι βυθισμένο στη φτώχεια. Άλλοι πεθαίνουν από την έλλειψη νερού, άλλοι πάλι πνίγονται από το πολύ νερό... Τα αγαθά τους δεν μπορούν να διακινηθούν, επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι. Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι έχουν βοηθήσει στη δημιουργία δρόμων, με ανταλλαγή αγαθών. Υπάρχει αρκετός πλούτος ανεκμετάλλευτος, που προσπαθούν τώρα να το απομυζήσουν κάποιοι επιτήδειοι. Το σημαντικότερο για να καταλάβετε, είναι ότι υπάρχουν πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί από την άλλη πλευρά. Ο μέσος τύπος, η μέση αστική τάξη δεν υφίσταται.
Οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι κάνουν απλώς φιλολογία προς όφελός τους, σχετικά με τα δικαιώματα του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Ουσιαστικά αδιαφορούν. Στην Αφρική υπάρχει η πραγματική φτώχεια. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση με τη Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που έφερε η κρίση εδώ. Μόνο από τα σκουπίδια της Ελλάδος, θα μπορούσε να τραφεί όλο το Κονγκό...».
• Από το 2003 που χειροτονηθήκατε Επίσκοπος Κεντρικής Αφρικής, χτίστηκαν στη Κινσάσα και την Κανάγκα του Κονγκό πανεπιστήμιο, σχολείο, εκκλησίες, ένα μικρό νοσοκομείο... Πόσο δύσκολο ήταν να γίνουν όλα αυτά στην καρδιά της Αφρικής;
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Μόνο το πανεπιστήμιο κόστισε πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια! Βοήθησαν σημαντικά οι ιεραποστολικοί σύλλογοι από την Ελλάδα. Το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο στη Κινσάσα του Κονγκό, που δημιουργήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, παρέχει από το 2007 στους 73 φοιτητές του, υψηλού επιπέδου γνώσεις, εντελώς δωρεάν. Μετά τη Θεολογική Σχολή, φέτος εισάγουμε μια νέα Σχολή Πληροφορικής. Αυτή τη στιγμή είμαι επίτιμος Πρύτανης του πανεπιστημίου και διδάσκω ακόμα ως καθηγητής στη Θεολογική Σχολή. Οι υποψήφιοι κληρικοί που φοιτούν στη σχολή, μαθαίνουν για το ορθόδοξο ήθος και το μέρος της λατρείας και τα μεταφέρουν έπειτα στους πιστούς.
Όσον αφορά στο ιατρείο, έρχονται ακόμα και εθελοντές ιατροί από την Ελλάδα. Κάθε μέρα έρχονται άρρωστοι για νοσηλεία. Μπαίνουν από τη μια πόρτα και φεύγουν από την άλλη. Όλα τα νοσήλια είναι δωρεάν.
Έχουν κτιστεί επίσης πολλές εκκλησίες. Και το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει τάξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον εκκλησιασμό. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ο Β', που εγκαινίασε πριν λίγο καιρό το νέο ναό του Αγίου Ανδρέα, τον χαρακτήρισε ως το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Αφρική. Επίσης, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου κτίστηκε με έξοδα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους».
• Ποια είναι η απήχηση του Ορθόδοξου μηνύματος στην Αφρική;
«Στην αρχή όταν πήγα εκεί, υπήρχε τελεία άγνοια. Μας έβλεπαν κάτι σαν μάγους!... Τώρα πλέον η Ορθοδοξία είναι απόλυτα σεβαστή και έχει αρκετή απήχηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ίσως ο σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ντόπιοι βλέπουν το ιεραποστολικό, πνευματικό και κοινωνικό μας έργο και ότι δεν ανακατευόμαστε με την πολιτική της χώρας, κάτι το οποίο επιδιώκουν συνέχεια οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες.
Ανάλογο σπουδαίο έργο γίνεται από πολλές μητροπόλεις σε όλη την Αφρική. Ουσιαστικά μεγάλη ώθηση δόθηκε στην ιεραποστολή από τότε που ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος αναγνώρισε την αγιότητα του Αγίου Νεκταρίου, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα. Ο Άγιος Νεκτάριος ευλόγησε το έργο μας στην Αφρική».
• Μετά την παραίτησή σας από Επίσκοπος Κεντρώας Αφρικής, λόγω ηλικίας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σας έδωσε τον τιμητικό τίτλο του Επισκόπου Πενταπόλεως. Πως νιώθετε που φέρετε τον τίτλο που είχε ο Άγιος Νεκτάριος;
«Προσωπικά δεν περίμενα ούτε επίσκοπος να γίνω. Δεν μπόρεσα να το αποτρέψω κιόλας. Ίσως ήταν θέλημα Θεού. Τώρα παραμένω στην Επισκοπή Κεντρώας Αφρικής, στην περιοχή της Κανάγκα του Κονγκό, ως εφησυχάζων δεσπότης, αν και δεν ξέρω τι θα πει ανάπαυση... καθώς συνεχίζω να εργάζομαι όλη μέρα. Βοηθώ όσο μπορώ τον νυν Επίσκοπο Κεντρώας Αφρικής π. Νικηφόρο, που ήρθε από το Άγιον Όρος και κάνει σημαντικό έργο».
• Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή που αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια στην Ιεραποστολή;
«Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές. Κάποτε ένας φίλος μου γιατρός, μού είπε, ότι και μόνο που είστε εκεί ως αυτοεξόριστοι, αυτό σημαίνει πολλά. Ίσως οι δυσκολότερες στιγμές ήταν το αεροπορικό δυστύχημα το 2008 στο Κονγκό, από το οποίο βγήκα σώος και ένα τροχαίο ατύχημα, στο οποίο είχα τραυματιστεί».
• Η ιεραποστολή είναι κάλεσμα;
«Βέβαια είναι κάλεσμα. Στην αρχή δεν το επιθυμούσα πολύ και δεν έπαιρνα τέτοια πρωτοβουλία. Στη Λάρισα είχα τις υποχρεώσεις και τη διακονία μου. Δέχθηκα κάποια στιγμή ένα τηλεφώνημα από τον προϊστάμενο της αδελφότητας του «Σωτήρα», να πάω να βοηθήσω τον π. Χαρίτωνα και τελικά το αποφάσισα».
• Ποιό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σήμερα στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους;
«Το μήνυμά μου σήμερα προς τον κόσμο είναι το εξής. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος και διόρθωση έξω από τον Χριστό και την Εκκλησία. Τα χάλια μας σήμερα δημιουργήθηκαν επειδή ξηλώνονται συστηματικά βασικές αξίες από το λαό μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το κατάντημά μας δεν είναι άμοιρο της απομάκρυνσής μας από τις ιερές παραδόσεις. Ούτε τον Χριστό αγαπάμε και την Ελλάδα νομίζω ότι την ντρεπόμαστε πολύ...
Δεν απογοητεύομαι όμως. Έχω βάσιμες ελπίδες και πεποίθηση ότι ο Θεός δεν θα αφήσει την Ελλάδα. Πέρα από αυτούς που εργάζονται σήμερα φιλότιμα, υπάρχει μια στρατιά από μάρτυρες, νεομάρτυρες και οσίους, που πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους αυτά τα χώματα. Πρέπει να αγαπήσουμε πάλι την Ελλάδα και την Ορθόδοξή μας πίστη. Αυτό είναι το σπουδαιότερο».
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος (κατά κόσμον Γεώργιος Μαδενλίδης) γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα. Το 1952 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1968 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1969 αρχιμανδρίτης.
Για 37 χρόνια διακόνησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης (ως λαϊκός και έπειτα κληρικός της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ»). Τη δεκαετία του '60 δημιούργησε στη Σκοτίνα Πιερίας την χριστιανική παιδική κατασκήνωση της ΓΕΧΑ Λαρίσης.
Από το 1981 βοηθούσε στην ιεραποστολή (3-4 μήνες κάθε χρόνο) πλησίον του μακαριστού ιεραποστόλου Αρχιμανδρίτου Χαρίτωνος Πνευματικάκη στο Κονγκό. Το 1994 ορίσθηκε υπεύθυνος του Κλιμακίου της ιεραποστολής στη Κανάγκα. Το 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, η οποία περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη Ρουάντα, Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Κογκό Μπράζα. Το 2010 παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής και εξελέγη Μητροπολίτης Πενταπόλεως.
* Συνέντευξη στον Χρήστο Πιτσίλκα, για το monastiria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου