Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Εκατοντάδες πιστοί στον Επιτάφιο του Άη Γιώργη στο παλαιό Κάιρο (2014)

pyramisnews.gr / romfea.gr

ag-georgios-epitafios-03
 
Η λέξη «εντυπωσιακό» είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει αυτό που νιώθει κανείς παρακολουθώντας την περιφορά του Επιταφίου, στην πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο.

Με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, να ακολουθεί τον Επιτάφιο, αναμέσα από τα μνήματα του Ελληνικού Κοιμητηρίου.

Ο αποθανών Ιησούς Χριστός μεταφέρεται ανάμεσα από τις μορφές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που έχουν προσφέρει εδώ και 150 χρόνια στον Ελληνισμό της Χώρα του Νείλου.

Την ίδια στιγμή, η καμπάνα της ιστορικής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εντός του Κοιμητηρίου, να κτυπά πένθιμα, οι ψάλτες να ψέλνουν αναλλάξ – ελληνικά και αραβικά – τα εγκώμια, οι Έλληνες πρόσκοποι με την μπάντα και τα τύμπανα να προπορεύονται.
Ο ίδιος ο κόσμος (Έλληνες αλλά και αραβόφωνοι χριστιανοί) να προσπαθούν να συγκρατήσουν την πορείοα που ακολουθεί ο Επιτάφιος, καθώς ο χώρος έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες πιστούς.

Ο ήλιος καίει και το Σώμα του Ιησού κρατούν τιμητικά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης.

Τον Σταυρό του Κυρίου κρατούν ο Γενικός Γραμματέα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και ο κ. Γιούσεφ Χόσαρι που είναι Επίτροπος στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου.

Μαζί με τον Δεσπότη κ. Νήφωνα, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σκρέτας και ο Ιορδανός στην καταγωγή αλλά εδώ και πολλά χρόνια υπηρετών ως εφημέριος σε ναό του Διδυμοτείχου στον Έβρο, Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, ευλογούν τους πιστούς που έχουν κατακλύσει τον χώρο, στη λιτανεία που και φέτος βγήκε εκτός του μοναστηριού και περιεδιάβηκε στον γύρω εξωτερικό χώρου του μοναστηριού στο παλαιό Κάιρο.

Σίγουρα, και φέτος ήταν μία από τις πιο ξεχωριστές μέρες για το ιστορικό μας μοναστήρι και όλον τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
 
ag-georgios-epitafios-02
 
ag-georgios-epitafios-12
 
ag-georgios-epitafios-14
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου