Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου 2014 στο παλαιό Κάιρο

pyramisnews.gr

ag-georgios-panigiri-07
 
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία πολλών πιστών από όλη την Αίγυπτο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε της ακολουθίας του εσπερινού του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, η οποία τελείται κατ΄έθιμο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μετά το Πάσχα, στην περίφημη «Ροτόντα», στο μοναστήρι όπου μαρτύρησε ο Μεγαλομάρτυς της Εκκλησίας μας Άγιος Γεώργιος.
Για αυτό, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του για την χάρη του Αγίου αυτού της εκκλησίας μας, που σεμνύνονται και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.
Ούτε, επίσης, παρέλειψε, να εκφράσει την χαρά του και την μεγάλη του ικανοποίηση για το πραγματικό αυτό θαύμα της ανακαίνισης του ιστορικού μοναστηριού, που βρίσκεται ήδη στο τελικό της στάδιο, με την ευγενική προσφορά από καρδιάς του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.
Τον Μακαριώτατο μαζί με τους Αρχιερείς, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Μόσχας καθώς και όλο τον ιερό κλήρο, υποδέχτηκαν με τυμπανοκρουσίες οι Έλληνες Πρόσκοποι Καΐρου.
Ευλογώντας τους, ο Πατριάρχης άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά, ψάλλοντας το «Αναστάσεως Ημέρα…», ενώ οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα και διαλαλούσαν το μήνυμα της Αναστάσεως σε ολόκληρη την περιοχή, παρουσία πολύ κόσμου που ήρθε να προσκυνήσει τον Άγιο του Καΐρου, τον Άγιο Γεώργιο.
Ανάμεσά τους, ο εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας, η Υποπρόξενος Καΐρου κα Μπέσυ Παπανικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και άλλοι επίσημοι.
«Περιμένω την ημέρα, που θα μεταφέρω την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και θα αφιερώσω αυτό το μεγάλο μοναστήρι στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ένα μεγάλο προσκύνημα, μία μεγάλη ευλογία για Χριστιανούς αλλά και Μουσουλμάνους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (κάνοντας ιδιαίτερη αντίστοιχη αναφορά και στο θαυματουργό πηγάδι του καϊρινού μοναστηριού, όπου λέγεται ότι ευλόγησε η Αγία Οικογένεια, όταν κατά την παράδοση έζησε σε αυτήν την περιοχή), στον πολιούχο και ιδρυτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Άγιο Μάρκο (του οποίου η μνήμη τιμάται στις 25 Απριλίου) και τον Άγιο Γεώργιο (που εορτάζεται στο ομώνυμο μοναστήρι).
Ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε τέλος την μεγάλη του χαρά για το νοσοκομείο που στο μέλλον θα κτισθεί εντός της Ιεράς Μονής για να προσφέρει φροντίδα ιδιαίτερα στους φτωχούς ανθρώπους.
Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε ιδιαίτερα, εκτός από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, όλως ιδιαιτέρως τον Καθηγούμενο Επίσκοπο κ. Νήφωνα, «που η καλωσύνη της καρδιάς του γίνεται λιμάνι αγάπης για εκατοντάδες ανθρώπους».
 
ag-georgios-panigiri-00
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου