Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αφρικανοί: Φτωχοί στην πιο πλούσια ήπειρο του κόσμου...

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ/kathimerini.gr

×

                   
Μισό και πλέον αιώνα μετά τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισε η διαδικασία της αποαποικιοποίησης και της χειραφέτησης των αφρικανικών χωρών, η Αφρική παραμένει μια ήπειρος με ουσιαστικά ανεξάντλητες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ταχύτατη ανάπτυξη και ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και θέατρο αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων και ξένων επεμβάσεων.

Μολονότι στο σύνολό της έχει ΑΕΠ που δεν υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια ετησίως, μέγεθος ανάλογο της Ρωσίας ή της Ινδίας, οι οικονομίες της αναπτύσσονται ταχύτατα και αναμένεται πως μέχρι το 2050 η αφρικανική οικονομία θα είναι σχεδόν δεκαπλάσια από το σημερινό μέγεθός της. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πολλών αφρικανικών οικονομιών δεν μεταφράζονται, όμως, σε ευημερία για τους λαούς της Αφρικής, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν σε ένδεια αναντίστοιχη με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Μαύρης Ηπείρου και απολύτως αδικαιολόγητη σε σχέση με τον πλούτο της.

Στην Αφρική βρίσκεται περίπου το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πλουτοπαραγωγικών πηγών, το 60% της αρόσιμης γης που δεν έχει ώς τώρα αξιοποιηθεί, αλλά και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με αυξανόμενη αγοραστική δύναμη.

Πεδίο ανταγωνισμού

Εχει, έτσι, αναπόφευκτα αποτελέσει πεδίο οικονομικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Δεδομένου ότι στην αναμέτρηση αυτή το Πεκίνο επικράτησε προσφάτως υπερκαλύπτοντας τις ΗΠΑ το 2009, η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως προσάψει στον ασιατικό οικονομικό γίγαντα ότι παραβλέπει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς συνεργάζεται συχνά με αυταρχικά καθεστώτα. Στην προσπάθειά του να αντλήσει ενέργεια αλλά και πρώτες ύλες για την ενεργοβόρο κινεζική οικονομία, το Πεκίνο έχει πράγματι στραφεί στην Αφρική την οποία έχει επιχειρήσει να κατακτήσει οικονομικά επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε έργα υποδομής.

Συνέχεια... http://www.kathimerini.gr/764409/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ftwxoi-sthn-pio-ploysia-hpeiro-toy-kosmoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου