Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Κένυα

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας / romfea.gr

IMG 2208
 
Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2014, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Ναιρόμπι της Κένυας, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιο, τον π. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, και πλειάδα Αφρικανών ιερέων.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπου έψαλλε η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής, ο Μακαριώτατος χειροτόνησε Διάκονο τον δευτεροετή ιεροσπουδαστή Ιωάννη Καρακάσια.
Παρόντες στην Θεία Μυσταγωγία ήταν οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Ρωσσίας και της Σερβίας, και εκατοντάδες Αφρικανοί Ορθόδοξοι οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και τον αυλόγυρο.
Στην ομιλία του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων εξέφρασε των χαρά του, που του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσει την δεύτερη δεκαετία της Πατριαρχίας του με την ποιμαντική του επίσκεψη στην Κένυα, τονίζοντας την μεγάλη του αγάπη και ενδιαφέρον για την πορεία της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική ήπειρο και μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευλογία του Αγίου Μάρκου, του πρώτου Επισκόπου Αλεξανδρείας.
Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο Μακαριώτατος τόνισε πως ως Πνευματικός Πατέρας αγωνίζεται και προσεύχεται πάντα για την ειρήνη, την ευημερία, και την συνεχή σταθερότητα σε όλη την Αφρική και ιδιαίτερα στην όμορφη και φιλόξενη Κένυα και χαρακτηριστικά είπε: "Εδώ είναι το κέντρο της Ιεραποστολής μας στην Αφρική".
Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες για την θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και υπογράμμισε ότι σαν Πατριάρχης θα αγωνιστεί για την καταπολέμηση της μάστιγας του θανατηφόρου ιού έμπολα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την χαρά που έδωσε σε όλους τους Ορθόδοξους Κενυάτες με την παρουσία του και τόνισε πως η πρώτη δεκαετία υπήρξε γόνιμος και δημιουργική αφού σε όλη την Αφρική φαίνεται πια ολοφάνερα η εξάπλωση και η εδραίωση της Ορθοδοξίας σε όλους τους τομείς, χάρις στις άοκνες προσπάθειες του Πατριάρχη, τις προσευχές του, τις οδηγίες του και τις συμβουλές του.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του κλήρου και του λαού της Κένυας για την παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και την πνευματική στήριξη στο πολυσχιδές έργο που επιτελείται στην Κένυα.
Το μεσημέρι ο Πρέσβυς της Ελλάδος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη με προσκεκλημένη όλη την παροικία.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος αναχώρησε για την έδρα του πλημμυρισμένος από αισθήματα χαράς, αγάπης και ευγνωμοσύνης για την επιτυχή και ευλογημένη περιοδεία του στην Κένυα.
Αποχαιρετώντας τον Μακαριώτατο οι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής ρωτήθηκαν ποιο μήνυμα θα ήθελαν να δώσουν στον Πατριάρχη τους και αυτοί απάντησαν: "Τον αγαπούμε και τον περιμένουμε να γυρίσει γρήγορα".
 
IMG 2225
 
IMG 2238
 
IMG 2266
 
IMG 2282
 
IMG 2288
 
IMG 2305
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου