Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

" Η φροντίδα μας για τα ορφανά της Σιέρρα Λεόνε "

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

[ εικόνα άρθρου ]
Εδώ και ένα χρόνο οι χώρες της Δυτικής Αφρικής μαστίζονται από τη χειρότερη επιδημία που γνώρισε η ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα, τον ιό έμπολα. Όπως και άλλοτε, το έθνος βρίσκεται πάλι σε πόλεμο αλλά χωρίς όπλα και σφαίρες. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν αντάρτες και ο εχθρός δεν κάνει καμία εξαίρεση στο πέρασμά του. Ο σιωπηλός, αόρατος και φονικός ιός επιτίθεται αδιακρίτως σε βρέφη, νήπια, εφήβους και ενήλικες. Σε αυτόν τον πόλεμο η κερδίζεις η χάνεις.
Από την εμφάνιση της επιδημίας μέχρι και τα τέλη Μαΐου μόνο στη χώρα της Σιέρρα Λεόνε καταγράφηκαν συνολικά 12.706 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.908 θάνατοι. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σιέρρα Λεόνε και στις γειτονικές χώρες Λιβερία και Γουϊνέα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε πτώση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι πρόσφατες καταγεγραμμένες 79 περιπτώσεις του μηνός Μαρτίου αποτελούν το χαμηλότερο ποσοστό για το 2015. Η Ιεραποστολή μας ανταποκρίθηκε εξ αρχής με την παροχή προληπτικής εκπαίδευσης, επισιτιστικής βοήθειας, ιατρικών εφοδίων και κάθε άλλης δυνατής βοήθειας. Αυτό που προέχει την περίοδο αυτή είναι η βοήθεια των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη του έμπολα και η φροντίδα των παιδιών που έμειναν ορφανά. Περισσότερα από 530 παιδιά έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους από τον έμπολα και άλλα 153 έχουν χάσει τον πατέρα η την μητέρα τους και στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής.  
Οι κρατικές αρχές σχεδιάζουν για μία ακόμη φορά την αναχαίτιση της επιδημίας και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού με έναν τριήμερο περιορισμό 2.500.000 ανθρώπων στις οικίες τους. Μια τακτική που εφαρμόζεται από τον παρελθόντα Σεπτέμβριο τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας όσο και στις βορειότερες περιοχές, ώστε να επιτευχθεί από ομάδες εμπειρογνωμόνων η αναφορά η καταγραφή ακόμη και των περιπτώσεων που λανθάνουν και δεν έχουν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα.
Σήμερα κρίνεται αναγκαία για την περιοχή η ίδρυση και λειτουργία ορφανοτροφείων, όπου, εκτός από την παροχή των αναγκαίων για την επιβίωση σε όλα τα ορφανά παιδιά, θα τους δίνεται παράλληλα η ευκαιρία να φοιτούν εκεί και να εκπαιδεύονται προληπτικά σε θέματα υγείας και υγιεινής. Δεδομένου ότι όλα τα ορφανά έχουν έρθει σε επαφή με άτομα μολυσμένα από τον έμπολα και επειδή ο ιός έχει μία περίοδο εκδήλωσης 21 ημερών, τα παιδιά θα πρέπει να περνάνε μία περίοδο ελέγχου και περίθαλψης σε καραντίνα.
Σκοπός των ιδρυμάτων αυτών θα είναι να επανασυνδέσουν τα ορφανά παιδιά με τους επιζώντες συγγενείς τους, έργο το οποίο θα αναλαμβάνουν κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν είναι πάντα εφικτό, είτε επειδή κανείς από τους γονείς δεν έχει μείνει ζωντανός είτε επειδή οι οικογένειές τους δεν θέλουν να αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού, για να καρπωθούν την περιουσία των νεκρών γονιών του, που δικαιωματικά ανήκει στο επιζήσαν τέκνο.
Το Ιεραποστολικό μας Κλιμάκιο χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές δωρητών και ευεργετών μας ανά τον κόσμο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης και λειτουργίας ενός Ορφανοτροφείου, στο οποίο θα εγκατασταθούν περισσότερα από 30 ορφανά του έμπολα. Αν και βρισκόμαστε ακόμη σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, σχεδιάζουμε να τους παρέχουμε βιβλία, ρούχα, παπούτσια, σχολικές ποδιές κ.α. Την περίοδο της Διακαινησίμου ήμασταν σε διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για την τοποθεσία ανέγερσης του Ορφανοτροφείου. Πρόσφατα στη χώρα ανέκυψαν ποικίλα προβλήματα στη λειτουργία των ιδιωτικών ορφανοτροφείων λόγω οικονομικών ατασθαλιών, κακομεταχείρισης και κακοποίησης των ορφανών, και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερέστερα και με μεγάλη προσοχή κάθε αίτημα λειτουργίας νέων ιδρυμάτων περίθαλψης ορφανών.
Αν και η μέχρι σήμερα κοινωνική προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτιμάται ιδιαίτερα από τους κρατικούς φορείς, οι διαδικασίες ίδρυσης του Ορφανοτροφείου της Ιεραποστολής θα προχωρήσουν με κάποια βραδύτητα λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών. Σκεφθείτε ότι μόλις στις αρχές Μαΐου πήραμε την πολυαναμενόμενη άδεια για την ανέγερση του Ιεραποστολικού μας Κέντρου στο Τάουερ Χιλ (Λόφος του Πύργου), που εκκρεμούσε.
Ήδη η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να μας παραχωρήσει και μερικά στρέμματα γης σε μία συνοικία της Φριτάουν, γνωστή με την ονομασία Γκλούτσεστερ. Ωστόσο, αν θέλουμε να αποκτήσουμε δωρεάν το οικόπεδο στην περιοχή, θα πρέπει να συνεξετάσουμε τα δύο αυτά ζητήματα. Η απόφαση θα ληφθεί μόλις ο Υπουργός επισκεφθεί την περιοχή και κάνει τις εκτιμήσεις του. Ταυτόχρονα, ασχολούμαστε με τη διασφάλιση μίας έκτασης γης στην παραλία (York Village, Kent Beach), η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής των ορφανών παιδιών, στον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα όλες τις εποχές του χρόνου.
Οι διαδικασίες ανέγερσης του Ορθοδόξου Ορφανοτροφείου «Άγιος Ιάκωβος» θα προχωρήσουν ταχύτατα λόγω της επερχόμενης περιόδου των βροχών. Το νέο αυτό ίδρυμα του Ιεραποστολικού μας Κλιμακίου θα διαθέτει δύο παραρτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Φριτάουν, το ένα στο Γουότερλου για παιδιά 9-18 ετών και το άλλο στο Τάουερ Χιλ για παιδιά 3-8 ετών.
Για να προχωρήσουμε, όμως, δουλεύουμε νυχθημερόν, ώστε να καταστεί δυνατή η εξομάλυνση του ανισόπεδου και απότομου εδάφους της περιοχής και η εντός αυτού κατασκευή των κτιρίων (κοιτώνες, τραπεζαρία, σχολείο, παιδική χαρά), που θα αποτελέσουν το συγκρότημα του Ορφανοτροφείου στο Τάουερ Χιλ. Ο εκσκαφέας-φορτωτής εργάζεται αδιάκοπα για την αποχωμάτωση του οικοπέδου και τη θραύση των μεγάλων ογκολίθων, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα των φορτηγών που μεταφέρουν το χώμα.
Σύντομα ελπίζουμε ότι θα θέσουμε και τα θεμέλια του κοιτώνα και της τραπεζαρίας, ώστε κατά τη διάρκεια των βροχών να μπορούμε να προσχωρήσουμε στο έργο της ανοικοδόμησης. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Ορφανοτροφείου προγραμματίζεται να τελεστεί ανήμερα της Πεντηκοστής παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Γουϊνέας κ. Γεωργίου και των κυβερνητικών αρχών. Στο παράρτημα του Γουότερλου δεν αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα λόγω της ομαλότητας του εδάφους.   
Όπως πιθανόν γνωρίζετε, η επιδημία του ιού έμπολα, που ενέσκηψε στη χώρα μας, προκάλεσε ποικίλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και τη διακοπή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε εθνικό επίπεδο. Τα σχολεία, τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά από τα μέσα του προηγούμενου έτους και όλοι οι μαθητές και οι σπουδαστές έχουν χάσει ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος από τις σπουδές τους. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στο Ορθόδοξο Σχολείο μας στη Φριτάουν έχουμε αρχίσει να παραδίδουμε μαθήματα, ενώ στο Σχολείο του Γουότερλου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.
Φαίνεται ότι τα πράγματα αρχίζουν σταδιακά να επανέρχονται στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, αν και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο ωράριο συναλλαγών και οι απαγορεύσεις σχετικά με τις δημόσιες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Οι άνθρωποι οφείλουν να είναι ακόμα πολύ προσεκτικοί και σε ετοιμότητα, γιατί η απειλή του ιού έμπολα είναι ακόμη παρούσα, αν και σε πολύ χαμηλό ποσοστό.
Αγαπητοί μας αδελφοί, καθημερινά ακούμε συγκλονιστικές ιστορίες από τους επιζώντες. Όλοι, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο, έχουν να αναφέρουν κάτι για την πίστη τους στον Θεό και την εναπόθεση των ελπίδων τους σε Αυτόν. Η πίστη έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας για τερματισμό αυτού του ιού. Παρόλο που πολλοί αδελφοί μας έχουν πεθάνει και εξακολουθούν να πεθαίνουν, παρόλο που κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να μολύνονται, παρόλο που πολλοί υποφέρουν και πεθαίνουν από την πείνα, έχοντας χάσει όλα τα μέσα βιοπορισμού τους, ακόμη και όταν ο φόβος κυριεύει τα πάντα, η πίστη είναι το μοναδικό μας καταφύγιο. Όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, έχουν μοναδικό τους στήριγμα την πίστη στον Θεό, όταν πλέον όλοι τους έχουν εγκαταλείψει. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη Σιέρρα Λεόνε, ειδικά για τους επιζώντες και όσους έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλοι κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Δοξάζω τον Θεό για την κάθε μέρα ζωής που μας χαρίζει. Προσεύχομαι να απαλύνει τον πόνο όλων αυτών που δοκιμάζονται από την επιδημία που μαστίζει τη φτωχή μας χώρα. Το δώρο της ζωής είναι αυτό που πλέον επιζητούν εναγωνίως οι κάτοικοι της Σιέρρα Λεόνε. Ζούνε κάθε τους μέρα σαν να είναι η τελευταία. Ενώ πολλοί από εμάς θεωρούμε τη ζωή δεδομένη. Εμείς ανακουφίζουμε προσωρινά τον πόνο και την αγωνία των αναξιοπαθούντων με τη δική σας αγαπητική συνδρομή.

Με αγάπη Χριστού
 
π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου