Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

«Άξιος» για τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο

 Orthodox Metropolis of Zambia 

ΠΟΡΤ ΣΑΪΝΤ.
Στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πόρτ Σαΐντ κλήρος και λαός φώναξαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου «Άξιος» για τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο., που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ κ Θεόδωρος Β΄.
Σε ένα ναό που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ελληνικούς ναούς της ομογένειας σε όλη την αφρικανική ήπειρο, που ήταν κάποτε χώρος λατρείας πολλών χιλιάδων Αιγυπτιωτών και που συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα πραγματικό κόσμημα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και εν γένει του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο νέος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους πολυάριθμους Έλληνες καθώς επίσης και τους πολλούς αραβόφωνους ελληνορθόδοξους που παραβρέθηκαν στην τελετή της ενθρονήσεως.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος εξήγγειλε το ξεκίνημα της ανακαίνισης του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που μετράει μέχρι σήμερα πάνω από εκατό χρόνια ζωής και μίλησε για ένα ιστορικό γεγονός, ευχαριστώντας όλους όσοι συμβάλλουν για το μεγάλο αυτό έργο, για το σύμβολο αυτό της Μητρόπολης Πηλουσίου που εκτείνεται σε τρεις αιγυπτιακές πόλεις, το Πορτ Σαΐντ, τη Δαμιέτη και τη Μανσούρα, με εννέα συνολικά ελληνορθόδοξους αλλά και αραβόφωνους ναούς και τα κοιμητήριά τους.
«Σεβασμιώτατε κ. Νάρκισσε, η Ιορδανία σε γέννησε, η Ελλάδα σε κέρδισε, η Αίγυπτος σε χαίρεται», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.
Συγκινημένος ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Ιορδανός στην καταγωγή, ευχαρίστησε την Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα του, όπως είπε, για όσα του προσέφερε, και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, και κυρίως που έμαθε σε βάθος την ελληνική γλώσσα, την οποία τόσο αγάπησε καθώς διακρίνεται για τον ελληνικό του λόγο, προφέροντας και στίχους του ελληνικού εθνικού ύμνου «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά…», εκφράζοντας στο πρόσωπο του παρεβρισκόμενου Έλληνα Πρέσβη την απέραντη ευγνωμοσύνη του. «Ας βρίσκεται πάντα ψηλά η ελληνική σημαία», είπε.
«Θα είμαστε στο πλευρό του νέου Μητροπολίτη Πηλουσίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, τονίζοντας ότι η Κοινότητα θα συμβάλλει στο έργο της ανακαίνισης του περικαλλούς ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που σήμερα πάλι γνώρισε ημέρες δόξας, όπως παλιά που γέμιζε ασφυκτικά από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην όμορφη αυτή μεσογειακή αιγυπτιακή πόλη του Πορτ Σαΐντ.
«Η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η ανακαίνιση αυτού του ναού», τόνισε με τη σειρά του ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, «ως χρέος απέναντι στην ιστορία και τους προγόνους μας», κατέληξε.

https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-391805074291380/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου