Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Καμερούν

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

Map: Cameroon
 
 
Η Ιερά Μητρόπολη Καμερούν περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ισημερινή Γουινέα και τις νήσους Σαν Τόμας και Πρίγκιπος.
Έδρα: Γιαουντέ του Καμερούν
(http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=content&cid=004001)Η Ι. Μ. Καμερούν δραστηριοποιείται ιεραποστολικά και έχει συνολικά:
  • 27 ενορίες με κανονικούς Ναούς.
  • 40 πρόχειρες ενορίες που στεγάζονται σε διάφορα οικήματα, πλινθόκτιστους και υπαίθριους ναούς.
  • Ένα Σεμινάριο Ορθοδόξου Θεολογίας για μελλοντικούς ιερείς και στελέχη του ιεραποστολικού έργου. (Μόνο τρεις άλλες Μητροπόλεις της Αφρικής διαθέτουν παρόμοια Σεμινάρια).
  • Μια Κατηχητική Σχολή για κοπέλες από την περιοχή του Β. Καμερούν και από τις υπόλοιπες χώρες.
  • 3 Αγροτικά Ιατρεία
  • 14 Γεωτρήσεις και 5 σε εξέλιξη.
Η Ιερά Μητρόπολις Καμερούν ευαγγελίζεται καθημερινά τον Λόγον της σωτηρίας στις χώρες της πνευματικής της δικαιοδοσίας και παράλληλα αναπτύσσει ένα πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο, ζώντας την αναπτυξιακή και πολιτιστική δυσκολία αυτών των χωρών.

Ο συνολικός αριθμός των Ορθοδόξων πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες και πρόσφατα έχει αρχίσει επίσημη επανακαταγραφή.
Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη, η οποία παρέχεται εις τα τρία αγροτικά ιατρεία, περιλαμβάνει ιατρική συμβουλευτική, φαρμακευτική αγωγή και εργαστηριακές μικροβιολογικές εξετάσεις κατά των κατά καιρούς τοπικών επιδημιών καθώς και των συχνών κρουσμάτων ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού, ηπατίτιδας, γαστρεντερικών παρασίτων κ.ά. Γίνεται δε προσπάθεια για την επαρκή πληροφόρηση περί του ιού HIV (AIDS).

Η Ιερά Μητρόπολις:
α) Δίνει υποτροφίες σε πλέον των τριακοσίων απόρων μαθητών και φοιτητών.
β) Δίνει βοηθήματα σε μεγάλο αριθμό πτωχών, ορφανών, προσφύγων, αναπήρων κ.λπ.
γ) Διανέμει κατ’ έτος μεγάλες ποσότητες τροφίμων ιματισμού, υπόδησης και σχολικών ειδών σε όλη τη δικαιοδοσία της.
δ) Φροντίζει για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων και την παροχή πόσιμου νερού σε δύσκολες και πολιτιστικά απρόσιτες περιοχές και μεριμνά για την καθημερινή βελτίωση της ποιότητος ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών χωρίς θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις. Κατ’ έτος προγραμματίζεται και η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων ιδιαίτερα στην περιοχή του Βορ. Καμερούν και του Νοτ. Τσαντ.
Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν Υπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρικής Αφρικής κ. Γρηγόριος γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1961.
Υπήρξε μοναχός, εκ των ιδρυτικών μελών της αδελφότητος, στη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1984 και πρεσβύτερος το 1988 λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και ανέπτυξε ποικίλη ποιμαντική δράση.
Ακολούθησε σπουδές σχεδίου, ζωγραφικής και εικονογραφίας και το 1988 έλαβε το πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας).
Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου του Ζ’ ανέλαβε από τον Ιανουάριο του 2001 την θέση του Διευθυντού του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου στην Αλεξάνδρεια έως τον Ιούλιο του 2002.
Από τον Μάιο του 2003 έως και την εκλογή του, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη, διατελόντας και Αρχιερατικός Επίτροπος Κεντρικής Ιταλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας.
Στην Ρώμη παρακολούθησε μαθήματα εις το Pontificium Universita Gregorianna.
Την 27ην Οκτωβρίου του 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Καμερούν.
Χειροτονήθηκε την 25η Νοεμβρίου 2004 από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο το Β’ και ενθρονίστηκε από τον ίδιο την 23η Ιανουαρίου του 2005 στο Γιαουντέ.

Η Ι. Μητρόπολη Καμερούν, μεταξύ άλλων, ενισχύεται από τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος, εκτός των οικονομικών ενισχύσεων και την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, ανέλαβε την:
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Ελευθερίου στο Γιαουντέ μετά κατοικίας Ιερέως
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Τίτου στο Μπαλμάγιο
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Τριάδας και Αγ. Δημητρίου στο Γιαουντέ
• την όρυξη πηγαδιού στο Βόρειο Καμερούν
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Αικατερίνης στη Γκάρουα
• την στήριξη Γεωργοκτηνοτροφικού Προγράμματος με την αγορά και αποστολή γεωργικού ελκυστήρα, αρότρου, σπαρτικής μηχανής, φορτωτή, δισκοσβάρνας, καλλιεργητή και αναγκαίων ανταλ/κών.

http://www.ierapostolos.gr/klimakio-cameroon.php
(Επίσημη ιστοσελίδα Ι. Μητρόπολης Καμερούν: http://www.metropolisofcameroon.org/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου