Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η δεύτερη ιεραποστολική εξόρμηση του φιλανθρωπικού συλλόγου «Άγιος Αλέξιος» στο Μπουρούντι

 Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής



Διανομή αντιδώρου

Με τη χάρη του Θεού, πραγματοποιήθηκε αυτό το καλοκαίρι η δεύτερη ιεραποστολική εξόρμηση του φιλανθρωπικού συλλόγου «Άγιος Αλέξιος» στο Μπουρούντι. Στην εξόρμηση συμμετείχαν μέλη της νεανικής συντροφιάς Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη καθώς και ο πατήρ Μιχαήλ Παπανικολάου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Ο κύριος σκοπός της αποστολής μας ήταν η στήριξη του Επισκόπου Ιννοκεντίου, στο δύσκολο έργο της διάδοσης του Ευαγγελίου και της εξάπλωσης της Ορθοδοξίας σ” αυτήν τη μακρινή χώρα της Αφρικής. Κατά το διάστημα της παραμονής μας εκεί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χωριά, οργανώθηκαν παιχνίδια με τα παιδιά, έγιναν κατηχήσεις σε ομάδες κατηχουμένων και πιστών, διεξήχθησαν συζητήσεις με τους κατοίκους, τελέστηκαν οι βαπτίσεις 27 ιθαγενών καθώς και τρεις γάμοι.

Στο χωριό Μπουραμάτα, σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα δοκιμασμένο απ’ τον εμφύλιο, όπου το κράτος έχει δημιουργήσει προσφυγικό καταυλισμό και όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξίου, οργανώθηκε ημερήσια κατασκήνωση. Εκεί για τέσσερις μέρες περισσότερα από τετρακόσια παιδιά διαφόρων ηλικιών, είχαν την ευκαιρία, μέσα από ένα γεμάτο πρόγραμμα, να γευτούν καρπούς Ορθοδοξίας: καθημερινή συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κατήχηση καθώς και δυο με τρεις ώρες οργανωμένου παιχνιδιού και άλλων δραστηριοτήτων, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά της Μπουραμάτα να βιώσουν πράγματα τόσο γνώριμα στα παιδιά της Ελλάδας, μα τα τόσο άγνωστα και μακρινά σ’ αυτά. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές, ήταν η προσφορά πρωινού στα παιδιά, το οποίο περιελάμβανε ζεστό γάλα κι εντόπια γλυκίσματα. Τα παιδιά, έρχονταν τραγουδώντας, περιμένοντας σε σειρές με τα πρόσωπα γεμάτα ευγνωμοσύνη για την προσφορά που τους έκαναν οι Έλληνες αδελφοί τους.
Ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψής μας, ήταν η ευλογία που μας δόθηκε να παραστούμε στην εις διάκονον χειροτονία του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου της Μπουραμάτα, πατρός Νεκταρίου. Ο νέος κληρικός, γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες του τόπου, αναμένεται ν’ αποτελέσει σημαντική βοήθεια και στήριγμα για τον Επίσκοπο.
Έργο της αποστολής μας στο Μπουρούντι υπήρξε και η μεταφορά υλικής βοήθειας, τόσο σε είδος όσο και σε χρήματα, στον Θεοφιλέστατο π. Ιννοκέντιο, αποτέλεσμα της αγάπης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων, που μέσα στις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, δε δίστασαν να δείξουν με έμπρακτο τρόπο τη συμπαράστασή τους στους Αφρικανούς αδελφούς μας , συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση αυτής της ιεραποστολικής προσπάθειας. Ευχόμαστε ο Θεός να ανταποδίδει πλούσια τη Θεία Χάρη Του, να φυλάττει και να σκέπει όλους, καθοδηγώντας τα έργα ων χειρών μας στο αγαθό πάντοτε.
Στο σημείο αυτό δε θα πρέπει να παραλείψουμε και τη φοβερή ωφέλεια που είχε το ταξίδι για όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό: Από τη συναναστροφή μας τόσο με τους κατηχουμένους, όσο και με τους πιστούς Ορθοδόξους, κατανοήσαμε κι εμείς καλά πως μέσα στις καθημερινές δυσκολίες που εκείνοι αντιμετωπίζουν, υπάρχει ολοζώντανη η παρουσία του Θεού στη ζωή τους, με τρόπο άμεσο και συγκινητικό. Η σχέση τους με το Θεό είναι ζωντανή και σ’ Εκείνον στρέφονται περιμένοντας με πολλή πίστη τη βοήθειά Του σε κάθε τους δυσκολία: πράγμα που ο Θεός της Αγάπης δε φείδεται να δώσει απλόχερα. Θα μπορούσαμε εν ολίγοις να πούμε πως το δώρο των Αφρικανών στους Έλληνες Ορθοδόξους είναι ένα και ηχηρό μήνυμα ελπίδας: μέσα στη δυσκολία που κάποτε μοιάζει ανυπέρβλητη, ΖΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

http://ierapostoles.gr/updates/6588/#more-6588

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου