Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Για τον Ιεραπόστολο π. Ερμόλαο Ιατρού

 Ιεραποστολικά βήματα στη Δυτική Αφρική 

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου με την άδεια και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού π. Ερμόλαου Ιατρού στην γενέτειρα του τον Παλαιόκηπο της Μυτιλήνης. Ο π. Ερμόλαος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και αδόκητα την 1 Απριλίου στη Λιβερία, όπου εργάστηκε ως ο πρώτος ιεραπόστολος. Εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της Αφρικής και της γραφειοκρατίας χρειάστηκαν 65 μέρες για να μπορέσει η σωρός να φτάσει στην Ελλάδα. Καθοριστική ήταν η αρωγή της Ελληνική πρεσβείας στην Νιγηρία, του Πρέσβυ κ. Ιωάννη Πλώτα, του συνεργάτη του κ. Ιωάννη Λέντζιου, του Προξένου της Λιβερίας στην Κύπρο κ. Μάριου Πηλαβάκη, του Θεόφιλ. Επισκόπου Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή, του Αρχιμανδρίτη Κορνήλιου Οσούζι της Ι.Μ. Νιγηρίας και του Προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Νιγηρίας κ. Απόστολου Πανταζή.
Ο π. Ερμόλαος εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ιεραπόστολος στο Μαλάουι όπου έχτισε 20 εκκλησίες, ιατρικά κέντρα, βιβλιοθήκες κλπ. Επίσης μετέφρασε στην τοπική διάλεκτο όλες τις ακολουθίες και στήριξε πολλά ορφανά παιδιά.
Της εξοδίου ακολουθίας προεξείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης και πολλοί κληρικοί της νήσου. Παρόντες η οικογένεια του, η πρεσβυτέρα του Χρυσάνθη, τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, η μητέρα του, η αδερφή του,συγγενείς και φίλοι. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας μετέφερε τα συλλυπητήρια της Α.Θ.Μ. του Πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ.Θεόδωρου Β´ και αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού και απηύθυνε λόγια παρηγοριάς στην οικογένειά του. Για το έργο του στην ιεραποστολή μιλήσε αναλυτικά η πρεσβυτέρα Χρυσάνθη.
Ο μακαριστός αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην Λιβερία. Ας είναι αιωνία του η μνήμη. Καλό Παράδεισο.

https://www.facebook.com/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-609895039038684/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου