Δεκατρείς εκκλησίες, δύο ιεραποστολικά κέντρα, δεκαοχτώ πηγάδια, τρία αγροτικά ιατρεία, τρία σχολεία: αυτά είναι μόνο μερικά από τα δείγματα της ελληνικής προσφοράς στο λαό του βόρειου Καμερούν. Ακολουθούν και άλλα έργα που στηρίζουν το λαό της περιοχής, όπως: διανομή τροφίμων σε δύσκολες περιόδους, χορηγία 300 υποτροφιών το χρόνο σε άπορους μαθητές, διανομή γραφικής ύλης και μάλιστα σε τακτά διαστήματα, καθώς και ένδυσης και υπόδυσης, αλλά και ιατρική φροντίδα από ομάδες ιατρών, όπως και ενημερωτικές διαλέξεις για βασικά θέματα πρόληψης σε θέματα υγείας, ιδιαίτερα σε ασθένειες που μαστίζουν τον αφρικανικό πληθυσμό, όπως το AIDS.
Μέσω της ορθόδοξης εκκλησίας της Αφρικής, δραστηριοποιούνται πολλοί ιεραποστολικοί σύλλογοι, προκαλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και την ικανοποίηση του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής Πατριάρχου Θεόδωρου Β΄.
Ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, είναι ευγνώμων στους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές, τους ιεραποστολικούς συλλόγους και τις ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου της Μητρόπολης Καμερούν. Μεταξύ των Ελλήνων δωρητών, περιλαμβάνονται Μητροπόλεις από την Ελλάδα, Ιερές Μονές και ιεραποστολικοί σύλλογοι.
Αξίζει να σημειωθεί και η προσφορά της ελληνικής πολιτείας. Η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου έχει συμβάλει στην ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο ιεραποστολικό κέντρο Κατράνγκ, όπου πραγματοποιούνται ενημερωτικές διαλέξεις, συνεστιάσεις και προβολές και το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα ως κλινική για τους κατοίκους στις περιπτώσεις επιδημιών.
Η ιστορία της ιεραποστολής στο βόρειο Καμερούν ξεκινάει πριν από 34 χρόνια, καθώς άρχισε να οργανώνεται συστηματικά το 1975 από τον αείμνηστο μητροπολίτη Άκκρας Ειρηναίο. Ο ίδιος επίσκοπος που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή (σκοτώθηκε με τον πατριάρχη Πέτρο και τη συνοδεία του στο μοιραίο «Σινούκ» το Σεπτέμβριο του 2004) ήταν που χειροτόνησε τους πρώτους ιερείς στο βόρειο Καμερούν, ενώ ο ελληνισμός της περιοχής συνέβαλε και εκείνος οικονομικά από την εποχή εκείνη για την ανέγερση των ελληνικών ναών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικογένειας Ευστρατίου Ρεπάνη από τη Μυτιλήνη που έχει κτίσει ένα μεγάλο ναό του Αγίου Ευστρατίου στην πόλη Σάαρ του νότιου Τσαντ (που ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Καμερούν), ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες, όπως ο Ανέστης Αρνόπουλος από την παραθαλάσσια Ντουάλα του Καμερούν που έχει κτίσει ιδίοις εξόδοις μεγάλο ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην περιοχή Μποναμπέρι.
Παράλληλα, μεγάλος ήταν ο αγώνας και του σημερινού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου για την ανάπτυξη της ιεραποστολής στην άγονη αυτή περιοχή, από την εποχή που ως μητροπολίτης Καμερούν (1997 - 2002), επισκέφθηκε εκατοντάδες φορές το βόρειο Καμερούν, συμβάλλοντας στη δημιουργία επί των ημερών του ενός ιεραποστολικού κέντρου, τριών ναών, ενός σχολείου, αγροτικών ιατρείων, αλλά και πραγματοποιώντας και πολλές γεωτρήσεις για να μπορέσουν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν το νερό - αγαθό που βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη στην περιοχή αυτή, όπου συχνά οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 45ο C...
Περισσότερα... http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=5282
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου