Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ιεραποστολική Δραστηριότητα στην Ουγκάντα



Η Ιεραποστολή στην ΟΥΓΚΑΝΤΑ ασκείται από τη Μητρόπολή της με επικεφαλής το Μητροπολίτη ΙΩΝΑ, τους Ιθαγενείς ιερείς και Έλληνες ιεραποστόλους.
Βασικά Ιεραποστολικά μέσα είναι:

α) Ο Ναός

Εδώ πραγματοποιούνται οι Λειτουργίες και οι Βαπτίσεις. Οι πλείστοι Ναοί είναι με λαμαρινένιες σκεπές και πολλές ελλείψεις σε εικόνες, καλύμματα και καθίσματα. Άλλοι ναοί είναι ημιτελείς, ή χρησιμοποιείται κάποια αίθουσα σχολείου η τελείται θεία λειτουργία στο ύπαιθρο.
Εγκαινιάστηκε και ένας Ναός των Αγίων Αποστόλων στην Τσανούνα, που τον έφτιαξε μια Ιεραποστολική ομάδα από τη Μητρόπολη ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ. Πρόσφατα στο Ναό αυτό βαπτίσθηκαν 200 περίπου παιδιά.

β) Το Ιατρείον

Οι κάτοικοι της πέριξ περιοχής βρίσκουν κάποια Ιατρική βοήθεια. Το καλλίτερο είναι το Νοσοκομείον του Τιμίου Σταυρού στο κεντρικό Ιεραποστολικό κέντρο της ΚΑΜΠΑΛΑΣ.
Έχει γιατρούς, νοσοκόμες, θαλάμους, ιατρικά τμήματα (μαιευτικό, ακτινολογικό, παθολογικό...). Τα υπόλοιπα υποτυπώδη με ένα η κανένα περιφερόμενο γιατρό, μία (1) νοσοκόμα, ελάχιστο στοκ φαρμάκων και κάποιους θαλάμους με πολλές ελλείψεις.
Πάντως και η ελάχιστη αυτή προσφορά αγάπης έναντι ελαχίστου, αντιτίμου για τα έξοδα προσωπικού, φαρμάκων, κλπ., ασκεί ευνοϊκή επίδραση για την Ορθοδοξία.

γ) Τα σχολεία

Κάθε ενορία έχει σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά της γύρω περιοχής.
Αναφέρω μερικές ενορίες:
1) Του Αγίου Λουκά, όπου υπάρχει Δημοτικό με (700) παιδιά.
2) Ενορία Αγίας Παρασκευής με Δημοτικό (200) παιδιά.
3) Ενορία Αγίου Βασιλείου με Γυμνάσιο και Λύκειο (250) παιδιά
4) Ενορία Μεταμορφώσεως με σχολεία όλων των βαθμίδων (1500 παιδιά).
5) Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου με Γυμνάσιο-Λύκειο (60 παιδιά) και (Δημοτικό 100 παιδιά).
6) Ενορία Γεννήσεως Θεοτόκου με Δημοτικό (500 παιδιά και Γυμνάσιο 60 παιδιά).

Οι περισσότερες αίθουσες δεν είναι καλές ή είναι πολύ φτωχικές, χωρίς πόρτες και παράθυρα. Δεν υπάρχουν θρανία και πολλά παιδιά παραμένουν όρθια μέσα στην κάθε τάξη. Αρκετά παιδιά δεν έχουν βιβλία, τετράδια μολύβια για σημειώσεις.

Η Ιεραποστολή προσφέρει γνώσεις και φαγητό (μεσημεριανό για όλα τα παιδιά και βραδινό μόνο για τα οικότροφα ορφανά).
1. Η Ενορία Αγίου Λουκά προσφέρει φαγητό σε 70 παιδιά.
2. Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως σε 500 παιδιά.
3. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου σε 70 παιδιά.
4. Ο Ιερός Ναός Γεννήσεως Θεοτόκου σε 60 παιδιά.
Το σχολείο είναι βασικό Ιεραποστολικό μέσο, γιατί προσφέρει γνώση, ελπίδα και τροφή σε πλήθος παιδιών στην Ουγκάντα. Αλλά και κατήχηση (δύο φορές την εβδομάδα). Πολλά παιδιά βαπτίζονται, γίνονται Ορθόδοξα (300.000 Ορθόδοξοι είναι στην ΟΥΓΚΑΝΤΑ).
Όσα παιδιά έχουν προοπτική για ανώτερη μόρφωση, τα βοηθούν να σπουδάσουν και μετά το Λύκειο.
Η βασική βοήθεια της Ιεραποστολής στην ΟΥΓΚΑΝΤΑ, προέρχεται από την Ελλάδα. Το αναγνωρίζουν και ευγνωμονούν, αλλά και το εκφράζουν με τα εθνικά μας σύμβολα και εκδηλώσεις: (Ελληνικές σημαίες, εθνικό ύμνο, γιορτές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου