Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ουγκάντα: Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Κοινότητα Ddegeya και θεμελίωση Ιεράς Μονής

 
    Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, συνοδευόμενος από τον Σεβ Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιωνά, τον ιερό Κλήρο, τον Εξοχ.Αιγύπτιο Πρέσβη, τον μουσουλμάνο θρησκευτικό λειτουργό της περιοχής και πλήθος πιστών, μετέβη σε παρακείμενη περιοχή της Ενορίας του Μεγάλου Αντωνίου Μόντε και επραγματοποίησε την τελετή θεμελιώσεως της πρώτης ορθόδοξης Ιεράς Μονής στην Αφρική, τιμωμένης επ΄ονόματι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

     Η Αδελφότητα που θα εγκαταβιώσει στην Μονή μετά την, Χάριτι Θεού, ολοκλήρωσή της αποτελείται από τις τρεις γηγενείς  Μοναχές Μαρία, Θαβωρία και Θεοσέμνη, οι οποίες έζησαν για δύο έτη στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Χανίων Κρήτης και εδιδάχθησαν την ελληνική γλώσσα, την πατρώα εκκλησιαστική μουσική και τα μοναχικά εργόχειρα.

     Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών ανεγέρσεως του μοναστικού αυτού ενδιαιτήματος ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην προσφορά και την σπουδαιότητα του Μοναχισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και εξέφρασε τα χαροποιά και ελπιδοφόρα αισθήματα που δημιουργεί η σύσταση μοναστικών Αδελφοτήτων στην αφρικανική ήπειρο.


Εξάλλου, την 13η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ μετέβη στην περιοχή Ddegeya όπου βρίσκεται η Ενοριακή Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία περιλαμβάνει και ορφανοτροφείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο και οικοτροφείο για 1500 παιδιά της περιοχής αυτής, καθώς και άλλων απομεμακρυσμένων περιοχών.

     Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή, την οποία επεφύλαξαν οι πιστοί της περιοχής στην ΑΘΜ, εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην σπουδαιότητα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας και εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη και την αδιάκοπη πατρική μέριμνά Του προς τα παιδιά της Αφρικής, τα οποία αποτελούν το μέλλον της ηπείρου.

     Ακολούθησαν τοπικοί αφρικάνικοι χωροί και τραγούδια από τους μαθητές, ως αντίδωρο αγάπης και σεβασμού προς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

http://www.patriarchateofalexandria.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου