Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ο Αρχ. Φώτιος Χατζηαντωνίου για την Ιεραποστολή στην Τανζανία (Ι. Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως)


Με τη Χάρη του Σωτήρος Χριστού και τη σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, έλαβε σάρκα και οστά η προ πολλών ετών διακαής επιθυμία μου να διακονήσω στον αγρό της εξωτερικής ιεραποστολής.
Συμπληρωθέντων οκτώ ετών από της γνωριμίας μου με το Παλαίφατο Ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αξιούμαι από τόν Άγιο Θεό να διακονήσω την Ορθόδοξο Ιεραποστολή στην Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, στην Τανζανία. Βεβαίως έχω διακονήσει κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα την Ιεραποστολή στο Καμερούν και τα τελευταία έξι χρόνια στην Τανζανία, από της ενθρονίεως του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δημητρίου. Όμως ευδόκησε ο Ύψιστος αυτό το έτος, με την ευλογία του Πατριάρχου μας να ενταχθώ στις τάξεις των ιεραποστολικώς εργαζομένων κληρικών.
Ας έχει δόξαν ο Αγαθός εν Τριάδι Θεός, διότι με αξίωσε να γνωρίσω τον Μακαριώτατο, τον σοφόν Προκαθήμενον και φλογερόν ιεραπόστολον πάσης Αφρικής τον άγρυπνον και συνετόν οιακοστρόφον της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.
Το χρονικό διάστημα της διακονίας μου άρχισαν οι εργασίες ανεγέρσεως τριών νέων Ιερών Ναών, από τους οποίους οι δύο, η του Αποστόλου Βαρνάβα και των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ανεγείρονται στην εθνική οδό Τανζανίας Ζάμπιας και είναι οι μεγαλύτερες στην περιοχή της Ιρίγκα και όμοιες με αυτήν του Αγίου Νεκταρίου, της οποίας τα θυρανοίξια ετέλεσε ο Σεβ. κ. Δημήτριος προ ολίγων ημερών. Έτσι ο αριθμός των Ιερών Ναών οι οποίοι εκτίσθησαν από τον Σεβασμιώτατο ανέρχονται σε είκοσι πέντε!!!
Τούτο αποτελεί απόδειξη ότι το έργο του ευαγγελισμού των ιθαγενών της Κεντρικής Τανζανίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς (50.000 νεοφώτιστοι σε 6 χρόνια).
Βεβαίως δεν είναι μόνο οι Ιεροί Ναοί, αλλά και πολλά φιλανθρωπικά έργα, όπως τα δύο Ορθόδοξα Ορφανοτροφεία, τα έξι σχολεία όλων των βαθμίδων, οι πέντε Ορθόδοξες Κλινικές, τα πρεσβυτέρια, οι οικίες πολυτέκνων, οι δύο ξενώνες και κυρίως τα δεκάδες πηγάδια και γεωτρήσεις τα οποία παρέχουν πόσιμο νερό περίπου σε 500.000 ιθαγενείς της περιοχής. Αυτό το καθαρό νερό και οι κλινικές με την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σώζουν από βέβαιο θάνατο χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο.
Ασφαλώς οι προαναφερθείσες, ιεραποστολικές δραστηριότητες, είναι μόνο ένα μέρος από τα εκατόν είκοσι έργα και οικοδομήματα, που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο. Ελπίζω και εύχομαι όλοι οι ευλογημένοι αναγνώστες οι οποίοι έχουν συνδράμει εις το ανωτέρο τεράστιο ιεραποστολικό έργο να συνεχίσουν την συμπαράσταση, διότι καθημερινά τα 1000 πεινασμένα μικρά παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν όχι μόνο θαλπωρή και παρηγοριά, αλλά και το πρωϊνό ρόφημα και το καθημερινό γεύμα στο «Συσσίτιο της Αγάπης».
Αυτοί είναι οι «ελάχιστοι αδελφοί του Χριστού» οι οποίοι περιμένουν την τροφή, το ένδυμα, τα φάρμακα, το καθαρό νερό, την σπουδή, την ίαση, την Χάρη, την Σωτηρία!!!
Ευλογημένοι αδελφοί, αναγνώστες, δεηθήτε αυτές τις ημέρες των εορτών, εις τον Φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού, όπως δώσει, όχι μόνο υλικές προσφορές, αλλά κυρίως εργάτες στον αγρό της Ιεραποστολής, διότι «ο θερισμός είναι πολύς...».


Αρχ. Φώτιος Χατζηαντωνίου
ΤΑΝΖΑΝΙΑ 2010


http://www.ierapostoli.gr/2011/Tanzania.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου