Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο νέος Έλληνας πρέσβης στη Ζιμπάμπουε, οι Ορθόδοξοι της χώρας και οι προκλήσεις για το μέλλον

http://blogaroume.blogspot.com/

Με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε,  και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων και Αλελφοτήτων, την Κυριακή 6 Μαρτίου οργανώθηκε στο Χαράρε ειδική εκδήλωση για την επίσημη υποδοχή του νέου Πρέσβη της Ελλάδος κ. Χρήστου Σαλαμάνη. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε της εκδηλώσεως στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, καλοσώρισε τον κ. Σαλαμάνη εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και του κλήρου και του ποιμνίου της Μητροπόλεως, τονίζοντας ότι σε δύσκολους καιρούς που ζει η όλη η Ανθρωπότητα, δεν εξαιρούνται ούτε η Ζιμπάμπουε ούτε η Ελλάδα, γι’ αυτό η υπευθυνότητα όλων μας για κοινή δράση αποτελεί βασική προϋπόθεση έτσι ώστε με τη βοήθεια του Θεού να κάνουμε το καλύτερο διά την υπέρβαση των προβλημάτων που μας απειλούν, για να ζήσουμε καλύτερες μέρες. Τέλος ζήτησε από τον κ. Πρέσβη να μεταφέρει τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου προς τον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος κ. Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του και τον Ελληνικό Λαό διά την συνεχή συμπαράσταση τους προς το Ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική Ήπειρον.

Παλαιότερα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας ήσαν περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες με μια παρουσία ενός σχεδόν αιώνα. Σήμερα ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στις 2,000. Ευημερεί όμως με την οργάνωση και τη λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου, ένα από τα καλύτερα της Χώρας, όπου φοιτούν 540 παιδιά. Αποτελείται από Νηπιαγωγείο, ελληνοαγγλικό δημοτικό και την Ελληνική Ακαδημία με τη λειτουργία ελληνοαγγλικού Γυμνασίου και Λυκείου. 140 από τα παιδιά είναι ελληνόπουλα, διδάσκεται η Ορθόδοξη διδασκαλία και η Ελληνική γλώσσα με την απόσπαση τριών εκπαιδευτικών από το αρμόδιον Υπουργείο Παιδείας από την Ελλάδα. Τελευταίως ξεκίνησε και η προσπάθεια διά το κτίσιμο και Παρεκκλησίου στους χώρους της Σχολής.
Στο ποίμνιο  της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε ανήκουν κι οι Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι, Γεωργιανοί (όλοι μαζί γύρω στις 2,500 χιλιάδες), ως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός από τον τοπικό πληθυσμό που υπερβαίνουν τις 15,000. Σήμερα διακονούν ένας κληρικός, ο π. Γεώργιος Σαγάνης από το Τρίκαλα, αποσπασμένος από την Εκκλησία της Ελλάδος, και έξι κληρικοί από τον τοπικό πληθυσμό που αποφοίτησαν από τις εκκλησιαστικές μας Σχολές Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ της Ναϊρόμπι και του Αγίου Αθανασίου της Αλεξάνδρειας. Λειτουργούν επτά Ναοί και ετοιμάζονται άλλοι 4. Ένας σημαντικός τομέας Ιεραποστολικής δράσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Ζιμπάμπουε είναι η παραχώρηση μεγάλου αριθμού υποτροφιών σε άπορα και ορφανά παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου δίνονται ίσες ευκαιρίες μόρφωσης σε μια χώρα όπου έχει με βάση την αναλογία του πληθυσμού της το μεγαλύτερο αριθμό ορφανών παιδιών. Για τον σκοπό αυτό η Μητρόπολη Ζιμπάμπουε οργάνωσε τη λειτουργία της Σχολής «Κοσμάς Γρηγοριάτης» και τρία Ιεραποστολικά Κέντρα. Στο παρόν στάδιο γίνονται προσπάθειες διά την οργάνωση και τη λειτουργία και ορφανοτροφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου