Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η Κυριακή του Τυφλού (2013) στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

toytyflou
 
Την Κυριακή του Τυφλού, 9 Ιουνίου 2013, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό και Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας και προ της απολύσεως προσέφερε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, αργυρά  περικαλλή  Λειψανοθήκη περιέχουσα τεμάχιον εκ των ιερών Λειψάνων του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Αιγυπτίου, προστάτου του ομωνύμου Μητροπολιτικού Ναού Ισμαηλίας, η οποία εφιλοτεχνήθη στην Κύπρο φροντίδι και δαπάναις του Σεβ. Μητροπολίτου Κυρήνης κ.Αθανασίου, προς διηνεκή ευλογία και αγιασμό των ευσεβών Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως.                                                                   

Να σημειωθεί ότι τα Λείψανα του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου (+304) κατατέθησαν στην περιοχή της Μαρεώτιδος λίμνης και ήδη απο τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους κτίσθηκε Ναός προς τιμήν του, ενώ επί Αυτοκράτορος Αρκαδίου εκτίσθη ακόμη μεγαλύτερη Βασιλική και οργανώθηκε ολόκληρη πόλη, (η πόλη του Αγίου Μηνά).
Κατά τις ανασκαφές του περασμένου αιώνος ανακαλύφθηκαν πέριξ της Βασιλικής το συγκρότημα των κτιρίων της, το βαπτιστήριο, τα κοινόβια, η πηγή του αγιάσματος, οι θέρμες, οι φούρνοι τα κοιμητήρια κ.λ.π.
Η πληθωρική παρουσία ελληνικών επιγραφών βεβαιώνει τον ελληνικό χαρακτήρα του ιερού χώρου. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μεγάλο κοπτικό Μοναστήρι.

Επίσης, ο Μακ. Πατριάρχης περιεκόσμησε με τον Χρυσό Λέοντα του Αποστόλου Μάρκου την κα. Ελένη Δαλγκίτση, Φιλόλογον, η οποία αποχωρεί από τα Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας διακρινομένη για την 5ετή προσφορά των πολυτίμων υπηρεσιών της προ την μαθητιώσα Νεολαία της Παροικίας.
 
toytyflou2
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου