Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ομάδα παιδιών από τη Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ακτή Ελεφαντοστούν, Σουδάν και άλλες χώρες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Μ.Κ.Ο. Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ΚείμενοΛουδάρος ΑνδρέαςΦωτογραφίεςEUROKINISSI - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 
Συγκινητικές στιγμές στο προεδρικό μέγαρο
 
Με έναν ξεχωριστό τρόπο Εκκλησία και Πολιτεία έδωσαν ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ομάδα παιδιών από τη Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ακτή Ελεφαντοστούν, Σουδάν και άλλες χώρες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Μ.Κ.Ο. Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας υπήρξαμε ξένοι σε άλλες χώρες. Και εσείς παιδιά, είστε από άλλες πατρίδες, από άλλες χώρες, αλλά εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας» είπε στα παιδιά ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

«Όσο καιρό θα είσαστε στην Ελλάδα να πάρετε ό,τι καλύτερο έχει αυτός ο τόπος. Και έχει πολλά καλά. Είστε από πατρίδες που έχουν δυσκολίες, όπως και εμείς έχουμε τώρα, αλλά εσείς έχετε ακόμη περισσότερες.

Πολλοί ζήσατε πολέμους από μικρά παιδιά. Τώρα όμως είσαστε σε μια φιλόξενη χώρα, σε φιλόξενους ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Τα παιδιά έκαναν δώρο στον Πρόεδρο ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο.

Το χάρισαν ένα κάρδο στο οποίο αναγράφονταν οι στίχοι από το τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής «Τον ήλιον κρύψαντα» μαζί με τις υπογραφές τους.

Πρόκειται για έναν ύμνο στην στήριξη του συνανθρώπου και αποδίδεται στον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας την στιγμή που ζητούσε από τον Πιλάτο το σώμα του Ιησού.

δος μοι τούτον τον ξένον, τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω•
δος μοι τούτον τον ξένον, ον ομόφυλοι μισούντες θανατούσιν ως ξένον•
δος μοι τούτον τον ξένον, ον ξενίζομαι βλέπειν του θανάτου το ξένον•
δος μοι τούτον τον ξένον, όστις οίδεν ξενίζειν τους πτωχούς τε και ξένους•
δος μοι τούτον τον ξένον, ον Εβραίοι τω φθόνω απεξένωσαν κόσμω•
δος μοι τούτον τον ξένον, ίνα κρύψω εν τάφω, ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν που κλίναι•

ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ

Όπως είπε στον Πρόεδρο ο κ. Δήμτσας τα παιδιά αυτά έχουν ζήσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Ένα από αυτά είχε εκπαιδευτεί με τη βία στο Σουδάν από αντάρτες. Στα δέκα του χρόνια κατάφερε να ξεφύγει. Σήμερα είναι δεκατεσσάρων και είναι αριστούχος μαθητής.

«Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε από τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη σε σχέση με την αποδοχή των παιδιών που δεν έχουν καθόλου χαρτιά στα σχολεία μας. Πάμε καλά σ’αυτό. Το σχολειό δέχεται τα παιδιά, τα στηρίζει και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο» είπε στον Πρόεδρο ο κ. Δήμτσας.

Η κίνηση αυτή του Προέδρου είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα αφού τόνισε στον μεγαλύτερο βαθμό πως η Πολιτεία δεν ανέχεται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η Εκκλησία από την πλευρά της που στηρίζει έμπρακτα αυτά τα παιδιά τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι καν Χριστιανοί δείχνει το δρόμο για την αλληλοκατανόηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου