Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η Επισκοπή Μοζαμβίκης διοργάνωσε πολιτιστικό – θεολογικό δεκαπενθήμερο, με θέμα: «Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, αγναντεύουμε το μέλλον»

«Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, αγναντεύουμε το μέλλον». Πλούσιο πολιτιστικό - θεολογικό δεκαπενθήμερο στην Επισκοπή μας (4-12.6.2013)
 
Η Ελληνορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης, θέλοντας να προβάλει, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, τον δισχιλιόχρονο πολιτισμό που εκπέμπει ο παλαίφατος Αλεξανδρινός Θρόνος, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, διοργάνωσε πολιτιστικό – θεολογικό δεκαπενθήμερο, με θέμα: «Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, αγναντεύουμε το μέλλον».
Α΄
 
 
Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του  Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς και του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας κ. Σίμου Κεδίκογλου. Ακολούθησε διάλεξη με θέμα: «Οι Έλληνες της Μοζαμβίκης και η προσφορά τους στην τοπική κοινωνία», από την κ. Μαρία Κασσιμάτη, η οποία, την ημέρα εκείνη γιόρταζε τα 80ά γενέθλιά της, σύζυγο του αειμνήστου Νικολάου Κασσιμάτη, που είχε διατελέσει πρώτος Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη.
Β΄
 
 

 
 
 
 
Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, έγιναν από την Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Προστασίας του Πολίτη της Μοζαμβίκης κ. Vitória Diogo, τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Βυζαντινής Αγιογραφίας, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Εικόνα ως φως στο σύγχρονο κόσμο», παρουσία Αρχηγών Χριστιανικών Δογμάτων και Θρησκειών, πρέσβεων ξένων κρατών και εκπροσώπων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της εικόνας «Της Παναγίας της Φωτοδότρας, της Μοζαμβικάνας», έργο του Έλληνα εικαστικού Διονύση Πάλμα. Η εκδήλωση τελείωσε με Συναυλία από την Παιδική Χορωδία του Σχολείου Πολιτισμού της Επισκοπής. [Πλην των ανωτέρω φωτογραφιών, πολύ περισσότερες μπορείτε να δείτε μ' ένα κλικ εδώ].

Γ΄
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Διαθρησκειακό  Συμβούλιο της Μοζαμβίκης (CO.RE.M.)  Ημερίδα, με θέμα: «Σεβασμός του περιβάλλοντος ως Εικόνας και Κτίσης Θεού», κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον αρχιτέκτονα-περιβαλλοντολόγο, κ. Παντελεήμονα Αθανασόπουλο και δημιουργήθηκε Δίκτυο Συνεργασίας με το Διαθρησκειακό  Συμβούλιο της Μοζαμβίκης (CO.RE.M.), για κοινή πρόταση, στην Κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο τέλος της Ημερίδας, ύστερα από πρόταση του Επισκόπου κ. Ιωάννη, υπογράφηκε κοινό ανακοινωθέν από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, για την απελευθέρωση των δύο επισκόπων στη Συρία και την ειρήνευση στην περιοχή. 
Δ΄
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, έγινε διάλεξη με θέμα: «Η θεολογία της εικόνας», από τον Αμερικανό Ορθόδοξο Θεολόγο κ. Peter Twining και ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος από τους παρισταμένους σπουδαστές και καθηγητές θεολογικών σχολών και σεμιναρίων των διαφόρων Χριστιανικών Δογμάτων. 

Ε΄
  
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας από μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής, που εργάστηκαν επί του  θέματος: «Διάλογος της Ορθόδοξης Εικόνας με τη σύγχρονη τέχνη».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί έως την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου