Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Προσπάθειες του Μητροπολίτη Αξώμης να διασωθεί ο Ναός στο Τζιμπουτί

από την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης

                        
Μετά των κύκλο των εορτών των 40 περίπου ημερών ο Μητροπολίτης αποφάσισε εν συνεννόηση με την Πρόξενο της Ελλάδος εις το Τζιμπουτί κα Βιργινία Ν. Γεωργαλή, την ακάματο δια την εξυπηρέτησιν όλων των υποθέσεων των ελαχίστων Ελλήνων που διαμένουν από χρόνια πολλά εκεί αλλά περισσότερο των αναγκών των διερχομένων ναυτικών Ελλήνων, κατήλθε ο Μητροπολίτης δια την εορτήν της Αναλήψεως και λειτούργησε εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που οι Έλληνες έκτισαν το 1902, 2 μόλις χρόνια μετά την εγκατάστασιν των εκεί  έστω και αν αυτή προσέπιπτε 4 χρόνια μετά την εγκατάστασιν των Γάλλων.
Κατά Θείαν σύμπτωσιν ευρίσκετο τις ημέρες αυτές ο Πρόξενος της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί στην Ελλάδα κ  Διονύσιος Κων. Καλογερόπουλος που από χρόνια ο πατέρας του έχει εμπορικές επιχειρήσεις εκεί και προέρχεται εξ Αιθιοπίας. Έτσι και ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ.  Βασ. Φίλλης που εργάζεται εκεί χρόνια  γεννημένος στην Αιθιοπία, έμπορος και καλός ιεροψάλτης. Όλοι, άνθρωποι της Εκκλησίας και με ενδιαφέρον δια την συντήρηση της Εκκλησίας την οποίαν το 1990- 1994 εδαπάνησαν περί τα 12 εκατομμύρια και πλέον δραχμές τότε και έφεραν εξ Ελλάδος όλα τα απαραίτητα έπιπλα (ξυλόγλυπτα Τέμπλο, Επιτάφιος, Προσκυνητάρι ολόσωμο, Ψαλτήριον,Θρόνο, Παγκάρι και 50 ξύλινα καθίσματα σκαλιστά) και όλα αυτά έγιναν από 20 άτομα που ήσαν τα χρόνια εκείνα. Δυστυχώς αν και η συντήρησης του όλου κτηρίου εγένετο τότε εντούτοις λόγω των κλιματικών συνθηκών ο Ναός είναι επικίνδυνος, οι άνθρωποι που έμειναν είναι μόλις 10 άτομα και αυτοί είναι σχεδόν έτοιμοι να αναχωρήσουν.
Η Εκκλησία κινδυνεύει να πέσει και δεν υπάρχει δυνατότης καμία να διασωθεί ο Ναός διότι η ανεξαρτησία από τους Γάλλους εδόθη το 1977 και ακόμη η Ελληνική Κοινότης της δεύτερης μεγάλης πόλεως της Αιθιοπίας η Ντίρε Ντάουα περίπου 400 χλμ έχει τελείως διαλυθεί καίτοι έχει ωραιότατη Εκκλησία πλήν όμως όχι ανθρώπους με ευρύχωρον χώρον ως επίσης το ίδιο και το Τζιμπουτί αλλά η Πολιτική κατάστασις της Αιθιοπίας με το Δικτατορικό καθεστώς του Μεγκίστου επήρε τα κτήματα του Ναού, της Κοινότητος και των Ελλήνων και ένεκα τούτου ακόμη και το Σχολείο της Κοινότητος το λειτουργεί το Αιθιοπικό Κράτος ως Αιθιοπικό. Η χαρά και των 10 Ελλήνων και των Καθολικών και των Προτεσταντών που είδαν ότι άνοιξε η Εκκλησία και ελειτούργησε επί δύο ημέρες ήταν πραγματικά μεγάλη. Διότι οι Γάλλοι ήσαν ήσυχοι αλλά ακόμη και οι Έλληνες έμποροι που πέρασαν από εκεί ήσαν αγαπημένοι και από τους Μουσουλμάνους ακόμη πολύ.  Με πόνο και με λύπη επέστρεψε ο Μητροπολίτης διότι η μόνη ελπίδα δια τους δύο Ναούς είναι η βοήθεια του Κράτους ή ανθρώπων που ενδιαφέρονται από Θεικά αισθήματα και που δύνανται  να βοηθήσουν άλλοις μοιραίος θα μεταβληθούν σε ερείπια και θα αφανιστεί μια Ιστορία του Ελληνικού πνεύματος εις την Αφρική ξεχνώντας έτσι ότι και τα μέρη που δούλεψαν ευθαρσώς και τιμίως οι Έλληνες και από τα οποία εσπούδασαν και ανεδείχθησαν επιστήμονες και διάσημοι Πολιτικοί.
Επίσης, ωραιότατη υπήρξε και επιτυχημένη πολύ η καθιερωμένη τελετή της επιδόσεως των απολυτηρίων της τελευταίας τάξεως του Λυκείου των Ελληνικών Κοινοτικών Σχολείων του Αγγλικού τμήματος και του Ελληνικού τμήματος. Ετελέσθη το Σάββατο το απόγευμα, παρόντων του Μητροπολίτου, του Πρέσβεως της Ελλάδος κυρίου Νικ. Πρωτονοτάριου, όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών των Σχολείων , των γονέων και φίλων. Ομίλησε προς τους απολυομένους ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος, ηυλόγησε ο Μητροπολίτης, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητος ομίλησαν δύο μαθητές δια το πώς πέρασαν στο Σχολείο, στα μαθήματα και ο Μητροπολίτης και ο Πρέσβυς και ο Πρόεδρος της Κοινότητος και άλλοι εκ των διακεκριμένων επέδωκαν τα διπλώματα. Η ομιλίες των μαθητών ήσαν πολύ συγκινητικές ο δε Πρέσβυς ανεφέρθη εις την γνώση της μορφώσεως και ότι εις αυτό αποβλέπει η Ελλάδα ακόμη στην φιλόξενη χώρα της Αιθιοπίας, όπως και ο Μητροπολίτης πάντοτε ομιλεί δια το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινότητος να προσφέρει γνώση στα παιδιά της ωραίας χώρας της Αιθιοπίας διότι η γνώσης δεν σταματά με την απόκτηση πτυχίου αλλά με την δημιουργία μιάς της οικογενείας και μιάς Κοινωνίας ανθρώπων που προσφέρουν δια το καλό του συνόλου. Την Κυριακή 16ην Ιουνίου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Αγίων Πατέρων, ελειτούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης , ομιλείσαι και ηυχήθη πλέον καλό χειμώνα και καλή αντάμωση »  

http://www.amen.gr/article14308

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου