Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Λείψανο του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2013

 
της Άννας Σταμάτη
 
Τμήμα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου παρέδωσε χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ.  Γαβριήλ προκειμένου να τοποθετηθούν στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Ισμαηλίας στο Κάϊρο.

Η λειψανοθήκη κατασκευάστηκε στην Κύπρο δαπάναις του Μητροπολίτη Κυρήνης κ.Αθανασίου, ο οποίος είναι ο Έξαρχος του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στην Μόσχα.

Σύμφωνσα με σχετικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου: «Τα Λείψανα του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου (+304) κατατέθησαν στην περιοχή της Μαρεώτιδος λίμνης και ήδη απο τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους κτίσθηκε Ναός προς τιμήν του, ενώ επί Αυτοκράτορος Αρκαδίου εκτίσθη ακόμη μεγαλύτερη Βασιλική και οργανώθηκε ολόκληρη πόλη, (η πόλη του Αγίου Μηνά).

Κατά τις ανασκαφές του περασμένου αιώνος ανακαλύφθηκαν πέριξ της Βασιλικής το συγκρότημα των κτιρίων της, το βαπτιστήριο, τα κοινόβια, η πηγή του αγιάσματος, οι θέρμες, οι φούρνοι τα κοιμητήρια κ.λ.π.

Η πληθωρική παρουσία ελληνικών επιγραφών βεβαιώνει τον ελληνικό χαρακτήρα του ιερού χώρου. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μεγάλο κοπτικό Μοναστήρι».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου