Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Κατανυκτικά Χριστούγεννα (2013) στο Κάιρο με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο

pyramisnews.gr

axristougenna-2013-031
 
Κατανυκτικά Χριστούγεννα στο Κάιρο έζησε σήμερα η ελληνική παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, να υποδέχεται μέσα στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην ιστορική συνοικία του Χαμζάουι, τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ο οποίος ήρθε να τού εκφράσει τις ευχές όλης της Κοπτικής Εκκλησίας, όπως ακριβώς έπραξαν οι υψηλά ιστάμενοι της Αιγυπτιακής Προεδρίας, της Κυβέρνησης, του Στρατού και του Διοικητή της πόλης του Καΐρου, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, του Κύπριου Προξένου κ. Φώτη Φωτίου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου της Αραβορθόδοξης Κοινότητας κ. Ρομπέρ Χόσνι και πολλών εκπροσώπων των διπλωματικών και παροικιακών αρχών.
Στην λαμπρή ακολουθία, τον Πατριάρχη Θεόδωρο, πλαισίωναν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, αλλά και ο νεοαφειχθής νέος Έξαρχος του Πατριαρχείου της Μόσχας π. Βίκτωρ Κουλάγκα, στο ιερό συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ενώ τις ευχές της Ιεράς Μονής Σινά μετέφερε ο π. Αρσένιος, εκπρόσωπος του θεοβάδιστου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδοχή του Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄ στον Κόπτη Πατριάρχη ήταν εντυπωσιακή, ενώ ζεστό και ανθρώπινο ήταν και το χειροκρότημα όλων, όταν έμπαινε στο επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου, ο Κόπτης Πατριάρχης, κατά σύμπτωση στο πέρας της ακολουθίας, όπου ανέβηκε στο δεσποτικό και άκουσε τα συγκινητικά λόγια από τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη:
«Είναι μεγάλη τιμή να σάς έχουμε κοντά μας, Μακαριώτατε, σήμερα που εορτάζουμε την Γέννηση του Χριστού, στον Άγιο Νικόλαο του Χαμζάουι, γιατί είστε ο ηγαπημένος αδελφός, το δώρο του Θεού», τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ετυμολογία του ονόματος και των δύο.
«Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί γνωρίζουμε την καλωσύνη και την αγάπη της καρδιάς σας αλλά και την διακονία σας τόσα χρόνια στην εκκλησία.
Θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία, που σήμερα σάς υποδεχόμαστε, είστε ο αδελφός ο καλός, που υψώνετε τα χέρια και προσεύχεσθε, και ο Άγιος Μάρκος που ίδρυσε την εκκλησία να σάς χαριτώνει με υγεία, με ελπίδα, με χαρά και με καλωσύνη.   
Θέλω να ξέρετε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πάντα κοντά σας, σαν αδελφή εκκλησία, και στον αγώνα σας έχετε τον άλλο Θεόδωρο, «Κυρηναίο» και συνοδοιπόρο, στο σταυρό που σηκώνετε. Οι προσευχές του προκατόχου σας κυρού Κυρίλλου, να είναι πάντα κοντά σας.»
Και ως ανάμνηση της επίσκεψης αυτής, ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε εγκόλπια στην Κόπτη Πατριάρχη.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος εξέφρασε την μεγάλη χαρά του που επισκέπεται την ελληνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου και είναι κοντά στον αγαπητό αδελφό του, τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, αναφερόμενος και κείνος στην ευτυχή συγκυρία, και οι δύο Προκαθήμενοι να έχουν το ίδιο όνομα.
Παράλληλα, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε κοντά στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο με όλες τις Αρχές.
«Στην καρδιά μας, υπάρχει η αγάπη. Και η αγάπη σας προς την Κοπτική Εκκλησία, μάς κάνει πολύ χαρούμενους έτσι ώστε να νιώθουμε σα να είμαστε στην εκκλησία μας», τόνισε ο Κόπτης Πατριάχης. Και συνέχισε: «Νιώθουμε αυτήν την αγάπη που μάς κάνει να είμαστε ένα.
Και μέσα από την εορτή των Χριστουγέννων, υπάρχει μία καινούργια αρχή, προσφέροντας κι εμείς προς όλους την αγάπη μας, ερχόμενοι να σάς ευχηθούμε για την μεγάλη εορτή και έτσι ξεκινάει η εορταστική περίοδο από σήμερα για να φτάσουμε στις 7 Ιανουαρίου, όπου οι Κόπτες θα εορτάσουν στις δικές τους εκκλησίες τα Χριστούγεννα.
Γνωρίζουμε την προσφορά σας προς όλον τον κόσμο αλλά και την αγάπη σας προς την Κοπτική Εκκλησία, τόνισε ο Κόπτης Πατριάρχης , απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο, όπως και εμείς κάνουμε για σάς.
Να έχετε πάντοτε τις ευχές τις Κοπτικής Εκκλησίας», κατέληξε, δωρίζοντας στον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη έναν τόμο με τα κείμενα αναγνωσμάτων της Κοπτικής Εκκλησίας.
Να σημειωθεί ότι, στην επίσημη υποδοχή που προηγήθηκε, αυτή των αιγυπτιακών αρχών, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος εξέφρασε την χαρά του για την τιμή που τού έκαναν την λαμπρή αυτή ημέρα, παρουσιάζοντάς τους τους εκπροσώπους Ελλάδας και Κύπρου, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της αραβορθόδοξης κοινότητας καθώς και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι «αυτή η εικόνα είναι που δείχνει το πώς, εδώ και 2.000 χρόνια τώρα, η Αίγυπτος, αυτή η τόσο όμορφη χώρα φιλοξενεί την εκκλησία μας και το γένος μας, σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο.
Στέλνω σήμερα ευχές σε όλη την Αίγυπτο, σε όλους τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτήν την όμορφη Χώρα του Νείλου», επεσήμανε.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι για να τιμήσει την Αίγυπτο, ο Πατριάρχης ενεδύθη σήμερα μία στολή, που περιλαμβάνει στοιχεία από την αρχαία Αίγυπτο και το όνομά του είναι γραμμένο στα αιγυπτιακά.
Και κατέληξε: «Χρόνια πολλά να έχετε. Ο Θεός να ευλογεί την Αίγυπτο και να μεταφέρετε την αγάπη μου στον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Άντλι Μασούρ και στον φίλο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Σίσι.
Εύχομαι η χάρις του Θεού να είναι πάντοτε κοντά σας. Όπου κι αν πορεύομαι στον κόσμο, μιλώ για την Αίγυπτο.
Ο ήλιος της αγάπης να λάμπει πάντοτε στην Αίγυπτο. Και όλοι μας, μία οικογένεια, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, να κοιτάμε τον ουρανό και να ευχαριστούμε τον Θεό».          
Στην κατανυκτική ακολουθία των Χριστουγέννων, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Έλληνα Πρέσβη Αντουανέτα Λάζαρη, η Υποπρόξενος Καΐρου κα Βασιλική Παπανικολάου, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Πλοίαρχος ΠΝ Στέλιος Πετράκης, ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η Κοινοτική Επίτροπος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδη, ο Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Καΐρου κα Βάσω Γαζή, το μέλος του ΔΣ της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Στέφανος Αργυρίου και πολύς κόσμος, στον οποίο ο Έλληνας Πρέσβης κ. Λάζαρης είχε την ευκαιρία να αναγνώσει το μήνυμα του Έλληνα Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια προς τους Αποδήμους, ενώ την χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του Πατριάρχου Θεοδώρου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος.
 
ΦΩΤΟ: Γιάννης Φουρτούνας
axristougenna-2013-01
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου