Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Από την Ακαδημία Αθηνών, τιμήθηκε η Ιεραποστολική Επισκοπή Κατάγκα του Κονγκό στο Κολουέζι για τη φιλανθρωπική δράση της

episkopi-katangas-01


Μεγάλη και εξόχως τιμητική ήταν η διάκριση για την Επισκοπή Κατάγκα του Κογκό, που τής επεφύλαξε η Ακαδημία Αθηνών.
 
Στην απονομή των βραβείων του κορυφαίου πνευματικού οργάνου της Ελλάδας, για το 2013, συγκαταλέγεται το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο της δραστήριας Επισκοπής, που προσφέρει τον χριστιανισμό, την ορθοδοξία, την Ελλάδα, μα πάνω από όλα την αγάπη και την στήριξη των εμπερίστατων λαών της Αφρικής.
 
Έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στη λαμπρή αίθουσα τελετών του μεγάρου Χάνσεν, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε «Βραβείο εις μνήμην Φωτεινής Κουνάδη –Κατσαρέλη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση ορθόδοξων ελληνικών ιεραποστολών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, στην Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για την μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση που επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες». Το βραβείο περιλαμβάνεται στην κατηγορία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
 
Να σημειωθεί ότι η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρου Ευαγγελάτου, με θέμα: «Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπρεχτ και η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια». Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία.
 
Τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, για το σύνολο του έργου τους οι ποιητές, Μάνος Ελευθερίου και Θανάσης Χατζόπουλος, ο δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς, οι πεζογράφοι Σωτήρης Δημητρίου και Αμάντα Μιχαλοπούλου για συλλογές διηγημάτων τους και η δοκιμιογράφος Μαρία Δεληβοριά για τη μελέτη της για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού. Επίσης βραβεύτηκαν ο ιστορικός Γεώργιος Τόλιας, ο φιλόλογος Κυριάκος Τσαντσάνογλου, ο αλεξανδρινός αρχιτέκτονας Mohamed Fouad Awad, για τις υπηρεσίες του στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, η Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για τη μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας για τη μακρόχρονη, πολυδιάστατη και πολύτιμη προσφορά της ως εστία πολιτισμού που προάγει την επιστημονική έρευνα και την πνευματική δημιουργία στα Επτάνησα και την Ελλάδα, το Σωματείο «Σύλλογος οι φίλοι της Μουσικής», για την πολυετή και εξέχουσα προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, της παιδείας και ιδίως της μουσικής, το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για το εθνικής σημασίας έργο της σύνταξης της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα (46.500 εγγραφές) που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη, και ο 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμηρίκας ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του.
 
Ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας το 2013, το προγραμματισμό για το επόμενο έτος και αναφερόμενος στη Ελλάδα του σήμερα μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζούμε τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης παρακμής και κοινωνικής φθοράς. Οι νέοι μας επιστήμονες, οι άνθρωποι της τέχνης, εκείνοι που αποτελούν πνευματικό και δημιουργικό αίμα του λαού φεύγουν για πάντα, μας εγκαταλείπουν και προσφέρουν το ταλέντο τους σε ξένους, ακόμη και εχθρούς μας, γιατί εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα εξαιτίας μιας αποτυχημένης και ετεροβαρούς οικονομικής ένωσης, να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Και όσοι από τους νέους μένουν υφίστανται τις συνέπειες των ενεργειών αστόχαστων ανθρώπων που δεν έμαθαν ποτέ ότι το 1821, το 1912-13, το 1940, το 1944, έγιναν από Έλληνες που αψήφησαν τον εχθρό και τον νίκησαν. Δεν έζησαν σαν υπηρέτες πλουσίων, αλλά πολέμησαν και ένοιωθαν νικητές και στην κατοχή. Τέσσερα χρόνια ήττας και ταπείνωσης που ζούμε έπρεπε να είναι τέσσερα χρόνια πολέμου δικού μας. Θα ήμασταν πληγωμένοι αλλά ελεύθεροι να προχωρήσουμε προς την αναδημιουργία που ήδη μας έχει εγκαταλείψει μαζί με τα παιδιά μας».

greekafricanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου