Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μπουρούντι: Αναμένοντας την ελπίδα


   
Γιορτή στην Μπουζουμπούρα
Γιορτή στην Μπουζουμπούρα

Είναι μόλις λίγοι μήνες, αφ” ότου εγκαταστάθηκα στην επισκοπή Μπουρούντι & Ρουάντας. Είμαστε ευγνώμονες στον Κυβερνήτη Χριστό για ό,τι παραλαμβάνουμε και θέλουμε να ευελπιστούμε ότι θα φανούμε καλοί διάκονοί Του.

Ιερός Ναός και Δημοτικό Σχολείο

Στην Εκκλησία μας δόθηκε αρκετή γη και σήμερα λειτουργεί ένας ναός και ένα Δημοτικό Σχολείο. Ο ναός είναι μεγάλος και κάθε Κυριακή γεμίζει από πιστούς. Κατηχήσεις και συναντήσεις γίνονται στο ναό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθούν αδελφοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν, ώστε να ανεγερθεί ένα κτίσμα για γραφείο του ιερέα και για τα κατηχητικά και ό,τι άλλες δραστηριότητες των παιδιών.

Τάξη του σχολείου μας
Τάξη του σχολείου μας

Στο σχολείο φοιτούν περίπου εφτακόσια παιδιά. Δεν χωρούν στην αίθουσα κι έτσι, μισοί πάνε σχολείο το πρωί και μισοί το απόγευμα. Στο μεταξύ, από εφέτος το Σεπτέμβριο εφαρμόζεται νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αυξάνεται ακόμη δύο χρόνια η Στοιχειώδης Εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πρακτικά την ανάγκη να προστεθούν τέσσερις ακόμη αίθουσες στο σχολείο μας και ανάλογες τουαλέτες. Ήδη από μήνες μάς έχει διαμηνυθεί αρμοδίως, ότι το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει, αν σύντομα δε συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις της μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Προβλήματα στελέχωσης

Μεγάλο πρόβλημα για την ποιμαντική, κατηχητική και λειτουργική ζωή της ενορίας είναι η απουσία προσώπων με αφοσίωση και γνώση, η έλλειψη υποδομών και τα έξοδα μετακίνησης. Ο ίδιος ο εφημέριος αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς πηγαινοέρχεται στην Πρωτεύουσα, όπου μένει. Ως προς τα πρόσωπα που είναι δυνατόν να στηρίξουν δραστηριότητες κυρίως κατηχητικές, έχουμε υπόψη παλαιούς μας μαθητές, φίλους και αδελφούς, που μπορούμε να καλέσουμε να συνδράμουν στο έργο μας. Όμως, στην περίπτωση αυτή, δεν έχουμε πού να τους εγκαταστήσουμε, πώς να τους συντηρήσουμε και πώς να μετακινηθούν. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χτιστεί ένα πρεσβυτέριο, αφού γη υπάρχει.
Ένα μεγάλο μέρος της γης έχει καταπατηθεί από ακτήμονες. Οι αρχές μάς είπαν ότι μόνη λύση και διέξοδος είναι η σταθερή περίφραξη. Οφείλουμε να περιφράξουμε με τοίχο. Η αλήθεια είναι ότι η γη είναι μεγάλης έκτασης και εμείς δεν έχουμε τα απαιτούμενα χρήματα. Έτσι, γινόμαστε έρμαιο πολλών.

Ελλείψεις του σχολείου

Ο τόπος στον άγιο Αλέξιο είναι μάλλον ξερός. Τα τόσα παιδιά του σχολείου στερούνται νερού. Μια καλή σκέψη θα ήταν να επισκευασθεί και επεκταθεί το σύστημα συλλογής βρόχινου νερού από τις στέγες των κτηρίων, για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών μας.
Ακόμη, μια σχετικά ετήσια σταθερή επιδότηση θα ανακούφιζε την πείνα των παιδιών. Σήμερα, όλα έρχονται νηστικά στο σχολείο, το απόγευμα φεύγουν νηστικά και στο σπίτι σίγουρα υποσιτίζονται. Από την άλλη, είναι, νομίζουμε, κατανοητό, ότι συσσίτια αραιά και περιστασιακά μόνον προβλήματα δημιουργούν.

Συσσίτιο στο Μπουρούντι
Συσσίτιο στο Μπουρούντι

Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά, είναι αλήθεια, διαθέτουμε μόνο ένα μικρό αριθμό θρανίων και η πλειοψηφία των παιδιών κάθονται στο πάτωμα. Όλα τους είναι ξυπόλυτα, τα πιο «πλούσια» φορούν σαγιονάρες και είναι σχεδόν ημίγυμνα. Μια σκέψη μας ήταν πώς να μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα-δύο τόπια ύφασμα να τους φτιάξουμε σχολικές ποδιές. Λυπούμαστε που αναφερόμαστε σε τόσο μικρής αξίας ανάγκες, αλλά, ατυχώς για εμάς είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες. Ας μας συγχωρήσετε.

Δεν είμαστε οι μόνοι επιβάτες

Δεν θελήσαμε να γράψουμε γενικότητες ούτε να δώσουμε πληροφορίες που δεν έχουν καμμία πρακτική αξία για τους αδελφούς που έχουν έγνοια το ιεραποστολικό έργο και τις ανάγκες της μικρής μας επισκοπής. Οι προκάτοχοί μας εργάστηκαν και παρέδωσαν αρκετά σ’ εμάς. Ο Κύριος να τους ευλογεί. Θελήσαμε να αναφερθούμε σε ζητήματα που γεμίζουν το νου και την καρδιά μας. Τα καταθέσαμε μπροστά σας. Δεν διακατεχόμεθα ούτε από βιάση ούτε από αγωνία. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον Κύριο του αμπελώνα. Εκείνος μάς βεβαίωσε ότι δε χρειάζεται να μας πνίγει η μέριμνα. Μακάρι να μας γεμίζει η αγάπη Του και να μας ενθαρρύνει ο τρόπος των Πατέρων και αγίων της Εκκλησίας, τρόπος θυσίας και αφοσίωσης στο κήρυγμα της έμπρακτης αγάπης στους αδελφούς. Στο πλοίο της Εκκλησίας δεν είμαστε οι μόνοι επιβάτες. Έτσι δεν είναι;

† Ο Μπουρούντι & Ρουάντας Ιννοκέντιος

ierapostoles.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου