Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η είσοδος των Μοζαμβικανών Ορθοδόξων στο Τριώδιο και η επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

  Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου 2014, στο Maputo  


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χθες, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαπούτο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του κυριάρχου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, με συλλειτουργούς τους Πανοσ. Αρχιμανδρίτες κ. Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και κ. Σεραφείμ van Niekerk, εκ Νοτίου Αφρικής.
Ο κ. Ιωάννης ευχήθηκε στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας να είναι παρά Θεού ευλογημένη η περίοδος του Τριωδίου, ενώ αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή που αναφέρονταν στα πρόσωπα του Τελώνου και του Φαρισαίου, τόνισε στους πιστούς ότι η αρετή της ταπεινοφροσύνης είναι η πέτρα εκείνη πάνω στην οποία πρέπει να χτίζουμε το οικοδόμημα της χριστιανικής μας ζωής. Ο άνθρωπος σώζεται μόνον αφού ταπεινώσει τον εαυτό του ενώπιον του Θεού και του πλησίον. Η ταπεινοφροσύνη υποδεικνύει άνθρωπο αγάπης και θυσίας, ενώ η υψηλοφροσύνη άνθρωπο φίλαυτο και αυθάδη. Τόνισε δε, ότι πρέπει όλοι μας, κλήρος και λαός, να σπουδάσουμε την ταπεινοφροσύνη, έχοντας ως μοναδικό πρότυπό μας τον αρχηγό της πίστεώς μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος αφού ένιψε τους πόδας των μαθητών του, στη συνέχεια ταπείνωσε τον εαυτό Του "έως θανάτου, θανάτου δε σταυρού".
Ο Επίσκοπος, στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε επίσης στο επικείμενο μεγάλο και ιστορικό γεγονός της πρώτης επίσκεψης στην Επισκοπή Μοζαμβίκης, μετά την ίδρυσή της, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 19 Φεβρουαρίου, καλώντας όλους τους Ορθοδόξους της χώρας να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Πατριάρχη, συμμετέχοντας σε όλες τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου