Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Έφθασε στη Μοζαμβίκη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας



Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 






Έφθασε χθες, λίγο πριν το μεσημέρι, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό των Ταξιαρχών στο Μαπούτο, ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, για ποιμαντική επίσκεψη στην Εκκλησία που παροικεί στον τόπο αυτόν, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, υπό τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, τον Ζακύνθιο. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ο κ. Θεόδωρος μεταβαίνει στη Μοζαμβίκη στο διάβα μιας δεκαετίας.  

Σύσσωμη η ελληνική ομογένεια και οι τα πρώτα φέροντες στη μοζαμβικανή πρωτεύουσα υποδέχτηκαν θερμά τον πνευματικό πατέρα των Αφρικανών, μαζί με τους Ορθοδόξους όλων των εθνικοτήτων, με πρώτα και καλύτερα τα παιδιά, τα οποία -ως εύοσμα άνθη- πλαισιώνουν την Επισκοπή και τις παντοειδείς δράσεις της.

Άμα τη αφίξει του Πατριάρχου τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, παρισταμένου και του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού. Εύχαρις και γλυκύτατος ο Πατριάρχης ευλόγησε όλους και εξέφρασε τη χαρά του ότι βρίσκεται ανάμεσα στα πνευματικά παιδιά του Αλεξανδρινού Θρόνου, τα οποία έχει εμπιστευθεί σ' έναν νέο και εργατικό Επίσκοπό Του, τον θεοφιλέστατο κ. Ιωάννη. 

Ο Πατριάρχης αύριο το πρωί θα εγκαινιάσει τον Καθεδρικό των Ταξιαρχών, εν τω μεταξύ όμως θα έχει επαφές με κυβερνητικούς και λοιπούς παράγοντες του τόπου. 

Χθες είχε, εξάλλου, την πρώτη πολυσήμαντη συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Χώρας Armando Guebuza, στον οποίον απένειμε τον Σταυρό πρώτης τάξεως του Αγίου Μάρκου. Η εθιμοτυπική -αλλά και ουσιαστική εντέλει- τελετή πραγματοποιήθηκε στην Προεδρία, στο Μαπούτο. Τα ειδησεογραφικά μέσα της Μοζαμβίκης μεταδίδουν ότι τούτο συνέβη, ώστε ο αρχηγός του κράτους να δεσμευθεί για περαιτέρω πρωτοβουλίες προς την εδραίωση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα. Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ανέφερε ότι ο Αλεξανδρινός Θρόνος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην κοινωνική εργασία, ειδικά για τη δημιουργία υποδομών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία επιδιώκει να υποστηρίζει τα παιδιά που είναι φορείς ή πάσχουν από το AIDS σε όλη τη χώρα. Απηύθυνε συνάμα έκκληση για την ειρήνη στη Μοζαμβίκη, τονίζοντας ότι μέσω της ειρήνης θα υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία για όλους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτές τις ημέρες θα βρίσκεται στη Μοζαμβίκη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Άκης Γεροντόπουλος και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής.

http://www.nyxthimeron.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου