Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Θερμή υποδοχή από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και όλους τους Προκαθημένους

alahram theo sisi 03

           pyramisnews.gr        
           
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προστασία που προσφέρει η Αίγυπτος στο ελληνορθόδοξο και παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς και σε όλο το ποίμνιό του, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής και αραβορθόδοξης παροικίας, εξέφρασε ο Προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου κ.κ. Θεόδωρος Β΄προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τη κοινή συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με όλους τους Προκαθημένους των Εκκλησιών στην Αίγυπτο.
 
Η συνάντηση των Προκαθημένων (του Κόπτη Πατριάρχου Θεοδώρου Β΄ συμπεριλαμβανομένου) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Αυγούστου, έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα μεγάλα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Να σημειωθεί ότι το σημερινό (της 8ης Αυγούστου) πρωτοσέλιδο θέμα της μεγαλύτερης έγκυρης και έγκριτης εφημερίδας στον αραβικό κόσμο, της «Αλ Αχράμ», καλύπτει εκταταμένα την ιδιαίτερα σημαντική αυτή συνάντηση, με την φωτογραφία μάλιστα με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών, δεξιά και αριστερά του Προέδρου Σίσι, να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της πρώτης της σελίδας.



alahram theo sisi 01


 
Το γεγονός αυτό αποκτά μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς η (ημικρατική) «Αλ Αχράμ» (αλλά και οι άλλες μεγάλες εφημερίδες της Αιγύπτου) δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη συνάντηση των Αρχηγών των Εκκλησιών με τον Πρόεδρο Σίσι. Για παράδειγμα, η «Γκομχουρέια» έχει σαν πρώτο θέμα το ίδιο γεγονός, το οποίο κοσμεί με μία μεγάλη φωτογραφία του Αιγυπτίου ηγέτη με τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, ο οποίος από την πλευρά του, ζήτησε τη συμβολή του κράτους στην ανακαίνιση των εκκλησιών που υπέστησαν ζημίες κατά τις πρόσφατες δύο Αιγυπτιακές Επαναστάσεις (όπως ανέφερε συγκεκριμένα και η διαδικτυακή αγγλική έκδοση της Αλ Αχράμ).
 
Να σημειωθεί ότι ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄είχε και κείνος ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Αιγύπτιο ηγέτη, μία συνάντηση που έγινε για δεύτερη φορά, καθώς ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριαρχείου μας, είχε συναντήσει τον Αιγύπτιο ηγέτη και πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν εκείνος ήταν ακόμη Υπουργός Άμυνας και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου (βλέπετε παρακάτω φωτογραφία αρχείου).



sisi patria


 
Κατά τη χθεσινή τους (νέα) συνάντηση, με τη βοήθεια του Κοινοτικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, ο οποίος συνέβαλε στη διερμηνεία της συζήτησης των δύο ανδρών, ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για τις νέες δράσεις του Πατριαρχείου μας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, τονίζοντας ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο μας βρίσκεται στο πλευρό του νέου Αιγυπτίου ηγέτη καθώς και όλου του Αιγυπτιακού λαού.
 
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από τις 4 Ιουνίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’, είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για την εκλογή του που είχε γίνει από τη συντριπτική πλειοψηφία του Αιγυπτιακού λαού εκείνες τις ημέρες, «διαπύρως ευχόμενος για μια προεδρία αποδοτική για το καλό της Αιγύπτου και των πολιτών της».



ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Την 7η Αυγούστου ε.έ., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηλιούπολη του Καΐρου προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη των θρησκευτικών ηγετών όλων των χριστιανικών Εκκλησιών και ομολογιών της χώρας που συγκάλεσε ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Αιγύπτου κ.Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι δυνατόν για την διασφάλιση της ανεξιθρησκείας, της ισοτιμίας των θρησκειών και της ελεύθερης λατρευτικής εκφράσεως κάθε Αιγυπτίου πολίτη. Κάλεσε δε τους θρησκευτικούς ηγέτες να συμβάλλουν από την πλευρά τους στην ενότητα του αιγυπτιακού λαού και να συμμετάσχουν ενεργά στην πανεθνική προσπάθεια ανατάσεως και αναπτύξεως της χώρας. Κατά την παρέμβασή του ο Μακαριώτατος διατράνωσε την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή του στην προσπάθεια επανόδου της χώρας στην πολιτική και κοινωνική ομαλότητα και διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση φιλίας και συνεργασίας,  ότι θα τον βρει σύμμαχο σε κάθε πρωτοβουλία αποκαταστάσεως της ομόνοιας και της συνδιαλλαγής εντός του αιγυπτιακού κοινωνικού σώματος με σεβασμό στις θέσεις και στα δίκαια των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου