Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ 
10ΕΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑΣ 
ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β 
ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

 
 
Με πάνδημη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση του Τόμου της 10ετους Πατριαρχείας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Β, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, το απόγευμα του Σαββάτου, 27ης Ιουνίου 2015.
Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καί Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Πατριαρχικής Ακαδημίας, με θέμα: «Θεόδωρος: ο Πατριάρχης της προσευχής και της αγάπης». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, τονίζοντας κυρίως τα χαρακτηριστικά της διαρκούς προσευχητικής αναφοράς του και της ανυπόκριτης πρός πάντας αγάπης Του, συνοψίζοντας την μέχρι τώρα πορεία και μαρτυρία του Μακαριωτάτου, από τη Μονή της Αγκαράθου, όπου και υπήρξαν συμμοναστές, έως τον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.
Μετά από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου τον λόγο έλαβε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο οποίος γλαφυρά καί με λόγο ζωηρό, παρουσίασε στο εκλεκτό ακροατήριο τον Επετειακό Τόμο της 10ετούς Πατριαρχείας του Μακαριωτάτου, κάνοντας αναφορά στην επιμελημένη έκδοση, τα κείμενα των ομιλιών, το φωτογραφικό υλικό, τα οποία συνθέτουν και συνοψίζουν τους Πατριαρχικούς βηματισμούς της 1ης Δεκαετίας Πατριαρχικής Διακονίας στον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.
Την Εκδήλωση πλαισίωσε με βυζαντινούς ύμνους ο Χορός Ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες», καθώς και με Μικρασιάτικα τραγούδια η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία». Ὁ Μακαριώτατος αναγνωρίζοντας την προσφορά στο ιεραποστολικό έργο της Προέδρου του ειρημένου Συλλόγου κ. Ελένης Ασπετάκη, την περικόσμησε με τον χρυσό Λέοντα του Αλεξανδρινού Θρόνου.
Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και οι Θεοφ. Επίσκοποι Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος.
Παρέστησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Πέτρος Ινιωτάκης, Άρχοντες του Οικουμενικού και του Αλεξανδρινού Θρόνου, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κληρικοί και μοναχοί, η μητέρα, κ. Κλεοπάτρα Χορευτάκη και οι οικογενείς του Μακαριωτάτου καί πλήθος ανθρώπων από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο.
Την εκδήλωση έκλεισε με την καταληκτήρια προσλαλιά Του ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες Του πρός όλους και την αγάπη Του πρός τον Τόπο που τον γέννησε και τον εξέθρεψε, την ευγνωμοσύνη του προς την Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης για τη φιλοξενία της Εκδήλωσης, παρακαλώντας για την διαρκή προσευχή και συμπαράσταση όλων για την επιτυχία του Ιεραποστολικού έργου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου