Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Σπήλι

 Εκ του Πατριαρχείου / romfea.gr/

spili-5

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εορτάσθηκε εφέτος η ιερά μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παύλου Σπηλίου Ρεθύμνης, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.
Η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Β’, εόρτασε με την πανηγυρική αυτή Θεία Λειτουργία τη συμπλήρωση σαράντα ετών απο την είσοδό Του στην ιερωσύνη, από τά χέρια του Γέροντός Του, μακαριστού Μητροπολίτου από Λάμπης και Σφακίων, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεοδώρου του Τζεδάκη.
Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, παρέστησαν δέ η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή καθώς και οι λοιπές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές.
Ο Μακαριώτατος, στην προσλαλιά Του αναφέρθηκε με συγκίνηση στα πρώτα χρόνια της ιερατικής Του ζωής και διακονίας στο Σπήλι, μιλώντας με λόγους καρδιακούς για τα βιώματα και τις εμπειρίες του κατά τη δεκαετή διακονία Του στην περιοχή και την αναστροφή του με τους ευλογημένους ανθρώπους της.
Έκδηλη ήταν η συγκίνηση του Μακαριωτάτου όταν εισήλθε στο Άγιο Βήμα και προσκύνησε την Αγία Τράπεζα, όπου έλαβε «την τῆς ἱερατείας χάριν» και ατένισε τον Ιερό Άμβωνα, από τον οποίο για πρώτη φορά ως νεαρός κληρικός εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Προ της Απολύσεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ανέγνωσε τον λόγο του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίου, απουσιάσαντος λόγω εκτάκτου αδιαθεσίας.
Στο λόγο του Σεβασμιωτάτου εκφράσθηκαν τα αισθήματα σεβασμού, αγάπης και ιδιαιτέρας καυχήσεως της Τοπικής Εκκλησίας, καθώς ο Μακαριώτατος υπήρξε κληρικός της για μια δεκαετία.
Ο Μακαριώτατος συγκινημένος αντιφώνησε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και την χαρά του για τη συμμετοχή του στην εορτή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, προτρέποντας όλους να διαφυλάξουν την ενότητα, με σύνεση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, προκειμένου να υπερβούμε την κρίση και τις τραγικές συνέπειές της.
Τέλος, διένειμε το αντίδωρο στο πολυπληθές εκκλησίασμα και στη συνέχεια, κατευθύνθηκε πεζός πρός το Επισκοπείο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του Σπηλίου, δεχόμενος τις εκδηλώσεις της αγάπης τους.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Α.Θ.Μ. μετέβη προσκυνηματικώς στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη, όπου έγινε δεκτός με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, από τον Καθηγούμενο, Αρχιμ. Ιάκωβο Λυκάκη και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.
Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, μετά απο την καθιερωμένη δοξολογία, ο Μακαριώτατος προσκύνησε τόν Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, τό ιερό κειμήλιο της Μονής και προσφώνησε την αδελφότητα με θερμούς λόγους, ενθυμούμενος τους παλαιούς πατέρες και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το ανακαινιστικό έργο της σημερινής αδελφότητος, ευχηθείς στον Καθηγούμενο δύναμη και πλούσια την άνωθεν ενίσχυση για τη συνέχιση της σεμνής και αφοσιωμένης διακονίας του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου