Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

"Ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Ζαμπιανή Δημοκρατία..."

 Orthodox Metropolis of Zambia

"Επιστολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζάμπιας κ Ιωάννου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ζάμπιας με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου και πρόταση για την ανακήρυξη της ημερομηνίας αυτής ως Ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Ζαμπιανή Δημοκρατία
Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ο κ. Ιωάννης απέστειλε επιστολή προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρ. Edgar Chagwa Lungu στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα:
«Το έτος 2020-2021 αποτελεί έτος ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς ολοκληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία. Ταυτόχρονα, αποτελεί και έτος εορταστικό για τον Ελληνισμό της Ζάμπιας, καθώς ολοκληρώνονται 200 χρόνια από την παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στη χώρα και 75 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας της Λουσάκα.Δια της παρούσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αρχής γενομένης του έτους 1987, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγόρευσε την 25η Μαρτίου ως ημέρα αφιερωμένη στη Δημοκρατία και κάθε χρόνο συντελείται στο Λευκό Οίκο ο εορτασμός της Εθνικής Ημέρας Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας. Η επιλογή της 25ης Μαρτίου ως ημέρας για τη Δημοκρατία ανατρέχει στη μεγάλη σημασία, που έχει για τον Ελληνισμό η ημερομηνία αυτή, καθώς στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας της Ελλάδος, που βρισκόταν υπό το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως ένδειξη, λοιπόν, της συνεισφοράς του Ελληνικού πνεύματος και της φιλοσοφίας, που γέννησαν και εισήγαγαν την έννοια της Δημοκρατίας στον παγκόσμιο πολιτισμό, η Αμερικανική Κυβέρνηση αποφάσισε να ανακηρύξει την Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ως Ημέρα της Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποβάλλουμε πρόταση προς την Εξοχότητα Σας, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας φίλιας χώρας που γνωρίζει καλά τι σημαίνει για ένα λαό ο αγώνας για απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, από-αποικιοποίηση και αυτοδιάθεση -αφού και ο λαός της Ζάμπιας αγωνίστηκε για την απελευθέρωση του από τον αποικιοκρατικό ζυγό των Βρετανών- να αναγορεύσετε και Εσείς -όπως οι Αμερικανικές Αρχές- την 25η Μαρτίου ως Ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και τη Ζαμπιανή Δημοκρατία γέννησαν και εισήγαγαν την έννοια της Δημοκρατίας στον παγκόσμιο πολιτισμό, η Αμερικανική Κυβέρνηση αποφάσισε να ανακηρύξει την Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ως Ημέρα της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποβάλλουμε πρόταση προς την Εξοχότητα Σας, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας φίλιας χώρας που γνωρίζει καλά τι σημαίνει για ένα λαό ο αγώνας για απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, από- Αποαποικιοποίηση και αυτοδιάθεση -αφού και ο λαός της Ζάμπιας αγωνίστηκε για την απελευθέρωση του από τον αποικιοκρατικό ζυγό των Βρετανών- να αναγορεύσετε και Εσείς -όπως οι Αμερικανικές Αρχές- την 25η Μαρτίου ως Ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και τη Ζαμπιανή Δημοκρατία. Μια τέτοια αναγόρευση θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη τελετή εγκαινίων για μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που πρόκειται να διοργανώσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και με τη συμμετοχή σύσσωμης της ελληνικής παροικίας της χώρας. Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων, που θα διαρκέσει για ένα ολόκληρο έτος και θα συμπεριλάβει κοινές δράσεις με κρατικούς φορείς (πχ University of Zambia) και Πρεσβείες άλλων χωρών στη χώρα.
Η Ελλάδα και η Ζάμπια έχουν ενισχυμένους δεσμούς, που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τις διαμοιραζόμενες αξίες και τη διαρκή δέσμευση για ελευθερία, δικαιοσύνη και κυριαρχία»."

https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-391805074291380/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου