Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - ΠΑΣΧΑ 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

«Δωρεά του Θεού προς τον άνθρωπο» η Ανάσταση- «Διάλογος και όχι φονταμενταλισμός»


Στην «ζωηφόρον και λαμπροφόρον» Ανάσταση του Ιησού και την βαθιά ευγνωμοσύνη για «την δωρεάν του Θεού προς τον άνθρωπον» κάνει λόγο στο πασχαλινό του μήνυμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ΄, ενώ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος ο Β΄, αναφέρεται με θλίψη στην αναταραχή που επικρατεί σε Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ θρησκειών και όχι φονταμενταλισμός.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄.

«Το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου βρίσκει την Μέση Ανατολή (…) τον τόπο όπου ο Υιός και Λόγος του Θεού ενανθρωπίστηκε για να θεωθεί ο άνθρωπος, να εξακολουθεί να αναζητά τον δρόμο προς την κοινωνική ειρήνη. Έναν δρόμο όμως που ναρκοθετείται από τον σφιχτό εναγκαλισμό πολιτικής και θρησκείας με την επικράτηση ριζοσπαστικών ιδεολογιών.

Αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο χριστιανισμός αυξάνεται αλματωδώς, το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου δεν φτάνει ειρηνικά στις ψυχές όλων των ανθρώπων, αφού βίαια περιστατικά θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης. Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου έχει το σπίτι του το ένα τέταρτο των Χριστιανών του κόσμου, εκδηλώνονται περιστατικά αμφισβήτησης του δικαιώματος ελεύθερα να ορίζει και να νοηματοδοτεί ο καθένας τη ζωή του με αφετηρία την αναφορά του στον Θεό».

«Τα πρόσφατα περιστατικά θρησκευτικής βίας στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με συγκλονίζουν και με προβληματίζουν» σημείωνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και προσθέτει: «Με προβληματίζει το γεγονός ότι ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός απειλεί να συρρικνώσει τον πλούτο της θρησκευτικής παράδοσης. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η πίστη μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε επιθετικό φανατισμό. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η βία και ο φόβος δηλητηριάζουν την συνύπαρξη...Είναι καιρός όλοι να αντιληφθούμε ότι πολυπολιτισμική κοινωνία σημαίνει κατά βάση πολυθρησκευτική κοινωνία. Σε αυτήν την κοινωνία ειρήνη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Και ειρήνη μεταξύ των θρησκειών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Αφετηρία ενός τέτοιου διαλόγου οφείλει να είναι η προβολή των στοιχείων που ενώνουν τις θρησκείες, παρά εκείνων που τις χωρίζουν» τονίζει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος ο Β΄.

«Δωρεά του Θεού προς τον άνθρωπο» η Ανάσταση- «Διάλογος και όχι φονταμενταλισμός»


Μήνυμα Πατριάρχη Ιεροσολύμων
«Η Εκκλησία εορτάζει σήμερον εν χαρά ανεκλαλήτω την ζωηφόρον και λαμπροφόρον του Χριστού Ανάστασιν. Η Εκκλησία αναμιμνήσκεται σήμερον εν ευγνωμοσύνη και ευχαριστία βαθεία την δωρεάν του Θεού προς τον άνθρωπον… Ο Χριστός, ενδυθείς το ανθρώπινον, θάνατον υπέρ ημών εκουσίως υπέστη, «δια του σταυρού Αυτού ήλθε χαρά εν όλω τω κόσμω… Αναστήσας ο Χριστός τους εν Άδη, ουκ έμεινεν εις τον Άδην. Ο θάνατος ου κατίσχυσεν Αυτού… Η θεία φύσις του Θεανθρώπου Χριστού ανέστησε την ανθρωπίνην φύσιν Αυτού (…) εν τη δυνάμει του Σταυρωθέντος και Αναστάντος οι πιστεύοντες εις Αυτόν καθίστανται δημιουργοί έργων αγαθών και ωφελίμων, θαυμαστών και επαινετών υπέρ του πλησίον αυτών. Έτι δε μαρτυρούν και αποθνήσκουν χάριν του ονόματος του Χριστού. Υπερνικούν ανύποιστα βασανιστήρια και τον θάνατον αψηφούν» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλος ο Γ΄.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63644280

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου