Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μποτσουάνα: Δύο χρόνια ζωής συμπληρώνει η Επισκοπή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας



Ελληνο-αγγλικό ιδιωτικό Σχολείο λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στη Μποτσουάνα, που ίδρυσε η νεοσύστατη Ορθόδοξη Επισκοπή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Τα μαθήματα παρακολουθούν ήδη οι πρώτοι μαθητές: Έλληνες, Κύπριοι, Ουκρανοί, Ρώσοι, Σέρβοι, αλλά και γηγενείς. Οι μαθητές διδάσκονται-μεταξύ άλλων- την ελληνική και ρωσική γλώσσα, ορθόδοξη κατήχηση, αλλά και την τοπική διάλεκτο Setswana.
Ο Επίσκοπος Γεννάδιος βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της Μποτσουάνας, ώστε να αναγνωρισθεί το Σχολείο και να αναβαθμισθεί σε επίπεδο Γυμνασίου-Λυκείου. Την προσπάθεια του ιδιωτικού Σχολείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα ενισχύσουν, πολλαπλώς, οι Πρεσβείες της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται, ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία-Επισκοπή να έχει μία καθ΄όλα αξιοπρεπή παρουσία και δραστηριότητα, μέσα από ανθρωπιστικά προγράμματα, αφού η Ιεραποστολή, με την οποιαδήποτε μορφή της, απαγορεύεται αυστηρώς από το Νόμο στη Μποτσουάνα, μία αμιγώς χριστιανική χώρα (Αγγλικανοί 60%, ΡΚαθολικοί 30%).
«Είναι πολύ σημαντικό, η Εκκλησία να προσφέρει στο λαό και την κοινωνία βασικά αγαθά, σε τομείς νευραλγικούς, όπως η υγεία και η παιδεία», τόνισε ο Επίσκοπος Γεννάδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Discover Botswana», ένα από τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας της χώρας. Και συνεχίζει: «Για να έχει μέλλον η Εκκλησία πρέπει να επενδύσει στο τομέα της παιδείας. Τα καλύτερα σχολεία στη Νότιο Αφρική, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Μποτσουάνα, παραδοσιακά πλέον, αλλά και κατ’ ουσίαν, ανήκουν στην Εκκλησία. Ο κόσμος τα στηρίζει και στέλνει τα παιδιά του για να μάθουν σωστά γράμματα, αλλά και για να αποκτήσουν όλες τις χριστιανικές αρχές στη ζωή και τη δημιουργία της προσωπικότητάς τους. Πρέπει η Εκκλησία να βγει από το καβούκι της, να πλησιάσει τον κόσμο, να του δώσει αυτό που χρειάζεται, χωρίς πολλά κηρύγματα και φιλοσοφίες».
Ο Επίσκοπος μίλησε για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα και σε συνέντευξή του στο γνωστό τηλεοπτικό κανάλι «Animal Planet» και «National Geografic». Κάλεσε, μάλιστα, τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στο Ορθόδοξο Πάσχα, ώστε να ζήσουν από κοντά την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας, κάτι που απεδέχθησαν με χαρά.
Την περίοδο του Πάσχα, εξάλλου, αναμένονται οι πρώτοι γιατροί από την Κρήτη, οι οποίοι ήδη ευρίσκονται σε επικοινωνία με γιατρούς της Μποτσουάνας, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή πιλοτικών Ιατρικών Προγραμμάτων κυρίως σε ζητήματα Aids. Τα προγράμματα θα εκπονηθούν σε συνεργασία με την Κλινική της Αγγλικανικής Εκκλησίας «Hospice-Holy Cross», όπου φιλοξενούνται και νοσηλεύονται Παιδιά που πάσχουν από την νόσο-μάστιγα για την Αφρική.
Η Ορθόδοξη Επισκοπής, που φέτος συμπληρώνει δύο χρόνια, δεν έχει αποκτήσει ακόμη Ιερό Ναό. Για το λόγο αυτό ο Επίσκοπος Γεννάδιος είχε εκ νέου συνάντηση με τους αρμοδίου του Υπουργείου Γης και το Τμήμα Κτηματολογίου και Οικοπέδων για ανεύρεση καταλλήλου οικοπέδου, προκειμένου να ανεγερθεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στη χώρα αυτή στη νότια Αφρική.

http://world.greekreporter.gr/2012/03/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου