Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα στην Αφρική... Η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο μακρινό Χαράρε

εκ της Ι.Μ.Ζιμπάμπουε και Αγκόλας



Εορτάσθησαν και φέτος με κάθε μεγαλοπρέπεια από τους Απόδημους Έλληνες του Ζιμπάμπουε η εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας κι η επέτειος του μεγάλου ξεσηκωμού του Γένους μας το 1821 για την δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Μετά τη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ και συμπαραστατούμενος υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου στο καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε, εψάλει Δοξολογία και ετελέσθει Δέηση για τους ηρωϊκώς πεσόντες αδελφούς ημών, ως επίσης και υπέρ της υπερβάσεως της οικονομικής κρίσης του Έθνους.
Μετά το χαιρετισμό του Μητροπολίτου μας εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, ομίλησε δεόντως ο εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Χρήστος Σαλαμάνης, τονίζοντας τη σημασία του εθνικού αγώνα του μεγάλου ξεσηκωμού για την ελευθερία των Λαών στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, διαβάζοντας το επίκαιρο Μήνυμα του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δόλλη. Μετά τον Εθνικό μας Ύμνο, προχωρήσαμε στον εξωτερικό χώρο του Ναού μπροστά στο Μνημειο των Ηρώων όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από το Μητροπολίτη, το Πρέσβυ, τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου κ. Νέστορα Νέστορος, τον Βουλευτή και Γερουσιαστή κ. Πέτρο Χαριτάτον, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννη Κουμίδη, τη Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Ελλού Κουμίδου, την Πρόεδρο των κυριών κ. Δέσποινα Ζαβερδινού, την επίτιμον Πρόεδρο κ. Βασιλική Διβάρη, τον επίτιμον Πρόεδρο κ. Γιάννη Στουγιαννίδη, τον Πρόεδρον των Κεφαλληνών κ. Παναγιώτη Θεοτοκάτο, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κώστα Ιωαννίδη και τους Διευθυντές του Ελληνικού Σχολείου του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο Ελληνικό Σχολείο φοιτούν 940 παιδιά, 140 απ’ αυτά είναι ελληνόπουλα.
Στη συνέχεια οι επίσημοι εδέχθησαν στο προάυλιο του Ναού τη παρέλαση των μαθητών και παρακολούθησαν στην Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων εορταστικό πρόγραμμα με ομιλία της καθηγήτριας κ. Φωτεινής Κουφατζόγλου, απαγγελίες ποιημάτων, σύντομα θεατρικά αποσπάσματα από την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και εθνικοί χοροί.
Η ενότητα και η κοινή δράση της Παροικίας, με θεμέλιο την Ορθόδοξη Πίστη μας και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, κι ιδιαίτερα η προστασία κι η ενίσχυση της ελληνικής γλώσας, αποτελούν εγγύηση για τη δυναμική και γόνιμη παρουσία του Απόδημου Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου