Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Εις Διάκονον χειροτονία του Πορφυρίου Κατάγκ από το Κογκό, κατά την Εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά

Από την Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά / romfea.gr

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 40

Με την δέουσα λαμπρότητα και μέσα στο εόρτιο κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου όπου διανύουμε, συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, προς τιμήν των Δύο Μεγάλων Θεσσαλονικέων Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων, Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και εις Διάκονον χειροτονία του Πορφυρίου Κατάγκ, Φοιτητού του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., καταγομένου εκ της χώρας του Κογκό της Αφρικής, ο οποίος εισέρχεται στον έγγαμό κλήρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως ως άμισθος κληρικός.

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 35

Στη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στους σήμερα τιμωμένους Αγίους, που είναι βλαστοί της πόλεως της Θεσσαλονίκης και οι οποίοι ανατρεφόμενοι «εν Πνεύματι και Νουθεσία Κυρίου», κατάφεραν όταν απεστάλησαν από το Σεπτό ημών Οικουμενικό Πατριαρχείο επί Πατριαρχίας του Ιερού Φωτίου του Μεγάλου, με το έργο που επιτέλεσαν και που είναι έργο ισοστάθμιον με το έργο τον Αγίων Αποστόλων, να χτίσουν Ιερούς Ναούς, να μεταφέρουν το μήνυμα του Ιερού Ευαγγελίου και να διδάξουν τα γράμματα και τον Πολιτισμό στις χώρες των Σλάβων σεβόμενοι κυρίως και πρωτίστως την ιδιοπροσωπία των λαών και της εποχής εκείνης.
Παίρνοντας αφορμή από την σημερινή ακοσυθήσασα Ευαγγελική Περικοπή ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά, τόνισε ότι ζούμε σήμερα σε μία πολυανθρώπινη αλλά ταυτόχρονα και ακοινώνητο πολιτεία και κοινωνία. Εκείνος που στέκεται δίπλα μας και είναι πάντοτε κοντά μας είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Αναστάς Κύριος, ο οποίος Έρχεται και μας χαρίζει με την αγάπη Του την εμπειρία της Καινής Κτίσεως.
Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 120

Απευθυνόμενος εν συνεχεία στον νεοχειροτονούμενο Διάκονο π. Πορφύριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, τον προέτρεψε να φροντίζει σε όλη του την ζωή να σέβεσαι το πρόσωπο του συνανθρώπου του και πάντοτε να βοηθά τον αδελφό του, μέσα από την διακονία του στην Εκκλησία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να πορεύεται με αισιοδοξία και ΝΑ αναπαύεται ψυχικά και μέσο αυτού του τρόπου να γίνεται κοινωνός και μέτοχος της χαράς που δίδει η Εκκλησία και οι Άγιοι μας κρατώντας συνεχώς μέσα του, αναμμένη την φλόγα της αγάπης προς τον Κύριο και τον αδελφό του.
Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 131

Δυστυχώς η κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα, είναι ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται δια το ακλόνητο του βίου των ανθρώπων.
Ο ένας δεν ζει τον πόνο του άλλου, ο ένας δεν ζει την χαρά του άλλου, ο ένας δεν ζει την δοκιμασία του άλλου, καταργούμε συνεχώς την έννοια των προσώπων και ζούμε αποκλειστικά με την έννοια του ατόμου, έχοντας ως αποτέλεσμα, να έχουμε εγωκεντρικές συμπεριφορές που οδηγούν στις συγκρούσεις, που οδηγούν στην απαξίωση και στην κατάργηση της μοναδικότητας που έχει η αξία των ανθρώπων.
Εν συνεχεία υπογράμμισε το γεγονός ότι η ζωή της Εκκλησίας μας είναι η ζωή των Αγίων μας, οι οποίοι είναι και οι γνήσιοι εκφραστές της, και όχι αυτό που βλέπουμε εξωτερικά και που πολλές φορές μπορεί να μας προβληματίσει, να μας ταλανίσει ή να μας δημιουργεί αιωρούμενες απορίες υπαρξιακές και συμβατικές με την καθημερινότητα μας.
Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 148

Αυτούς του Αγίους προέτρεψε τον π. Πορφύριο να έχει ως πρότυπο στην διακονία του μέσα στην Εκκλησία και με την βοήθεια αυτών, το έργο του να είναι πάντοτε έργο ιεραποστολικό, καρπός του οποίου είναι και ο ίδιος, προερχόμενος από οικογένεια Προτεσταντών και γνωρίζοντας την μόνη αληθινή Πίστη και το φως του Ευαγγελίου σε μικρή ηλικία και με την βοήθεια των σήμερα τιμωμένων Μεγάλων Άγιων της Ορθοδόξου Πίστεως μας, Κυρίλλου και Μεθοδίου που υπηρέτησαν με τόσο ζήλο, αυταπάρνηση και αγάπη στην διακονία του Ευαγγελίου, να συνεχίζει να υπηρετεί το μεγάλο έργο που κάνει η Εκκλησία μας με την Εξωτερική Ιεραποστολή της, φέροντας την σφραγίδα της Ορθοδόξου Πίστεως και του Αναστάντος Κυρίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου