Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

"Οι ιθαγενείς της Αφρικής ζητούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία να δώσει νόημα στη ζωη και την ύπαρξή τους..."

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

/ ierapostoles.gr
   
Οι Ορθόδοξοι νέοι της Ιεράς Μητρόπολης Μουάνζας έχουν κι αυτοί τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια ερωτήματα με τους νέους στον υπόλοιπο κόσμο:
Ποιο θα είναι το μέλλον τους; Πού θα επενδύσουν τη ζωή τους; Πού θα διοχετεύσουν το δυναμισμό και τις ικανότητές τους; Πού θα εργαστούν; Πώς θα επιβιώσουν; Θα προτιμήσουν το χωριό ή την πόλη; Τι σημαίνει γάμος, οικογένεια; Ποιο νόημα έχουν οι δυσκολίες στη ζωή;
Σε έναν τόπο που στερείται παντελώς συνθηκών και όρων ευνοϊκών για τη μόρφωση και την επαγγελματική ανέλιξη, ο προβληματισμός αυτός προβάλλει εφιαλτικός για τους νέους που μόλις κατόρθωσαν να τελειώσουν το Δημοτικό ή το Γυμνάσιο. Και τώρα τι; Και τώρα πού; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της οικονομικής στήριξης εκ μέρους της οικογένειας, η χειραφέτηση του νέου ή της νέας είναι αναγκαία και επιτακτική.

Νέοι της Ιεράς Μητρόπολης Μουάνζας

Έπειτα, ειδικότερα για τους Ορθοδόξους νέους τίθενται ερωτήματα που σχετίζονται με τη χριστιανική τους ιδιότητα και την πρόθεσή τους να τη βιώσουν συνειδητά και υπεύθυνα:
  • Πώς θα μπορέσω να καταρτιστώ επαρκώς σε θέματα ορθής πίστεως και ζωής με πληρότητα και σαφήνεια, στη γλώσσα που μιλώ;
  • Πώς θα μπορέσω να ζήσω χριστιανικά, με συνέπεια, και ποιος ή ποια σύζυγος θα με ακολουθήσει στο δρόμο αυτό;
  • Πώς θα μπορέσω να δραστηριοποιηθώ μέσα στην Εκκλησία μου, όταν στερούμαι των μορφωτικών προϋποθέσεων και της εμπειρίας;
  • Πού θα αναζητήσω έμπειρο πνευματικό οδηγό στην εν Χριστώ ζωή, όταν σχεδόν όλοι οι πνευματικοί πατέρες και αδελφοί μου είναι νεοφώτιστοι;
Ίσως να υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί που να μην εντάσσονται μέσα στα χαρακτηριστικά ερωτήματα που έθεσα παραπάνω. Πάντως, οι νέοι μας σκέπτονται, παρακολουθούν, οραματίζονται και προσδοκούν από την Εκκλησία τους να τους καθοδηγήσει με ειλικρίνεια και γνησιότητα.
Και είναι μεγάλη η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε σε αυτές τους τις ανησυχίες. Γιατί πάνω και πέρα από τις υλικές στερήσεις, οι ιθαγενείς της Αφρικής ζητούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία να δώσει νόημα στη ζωη και την ύπαρξή τους. Να τους αποκαλύψει αυθεντικά το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, του Δημιουργού και Σωτήρα τους. Να τους ερμηνεύσει το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Να τους μεταδώσει το μήνυμα της ελπίδας και της Ανάστασης. Να τους μεθύσει με το μεθυστικό κρασι της αιώνιας Βασιλείας. Να τους τρελλάνει με την τρέλλα της θυσιαστικής αγάπης του Χριστού γι” αυτούς. Αυτό είναι το «τι» της Εκκλησίας και της πίστης σ” Εκείνον.
Και αποτελεί όραμα για μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ανακαλύπτουν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου «την Οδό, την Αλήθεια και τη Ζωή» της ζωής τους. Η Βασιλεία Του να απλώνεται και να κατακτά έδαφος μέσα στις καρδιές μας, έτσι ώστε κάποτε όλοι οι άνθρωποι, όπου γης, να γίνουμε ένα μέσα στο Χριστό, να λουστούμε και να αστράψουμε μέσα στο φως και την αγάπη Του.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζας

http://ierapostoles.gr/2014/05/%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B5%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου