Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Στο τελικό στάδιο η ανακαίνιση του ιστορικού μοναστηριού Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου

ag geo anakai 01 1

                  pyramisnews.gr          
  
Στο τελικό της στάδιο, βρίσκεται ήδη η μεγάλη ανακαίνιση, του ιστορικού μοναστηριού Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, της μοναδικής αυτής «Ροτόντας» της Μέσης Ανατολής, ενός έργου που πραγματοποιείται με τη χορηγεία του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
 
Όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, «η αποκατάσταση του συγκροτήματος της αρχαίας Βασιλικής και Πατριαρχικής  Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, η οποία αποτελεί πανορθόδοξο και παναθρώπινο προσκύνημα μεγάλης θρησκευτικής και πνευματικής σπουδαιότητας, αποτελεί την κορωνίδα της πολυδιάστατης ανακαινιστικής δράσης του Μακαριωτάτου.

Οι ρηγματώσεις στους φέροντες τοίχους, οι καθιζήσεις του εδάφους και οι αλλοιώσεις στη φέρουσα λιθοδομή είχαν καταστήσει επισφαλή την στατικότητα της Ροτόντας της Ανατολής, της εδραζομένης επί τριωρόφου ρωμαϊκού πύργου κυκλικής κάτοψης του 1ου μ.Χ. αιώνα, ο οποίος αποτελούσε τμήμα του οχυρού της Βαβυλώνας.

Το συλλογικό αυτό έργο αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και συντηρητών περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης του ρωμαϊκού πύργου, του νεοτέρου ναού, καθώς και συντήρηση των αγιογραφιών του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Ο προϋπολογισμός του σολομώντειου αυτού έργου, που αναδεικνύει τον ιερό τόπο καταφυγίου της Αγίας Οικογένειας και φυλάκισης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, έφθασε το ιλιγγιώδες ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο ευσεβώς και φιλογενώς δωρήθηκε από την Μαρίνα και τον Αθανάσιο Μαρτίνο.»      
 
Τα επίσημα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες (η ημερομηνία δεν έχει καθορισθεί ακόμη), με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, παρουσία των Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Αρχηγών κρατών.

Όμως, την  Κυριακή 25 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη (ανεπίσημη) Θεία Λειτουργία στον ιερό αυτό χώρο, μετά την εδώ και τρία χρόνια έναρξη των έργων, όπου προέστη ο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων, συνεπικουρούμενος από τον π. Γεώργιο Αθανασίου, από την οποία παρουσιάζουμε φωτογραφίες που φιλοξενεί στον προσωπικό του λογαριασμό ένα από τα στελέχη που εργάζονται στο μοναστήρι, ο κ. Ρομάνι Κάμελ.

Περισσότερα...  http://pyramisnews.gr/oi-protes-apokleistikes-foto-apo-ton-agio-georgio-palaiou-kairou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου