Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Φωτογραφικό προσκύνημα στις εκκλησίες του Καΐρου από την Αιγυπτιώτισσα δημοσιογράφο Μαρία Αδαμαντίδου

adamandidou

pyramisnews.gr
                              
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου (ΣΕΚ) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Μεγάλη Δευτέρα (6 Απριλίου) στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα, με το επίκαιρο θέμα του «προσκυνήματος» στις ελληνικές εκκλησίες του Καΐρου: Επιλέγοντας 200 εικόνες από το προσωπικό της αρχείο, η Καϊρινή δημοσιογράφος-φωτογράφος Μαρία Αδαμαντίδου ταξίδεψε νοερά το πολυπληθές ακροατήριο στους δώδεκα ελληνικούς ναούς της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, οι οποίοι συντηρούνται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.
Καλωσορίζοντας τους επισήμους στα ελληνικά και αραβικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, Μιχάλης Μπίσκος, τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι «να προβάλουμε και να αναδείξουμε για άλλη μία φορά, τη σπουδαιότητα και την αξία, αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομίας, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν με ιδρώτα και μόχθο, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο».
Ταυτόχρονα με την προβολή, η επίσης Καϊρινή Μαρία Αδαμαντίδου σχολίαζε τα εικονιζόμενα, ενώ για κάθε ναό παρείχε ιστορικά στοιχεία για το έτος ίδρυσης, δωρητές, αγιογράφους κ.λπ. (τα βασικά στοιχεία παρέχονταν και στα αραβικά). Οι φωτογραφίες, όλες έργο της Μ. Αδαμαντίδου, είναι μέρος φωτογραφικής αποτύπωσης που πραγματοποίησε στα χρόνια 1990-2013, που και αυτή είναι με τη σειρά της, μέρος της 25χρονης προσπάθειας της Αιγυπτιώτισσας ερευνήτριας για τη διάσωση της αιγυπτιώτικης ιστορικής μνήμης...

Συνέχεια...  http://pyramisnews.gr/afieroma-marias-adamantidou-gia-ekklisies-kairou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου