Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Τανζανία

Ορθόδοξη ιεαραποστολή στην Τανζανία
Ορθόδοξη ιεαραποστολή στην Τανζανία
 
 
Η Τανζανία είναι μια χώρα της ανατολικής Αφρικής, οκτώ φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, με σαράντα εκατομμύρια κατοίκους, όπου δύο στα δέκα παιδιά πεθαίνουν από έιτζ, άλλα από ασιτία, αβιταμίνωση ή τροπικές ασθένειες. Ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες είναι τα σαράντα πέντε χρόνια. Οι πολλαπλές ανάγκες των γηγενών είναι αδιανόητες για μας που ζούμε στον πολιτισμένο κόσμο.
 
 
P6190150-635x476.jpg
 
 
Όαση ζωής για τους ανθρώπους αυτούς αποτελεί το Ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως υπό τον Μητροπολίτη Δημήτριο Ζαχαρέγκα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη σωτηρία των παιδιών της Τανζανίας που για κάποιους ισχυρούς θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ακολουθώντας την εντολή του Χριστού «Κηρύξατε το ευαγγέλιο πάση τη κτίσει» και με οδηγό την αγάπη έφτασε σε απρόσιτους τόπους αλλά σε ανθρώπους που αποζητούσαν αγάπη και σωτηρία… Χιλιάδες ιθαγενείς σήμερα συρρέουν στη Μητρόπολη και ασπάζονται οικειοθελώς τον χριστιανισμό. Με τον ιεραποστολικό ζήλο του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου από το 2008 έχουν πραγματοποιηθεί πενήντα χιλιάδες βαπτίσεις νεοφώτιστων και χειροτονήθηκαν τριάντα δύο ιερείς, από το 2005 έχουν κτιστεί δέκα εκκλησιές, στις ενορίες των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις και έχουν ανοιχθεί δεκάδες πηγάδια, με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε 300.000 ιθαγενείς κατοίκους, σε μια χώρα όπου κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά από μολυσμένα ύδατα και ελονοσία. Επίσης κατασκευάστηκε μια κλινική, δυο νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό σχολείο και ένα ορφανοτροφείο και το έργο συνεχίζεται χάρη στις προσφορές ανωνύμων και επωνύμων δωρητών. Επιπροσθέτως πραγματοποιούνται συσσίτια, εμβολιασμοί, δίνονται υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές, διανέμονται είδη ρουχισμού, υπόδησης και σχολικών ειδών, αγοράζονται αναπηρικά αμαξίδια σε ανάπηρα παιδιά που δυστυχώς είναι πολλά και στην κυριολεξία σέρνονται στο δρόμο λόγω της πολιομυελίτιδας, ασθένεια πολύ συνηθισμένη στην Τανζανία.. Επιπλέον η ιεραποστολή συμβάλλει στην ανάπτυξη γεωργοκτηνοτροφικών προγραμμάτων, παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε καρκινοπαθείς, ενώ κάθε πρωί προσφέρονται γάλα και βιταμινούχα μπισκότα σε νήπια που για αρκετά από τα παιδιά αυτά είναι ίσως και το μοναδικό τους γεύμα ενώ πολλά εξ αυτών είναι ορφανά αφού όπως προείπαμε η θνησιμότητα είναι μεγάλη. Για το συσσίτιο αυτό μπορεί να περπατούν και πέντε χιλιόμετρα ενώ αν κάποια μέρα το χάσουν μπορεί να αρκεστούν σε βλαστούς δέντρων.
 
 
mitropolitis1.jpg  41590_127981720023_4731_n.jpg
 
 
 
Ένα εμβόλιο ανεμοβλογιάς στοιχίζει μόλις τρία ευρώ, ο ορός της ελονοσίας δέκα ευρώ, μια χημειοθεραπεία εκατό ευρώ, ένα αναπηρικό αμαξίδιο εκατόν πενήντα ευρώ ενώ η διάνοιξη ενός πηγαδιού χίλια πεντακόσια ευρώ και μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές αφού το καθαρό πόσιμο νερό αποτελεί πολυτέλεια. Με διακόσια ευρώ μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σ’ ένα παιδί να πάει σχολείο και να μορφωθεί.
 
Πεθαίνουν παιδάκια μόνο για δέκα ευρώ ενώ εμείς στον «πολιτισμένο κόσμο», παρά την οικονομική κρίση, αν κοιτάξουμε τι πετάμε στα σκουπίδια, από τρόφιμα που δεν καταναλώσαμε ή που έχουν λήξει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
 
Σαν επίλογο θα δανειστώ τα λόγια της Πόπης Καλαϊτζή, μέλους της ιατρικής ομάδας εθελοντών που βοηθούν το έργο του πατέρα Δημήτριου, η οποία δήλωσε στο περιοδικό people, «Δυστυχώς δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, αλλά και μία ανθρώπινη ψυχή ακόμα να σώσουμε, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε μια περιοχή του κόσμου που οι άνθρωποι πεθαίνουν για την αγάπη μας».
 
 
P6180093-635x476.jpg
 
 
Για όποιον θέλει να προσφέρει υπάρχουν οι παρακάτω λογαριασμοί και μπορεί να δηλώσει για ποιο σκοπό τα προσφέρει , (π.χ. 1500 ευρώ για τη διάνοιξη πηγαδιού) ή να επισκεφθεί την επίσημη σελίδα της ιεραποστολής www.orthodoxtanzania.com
Eurobank 0026-0124-37-0100969481, Alpha Bank 714-00-2310010680, για το εξωτερικό και την Κύπρο Alpha Bank 5601407140 714002310010680
 
 
Αξίζει λίγο από το χρόνο σας να παρακολουθήσετε τα ολιγόλεπτα αποσπάσματα από την εκπομπή «αληθινά σενάρια» της ΕΤ3.
 
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου