Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τέλεση μνημοσύνου για τον μάρτυρα Ιεραπόστολο του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη

  Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"


 
[ εικόνα άρθρου ]
Στις 27 Ιανουαρίου 2015 συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Ιεραποστόλου του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη, που σε ηλικία 47 ετών σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Κονγκό. Ο πατήρ Κοσμάς, που έζησε και μεγάλωσε στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ο πρώτος Ιεραπόστολος του Κολουέζι του Κονγκό και ο εμπνευστής ενός μεγάλου πνευματικού και κοινωνικού έργου στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου. Κατήχησε και βάπτισε περισσότερους από 15.000 ιθαγενείς. Πέραν της ανέγερσης Ιερών Ναών και Ιδρυμάτων, προχώρησε στην ανοικοδόμηση Δημοτικών Σχολείων. Επίσης, για την ανάβαθμιση του βιωτικού και πολιτισμικού επιπέδου του λαού ίδρυσε Τεχνική Αγροτική Σχολή, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα γεωργικά και κτηνοτροφικά προγράμματα στο Νότιο Κονγκό.
Η ζωή, η ακάματη ιεραποστολική διακονία και η αιφνίδια έξοδος του π. Κοσμά, ευαγγελιστού των Κονγκολέζων αδελφών μας και  πνευματικού ιδρυτή του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», συγκλόνισαν, αφύπνισαν και παρεκίνησαν πλειάδα κληρικών και λαϊκών να συμμετάσχουν ενεργά στο ιεραποστολικό σκάμμα, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού «πάση τη κτίσει». Εθέρμανε δε και συνεπήρε χιλιάδες αδελφών μας, στην Ελλάδα και στην ομογένεια, που αγκαλίασαν ολόψυχα, στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν παντοιοτρόπως τις ιεραποστολικές επάλξεις της Ορθοδοξίας απανταχού της γης.
Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», τιμώντας τη μνήμη του μάρτυρα Ιεραποστόλου, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως π. Διονυσίου Πατσάνη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο οποίος εξήρε την ανιδιοτελή και ακατάπαυστη προσφορά του π. Κοσμά επί του ιεραποστολικού πεδίου και τόνισε ότι χρέος και αποστολή όλων μας είναι, μιμούμενοι τον παπα-Κοσμά, να γίνουμε κι εμείς Ιεραπόστολοι στην καθημερινότητά μας. Ακολούθως, τελέστηκε το ετησίως καθιερωμένο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μάρτυρα Ιεραποστόλου, πατρός Κοσμά Γρηγοριάτη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου