Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το ΔΝΤ «κουρεύει» το χρέος των χωρών της Δυτικής Αφρικής

ethnos.gr
ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΛΟΓΩ ΕΜΠΟΛΑ...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, των τριών κρατών τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα κατά συνολικά 100 εκατ. δολάρια, μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από μέρους ενός διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Το ΔΝΤ «κουρεύει» το χρέος των χωρών της Δυτικής Αφρικής

Το ΔΝΤ, καλώντας να αναληφθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και από άλλους διεθνείς πιστωτές προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που έχει στις οικονομίες τους η επιδημία, προσέφερε εξάλλου στα τρία κράτη αυτά άτοκα δάνεια ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία πάντως απαιτείται η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του.
«Αυτές οι τρεις χώρες υφίστανται μια πολύ δραματική δοκιμασία, που συνδυάζει μια πανδημία, τον κίνδυνο απομόνωσης» και τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, επισήμανε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή «απειλή», πρόσθεσε η ίδια.
Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει πρώτες στο ΔΝΤ να προσφέρει κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους στις τρεις φτωχές αυτές χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να μπορέσουν να δαπανήσουν περισσότερα για τη βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών τους και την ανάταξη των οικονομιών τους.
Το ΔΝΤ συνήθως χορηγεί δάνεια, όχι δωρεές. Αλλά σήμερα ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ειδικού καταπιστεύματος το οποίο θα χορηγεί δωρεές σε χώρες που πλήττονται από επιδημίες ή φυσικές καταστροφές.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δύο χώρες έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν υποστήριξη στο καταπίστευμα αυτό, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η ελάφρυνση χρέους αυτή κατά 100 εκατ. δολάρια θα επιτρέψει σε καθεμιά από τις τρεις χώρες να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα τις οφειλές της προς το ΔΝΤ για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα το Ταμείο.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι «το ΔΝΤ επιδεικνύει ευελιξία και καινοτομεί στην αντιμετώπιση των αναγκών των διεθνών μελών μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Η ομάδα G20 είχε καλέσει πέρυσι το ΔΝΤ να διαθέσει 300 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα και να προσφερθεί υποστήριξη στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64135447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου