Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΕΟΡΤΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 
 
Την 20η Ιανουαρίου 2017, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, επισκέφθηκε το Εντευκτήριο της Κοινότητος, στο οποίο, με την παρουσία του Εξοχ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Εμμανουήλ Κακαβελάκη, του Εντιμ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ιωάννη Παπαδόπουλου, Προέδρων Συλλόγων και Μελών της Ελληνικής Παροικίας, έκοψε την πατροπαράδοτη Αγιοβασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους τόνισε, ότι κάθε πρωτοχρονιά αποτελεί την αφετηρία της νέας ετήσιας κυκλικής κίνησης του χρόνου και προκαλεί σε όλους τους ανθρώπους, όπου γης, ποικίλες σκέψεις και συναισθήματα. Η Αγιοπατερική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, εξαιρέτως δε του τιμωμένου κατά τις εόρτιες αυτές ημέρες Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ο οποίος υπήρξε και είναι το πρότυπο του ασκητικού ιδεώδους, μας τοποθετεί στην σωστή σωτηριολογική βάση περί της σημασίας του χρόνου στην ζωή του ανθρώπου και βοηθά να κατανοήσει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος το μέγεθος αυτού του κορυφαίου δώρου που χάρισε ο Θεός στο πλάσμα Του, προκειμένου να το αξιοποιήσει και να το καλλιεργήσει.
Στο τέλος της τελετής, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης δώρισε προς τον Εντιμ. Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας έναν αφρικανικής τεχνοτροπίας Εσταυρωμένο Χριστό.
Την 21η Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄» Δρ.Λιλίκας Θλιβίτου έκοψε, στο ιστορικό κτήριο του Συλλόγου, την καθιερωμένη Αγιοβασιλόπιτα.
Στην τελετή παρευρέθησαν οι Εξοχ. Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Εμμανουήλ Κακαβελάκης, του Ηνωμένου Βασιλείου κ.Wendy Freeman, της Ισπανίας κ.Juan Manuel Vilaplana, του Λιβάνου κ.Oussama Khachab, της Παλαιστινιακής Αρχής κ.Hussam Dabbas και της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.Rachid Sadikov, οι Πρόεδροι της Ελληνικής κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ιωάννης Παπαδόπουλος, των Ελληνορθοδόξων Αραβοφώνων κ.Fouad Farah, της Ορθόδοξης Φιλανθρωπίας κ.Raif Dib, της Καθολικής Φιλανθρωπίας Dr.Roger Malhame, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ.Εδμόνδος Κασιμάτης, το μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr.Halim Zaki, η Πολιτιστική Εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κ.Sara Sorour, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητος κ.Γεώργιος Ελευθερίου, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, μαθητές και μέλη Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Αλεξάνδρειας.
Ο Μακαριώτατος, προσέφερε στην Πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου τον νεοεκδοθέντα Τόμο για την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.
Την επομένη ημέρα, Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, με αφορμή τηn συμπλήρωση εξήντα ετών λειτουργίας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄», τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αγγελικής Παναγιωτάτου, πρώην Προέδρου και Μεγάλης Ευεργέτιδος του Συλλόγου, ενώ στην ομιλία του εξήρε το ήθος και την προσωπικότητά της.
Την ίδια ημέρα, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, πραγματοποίησε ανταποδοτική εθιμοτυπική επίσκεψη στον νέο Διοικητή της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας Εξοχ. κ.Reda Farahat, προκειμένου να τον συγχαρεί για τον διορισμό του στην πολυεύθυνη θέση του, ως Διοικητού της Αλεξάνδρειας. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και, κατά την διάρκειά της, επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
 
Περισσότερα..http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1234#prettyPhoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου