Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑΟ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΥΓΜΑΙΩΝ

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν


Image may contain: 6 people, people standing and outdoor

Image may contain: sky, cloud, grass, tree, plant, outdoor and nature

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

Image may contain: one or more people, table and indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: sky and outdoor

Ο Ναός, ο προορισμένος τόπος για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, είναι ουρανός! Η αναφορά αυτή απαντάται σχεδόν σε όλους τους λόγους των Πατέρων που εκφωνήθηκαν σε εγκαίνια μεγάλων και σπουδαίων Ναών, έργα της ευλάβειας των αυτοκρατόρων της Κωνσταντινούπολης. Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη, του Αγίου Δημήτριου στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτούς τους περίβλεπτους Ναούς συνέρρεε κόσμος πολύς για να συμμετάσχει στ...α εγκαίνια απ' όλες τις άκρες της γης, απεσταλμένοι και λεγάτοι, αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί πιστοί. Ασφαλώς, υπήρχαν και οι μικροί Ναοί, για τους οποίους ίσως κάποια επιγραφή στο υπέρθυρο ή κάποιο άλλο σημείο τους μας δίνει σήμερα λιγοστές ιστορικές πληροφορίες. Όμως και τούτα τα ταπεινά ιερά ενδιαιτήματα ουρανός είναι! Εν τέλει, ουρανό τα καθιστά το Μυστήριο και όχι το μεγαλείο, τα πολύτιμα υλικά ή ο όγκος. Ούτε επίσης κάποια αόριστη δόξα που θέλουν να εκπροσωπήσουν, αλλά ουρανό τα κάνει η Δόξα την οποία ζουν!
Το ταξίδι για τον ουρανό πάντα φαίνεται δύσκολο. Οι άνθρωποι ταξιδεύουμε πολύ, αλλά τούτο γίνεται πάνω στη γη. Για να φτάσουμε στον ουρανό πρέπει ν' αφήσουμε τα βάρη που μας εμποδίζουν στο ταξίδι, να εμπιστευθούμε τον Θεό. Σε μια σχέση όχι αυτονόητη, αλλά σε μια σχέση που απαιτεί αγώνα. Κι όταν κανείς δεν δειλιάζει μα συνεχίζει ν' αγωνίζεται, τότε είναι που εμφανίζεται ο Θεός!
Στην ανέγερση του Ναού στο Impfondo νιώσαμε το χέρι του Θεού να ωθεί την ανέγερση του επίγειου «ουρανού» Του. Όλα άρχισαν από την συνεργεία κάποιων ευσεβών κυριών -μέχρι σήμερα τηρούν επιμελώς την ανωνυμία τους- με τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και την αδιάλειπτη αγάπη του δυναμικού Προέδρου του κ. Δημητρίου Ασλανίδη προς την τοπική Εκκλησία του Κονγκό-Μπραζαβίλ. Δεχθήκαμε αμέσως την αδελφική του πρόταση για την ανέγερση ενός Nαού και επιλέξαμε την βορειότερη Ενορία της Επισκοπής, στην πόλη Impfondo, εκεί όπου «ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος» Αμνός του Θεού διαμερίζεται μέσα σε μία μισθωμένη φτωχική κατοικία που χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας ελλείψει Ναού. Αρχίσαμε δειλά, χωρίς προηγούμενη εμπειρία, με ελπίδα στον Αρχιποίμενα Χριστό, ως και στους Τίμιο Πρόδρομο και Άγιο Νικόλαο, τους επόπτες και εφόρους του ανεγειρόμενου Ναού.
Ο Ναός θεμελιώθηκε με τις ευλογίες του Πατέρα και Ευεργέτου μας, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ την 21η Νοεμβρίου 2013, στην πρώτη επέτειο της εις Επίσκοπον εκλογή μας. Ωστόσο, ενώ κινηθήκαμε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ως προς την απόκτηση της άδειας ανεγέρσεως του Ναού στο ιδιόκτητο οικόπεδο της Εκκλησίας, δεν άργησαν να εμφανισθούν τα πρώτα προβλήματα. Η νομιμότητα δεν αποτέλεσε ανάχωμα στην αυθαιρεσία της τοπικής Αρχής, η οποία προκάλεσε την βίαιη και παράνομη παύση των εργασιών κατασκευής για ένα και πλέον έτος, ως και σημαντική οικονομική ζημία στην Ιερά Επισκοπή. Κατ’ επανάληψη καταστροφή των θεμελίων τις νύχτες, διαρκής ο εκφοβισμός των οικοδόμων, αδιάκοπες απειλές, αναίτιες συλλήψεις… Αλλεπάλληλες οι επισκέψεις του αγωνιούντος Επισκόπου στον Υπουργό Εσωτερικών του Κογκό, αρμόδιο για τα θρησκευτικά ζητήματα, στον έντιμο φίλο και αρωγό της τοπικής μας Εκκλησίας κ.Raymond Zephirin M’boulou.
Μέσα στην αγωνία μας ο βηματισμός μας έφτασε προσκυνηματικώς στην πύλη της Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, στην αγιοτόκο Κύπρο. Ήταν 29η Αυγούστου! Κι ήταν ασυγκράτητα τα δάκρυα όταν εν αγνοία μας βρεθήκαμε ενώπιον του πανσέπτου αποτμήματος της αγίας κάρας του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας που η περιώνυμη Βασιλική Μονή φυλάσσει και τιμά ιδιαιτέρως κατ’εκείνη την ημέρα της τυχαίας επισκέψεως! Με όλη τη δύναμη της ψυχής ζητήσαμε την κραταιά μεσολάβησή Του για να οικοδομήσουμε τον οίκο Του στον ισημερινό της Αφρικής.
Κι ο Άγιος μίλησε! Επιστρέφοντας με μια μυστική φλόγα ελπίδος στην καρδιά, συναντηθήκαμε για μία ακόμη φορά, την έκτη μέσα στο ίδιο έτος, με τον αγαπητό Υπουργό για να ζητήσουμε και πάλι την διαμεσολάβησή του προς αντιμετώπιση της λυσσαλέας αντίδρασης της τοπικής Αρχής του Impfondo. Τότε βρεθήκαμε έκπληκτοι ενώπιον του θαύματος: μία έγγραφη Υπουργική απόφαση-εντολή μας ανέμενε, κελεύοντας την ανενόχλητη συνέχιση των εργασιών ανέγερσης του Ναού έως την περάτωσή του!
Οι πρακτικές δυσκολίες επίσης πολλές και τα τεχνικά προβλήματα, άλλα τόσα. Τρεις εβδομάδες ταξίδευαν τα απαραίτητα υλικά αντίθετα στα ισχυρά ρεύματα του απέραντου ποταμού Κόνγκο για να φτάσουν από την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ στην πόλη του Impfondo. Στα χέρια να μεταφέρεται το χώμα, να γίνει πηλός, να φτιαχτούν οι πλίνθοι επιτόπου. Καταρρακτώδεις οι τροπικές καταιγίδες ανέκοπταν διαρκώς τις εργασίες. Ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη δεν υπάρχει. Δυο ριψοκίνδυνες πτήσεις χρειάζονταν κάθε φορά από την έδρα της Επισκοπής ως το Impfondo και δύο ακόμη για την επιστροφή προς επίβλεψη των εργασιών. Τα κόστη υψηλά, τριπλάσια των αντιστοίχων της Ελλάδος…
Το ταξίδι της ανοικοδομήσεως δεν ήταν ακύμαντο. Όμως δεν άφησε ο Θεός! Οι άγιοι μας είναι ζωντανοί. Πάντα στέργουν και διαλύουν τα εμπόδια προκειμένου να διαδοθεί το Ευαγγέλιο. Ο πρώτος ορθόδοξος Ναός στο βόρειο Κονγκό-Μπραζαβίλ, το οποίο γεωγραφικώς είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερο από την ευλογημένη πατρίδα μας, είναι γεγονός!
Την Κυριακή, 5η Φεβρουαρίου 2017, με το έλεος του Πανοικτίρμονος Θεού και την ευχή του Πατριάρχου μας θα τελέσουμε τα ιερά Εγκαίνια του Ενοριακού Ναού του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου πόλεως Impfondo! Πλέον, στον τόπο που στερούνταν της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος θα τελείται η Θεία Ευχαριστία. Πλέον, εκεί ο ουρανός θα συναντά τη γη και ο Ναός των Αγίων θα γίνεται ουρανός. Εκεί θα ιερουργείται ο Ουράνιος Άρτος μεταμορφώνοντας τους αδελφούς μας Μπαντού και Πυγμαίους σε ουρανοπολίτες.
Οι Άγιοι κίνησαν τους αδελφούς μας από την Ελλάδα κάνοντάς τους συγκυρηναίους του Αποστολικού έργου. Ας ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να φανερώνει μέρα με την ημέρα νέους συνιεραποστόλους στο έργο του Ευαγγελισμού των λαών της Αφρικής.
Το Κονγκό-Μπραζαβίλ προσευχητικώς αναμένει τώρα άλλο ένα θαύμα: Τον φιλάγιο εκείνο δωρητή που θα θεμελιώσει έναν ακόμη Ναό, μα αύτη τη φορά στο κέντρο της χώρας, ακριβώς επάνω στο σημείο που ο ισημερινός την τέμνει, ώστε η Ορθοδοξία να φανερωθεί σε όλη την έκταση τούτης της όμορφης γης. Για να χαίρεται ο Δεσπότης Χριστός με τον πολλαπλασιασμό της Αμπέλου Του, με την μεταμόρφωση της γης σε ουρανό!
† Ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων

(Άρθρο δημοσιευθέν στο περιοδικό «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», γ’ τριμήνου 2016, του ομωνύμου Ιεραποστολικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης)

Περισσότερα...  https://www.facebook.com/profile.php?id=100013089222974&hc_ref=NEWSFEED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου