Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ Ι.Μ.ΜΠΡΑΖΑΒΙΛΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ Ι.Μ.ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ

Με κατάνυξη και πνευματική ευφορία εορτάσθηκε η Γέννηση του Θεανθρώπου σε όλες της Ενοριακές Κοινότητες του Κονγκό-Μπραζαβίλ. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων ετέλεσε τα μεσάνυχτα την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire (εγκαινιάσθηκε την 17η Φεβρουαρίου 2019 από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’) κατά την οποία ανεγνώσθη η Πατριαρχική Εγκύκλιος Αυτού.
Στο τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εόρτιες ευχές και πατρικές παραινέσεις προς το εκκλησίασμα, ως και προς τους Κονγκολέζους πολίτες διά της κρατικής τηλεοράσεως  Tele-Congo που εκάλυψε την Λειτουργική Προσευχή των Χριστουγέννων, ενώ δεν έκρυψε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι κατά το φθίνον έτος 2019 συμπληρώθησαν 35 χρόνια από την βάπτιση των πρώτων εξήντα Κονγκολέζων Ορθοδόξων πιστών από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πηλουσίου –τότε Άκκρας- κυρό Ειρηναίο Ταλαμβέκο (+2004) υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:
«…Βρισκόμαστε στο δικό μας 35 μ.Χ. εν έτει 2019!  Γι’ αυτό και βιώνουμε έντονα τόσο το συγκλονιστικό γεγονός της Πεντηκοστής, όσο και τους κλυδωνισμούς της Πρωτοχριστιανικής κοινότητος στις στιγμές των αγωνιών, των αναζητήσεων, των πνευματικών ζυμώσεων αλλά και των εσωτερικών αντιπαραθέσεων της, όπως ακριβώς αυτές περιγράφονται στο βιβλίο των «Πράξεων των Αποστόλων» της Καινής Διαθήκης…Με συντρίβει η σκέψη της ευθύνης που η αναξιότητά μου φέρει ενώπιον του Θεού ως του πρώτου Ποιμενάρχου τούτης της νεοσύστατης εκκλησιαστικής Επαρχίας του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, με ενδυναμώνει όμως η προσευχή στον Δομήτορα της Εκκλησίας Κύριο, η πατρική στοργή του Μακ. Πατριάρχου και Ευεργέτη μου, η εμπιστοσύνη των αγίων Συνοδικών αρχιερέων του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας και η αγάπη του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ι.Μ.Μπραζαβίλ… Σε τούτα τα πρώτα δύσκολα κατ’ άνθρωπον βήματα της τοπικής μας Εκκλησίας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε πως ό, τι δημιουργηθήκε, έγινε με την θυσιαστική προσφορά των προοδοιπορησάντων σκαπανέων του Ευαγγελικού κηρύγματος και των πολυτίμων συναρωγών του ιεραποστολικού έργου, Ιερών Αρχιεπισκοπών, Μητροπόλεων, Μονών, εκκλησιαστικών Οργανισμών, ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών Συλλόγων, Αδελφοτήτων, ευσεβών Ελλήνων, Κυπρίων, Λιβανέζων και Κονγκολέζων αδελφών. Τέλος, να είμαστε όλοι υπερήφανοι διότι έχουμε την ύψιστη τιμή και ευλογία να είμαστε πνευματικά τέκνα και αναστήματα του δευτέρου τη τάξει Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας».
            Αντιφωνών ο Εντιμ.κ. Seraphin Bhalat, Γενικός Διευθυντής του Αυτονόμου Λιμένος του Pointe-Noire, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ανεφέρθη με συγκίνηση στα προσωπικά του βιώματα κατ’ αυτά τα 35 χρόνια ζωής της Εκκλησίας. «…Ξεκινήσαμε μόλις 60 ψυχές με πίστη στο Θεό από μία καλύβα, φτιαγμένη πρόχειρα με λαμαρίνες που έκαιγαν κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του τροπικού ήλιου. Αδυνατώ να αντιληφθώ το απίστευτο σχέδιο του Κυρίου μας, πώς από αυτή τη μία καλύβα σήμερα φτάσαμε με πίστη, κόπους, θυσίες και ενότητα να έχουμε τη δική μας Μητρόπολη με τον πρώτο δικό μας Μητροπολίτη, τον Σεβ. Παντελεήμονα, να εγκαινιάζουμε περικαλλείς και αξιοπρεπείς Ναούς που αποτελούν πνευματική παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενεές, να έχουμε πλέον σωστές εκκλησιαστικές δομές και οργανόγραμμα, να καταθέτουμε λόγω και έργω την ορθόδοξη μαρτυρία στην ευγενή χώρα μας και τούτη η μαρτυρία να είναι σεβαστή… Ευχαριστούμε τον Ποιμενάρχη μας, τον αγώνα και τις αγωνίες του οποίου γνωρίζουμε πολύ καλά και του οποίου τους οραματισμούς συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε ενωμένοι μαζί του. Ευχαριστούμε το Πατριαρχείο μας και τον Πατριάρχη μας για την αγάπη τους. Ευχαριστούμε τις αρχές της πατρίδας μας για την προθυμία και την έμπρακτη υποστήριξη. Ευχαριστούμε τους αδελφούς Ορθοδόξους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για την βοήθειά τους να αναστηθούμε πνευματικά…»
Επίσης, ο Σεβ.Μητροπολίτης ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ.π.Μαξίμου Oumba ως Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μητροπόλεως, ως και τον διορισμό του Ιερολ. Διακόνου π.Στεφάνου Andzembé στην θέση του Γραμματέως της Ι. Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. 
Η χαρά ολοκληρώθηκε με την προσφορά παιχνιδιών σε όλα τα μικρά παιδιά από τον “Papa Noel” και κοινό εορταστικό δείπνο στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου