Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συλλείτουργο Προκαθημένων στη Μόσχα για τα 1025 χρόνια από το βάπτισμα των Ρως

ΑΠΕ

sillito 
 
Με πανηγυρικό συλλείτουργο προκαθημένων τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα ξεκίνησαν από το πρωί οι επίσημοι εορτασμοί για την επέτειο των 1025 χρόνων από τη Βάπτιση του πρώτου ρωσικού κράτους των Ρως, του Αγίου Ρους, επί μοναρχίας του πρίγκιπος (κνιαζ) Βλαδίμηρου.
Μαζί με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο χοροστατούν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, Ιερουσαλήμ Θεόφιλος Γ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, καθώς και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Βουλγαρίας Νεόφυτος, Γεωργίας Ηλίας Β, Σερβίας Ειρηναίος κλπ.

Παρόντες στο συλλείτουργο και οι μητροπολίτες Αλέξανδρος Μαντινείας και Κυνουρίας και Χρυσόστομος Πατρών, οι οποίοι συνοδεύουν το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, που με την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου εκτίθεται σε προσκύνημα στη Ρωσία από τις 11 Ιουλίου και ειδικότερα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ από τις 19 του μηνός και έως και αύριο φιλοξενείται στο ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, για να ακολουθήσουν το Κίεβο της Ουκρανίας και το Μινσκ της Λευκορωσίας.
Χιλιάδες κάτοικοι της Μόσχας και των πόλεων, που προηγήθηκαν, συχνά υπό συνεχή βροχή περιμένουν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τον σταυρό ενός από τους πλέον αγαπητούς Αγίους στη Ρωσία, ο οποίος έχει χαρίσει το όνομά του και σε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ρωσικού κράτους, τη σημαία του Αγίου Ανδρέα, που αποτελεί σήμερα σημαία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τη διαδρομή του Σταυρού θα ακολουθήσουν από μεθαύριο, μετά την αυριανή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν και οι προκαθήμενοι των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την ιστορική παρουσία της ρωσικής Εκκλησίας και της ορθοδοξίας στις μετασοβιετικές αυτές χώρες.

Χαιρετίζοντας τους προκαθημένους ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι το παλαιό ρωσικό κράτος, "το 'Αγιον Ρους είναι ζωντανό εωσότου παραμένει πιστό στην επιλογή, που έκανε ο ισαπόστολος πρίγκιπας Βλαδίμηρος, εωσότου διατηρεί την πνευματική του ενότητα, όσο θυμάται και τιμά δια της προσευχής τους κοινούς μας Αγίους".

Στο πλαίσιο των εορτασμών προβλήθηκε χθες από την κεντρική ρωσική τηλεόραση η ταινία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, "Η δεύτερη βάπτιση της Ρωσίας", η οποία αναφέρεται στην αναγέννηση της ορθοδοξίας στη Ρωσία την τελευταία 25ετία.

Το χρονικό αυτό διάστημα χτίστηκαν και αναστυλώθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός και εκτός Ρωσίας 25.000 ναοί, δηλαδή χίλιοι ναοί ετησίως, ή τρεις ναοί ημερησίως.

Στην ταινία του μητροπολίτη Ιλαρίωνα εμφανίζεται και ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος μιλά για τη δική του βάπτιση από τη μητέρα του κρυφά από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και εργαζόταν σε εργοστάσιο.

Ο Β.Πούτιν σημειώνει ότι η γενιά του θυμάται τον "Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού", ο οποίος "ήταν ουσιαστικά μια απλοποιημένη υπενθύμιση των θρησκευτικών-ηθικών αρχών όλων σχεδόν των σύγχρονων παραδοσιακών θρησκειών και όταν αυτή η έστω απλοποιημένη μορφή έπαψε να υπάρχει, εμφανίστηκε ένα ηθικό κενό, το οποίο θα μπορούσε να πληρωθεί μόνον με έναν τρόπο - με την επιστροφή στις πραγματικές, αληθινές αξίες".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου