Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Περιστατικά από το ιεραποστολικό κλιμάκιο του Μπουρουντί: "Καντήλια των Αγίων ανάβουν μόνα τους..."

 


Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτου

Το άνοιγμα των θυρών της εκκλησίας της Ελληνικής Κοινότητος προκάλεσε εντύπωσι στους διερχομένους. Μάλιστα μερικοί μας ρωτούσαν: “Γιατί τόσα χρόνια είχατε κλειστή την εκκλησία σας; Μπορούμε κι εμείς να ερχώμαστε η είναι εκκλησία μόνο για ευρωπαίους;
Αλλά μεγαλύτερη χαρά είχαν οι Άγιοί μας. Και μας το απέδειξαν. Την παραμονή της εορτής του αγίου Σπυρίδωνος τελέσαμε τον εσπερινό. Μετά το τέλος, ως συνήθως κάνουμε στο Άγιον Όρος, έσβησα όλα τα καντήλια (το τέμπλο έχει 12) και άφησα μόνο ένα του Χριστού και ένα στην εικόνα του Αγίου του ναού.
Συγκεκριμένα άφησα αναμμένο το καντήλι της Κοιμήσεως της Παναγίας μας. Αφού έσβησα τα υπόλοιπα όλα και ευρισκόμουν στο μέσον του ναού για να φύγω μαζί με τον π. Ιωσήφ, βλέπω με έκπληξί μου ότι το καντήλι της ενθρόνου Παναγίας, δίπλα αριστερά του τέμπλου, όπως κυττάζουμε απέξω, έκαιγε.
Ρώτησα τον π. Ιωσήφ μήπως επήγε εκείνος και το άναψε και μου είπε: “Όχι, εγώ δεν ασχολούμαι με τα καντήλια και μόλις τώρα βγήκα από το Ιερό”. Είπα με τον λογισμό μου, ότι δεν εβύθισα καλά μέσα το φυτίλι κι άναψε πάλι. Επήγα και το έσβησα. Φεύγοντας, είδα από μακριά ότι τα αναμμένα καντήλια ήσαν τα δύο πρώτα.
Το βράδυ 7,30 επήγα να κάνω το Απόδειπνο. Είδα παραδόξως ότι τα αναμμένα καντήλια ήσαν τρία. Δηλαδή έκαιγε και το καντήλι της Παναγίας της ενθρόνου. Συγκινήθηκα, χάρηκα και σκέφθηκα ότι η Παναγία θέλει το καντήλι της αναμμένο και μετά την κάθε ακολουθία. Έκτοτε άφηνα, τρία καντήλια αναμμένα.
Μετά την Λειτουργία της Κυριακής της 14ης Δεκεμβρίου άφησα ως συνήθως τώρα τρία καντήλια να καίνε. Αφού έκανα μία βόλτα και έσβησα όλα τα άλλα, ήμουν έτοιμος να φύγω. Κυττάζω πάλι και βλέπω νάναι αναμμένο το καντήλι του αγίου Νικολάου. Υπέθεσα ότι δεν εβύθισα καλά το φυτίλι μέσα και γι  αὐτό δεν έσβησε. Επήγα γοργά και το έσβησα. Μέχρι να στρέψω τα νώτα μου και να ρίξω μια τελευταία ματιά, το καντήλι είχε ανάψει μόνο του. Έκτοτε τα ακοίμητα καντήλια έγιναν τέσσερα.
Την Κυριακή του Θωμά, μετά την Θεία Λειτουργία, συνέβη πάλι το ίδιο περιστατικό με το καντήλι του αποστόλου Ανδρέου. Άναψε μόνο του, παρότι δεν το είχα σβήσει εγώ, αλλά ο νεοβάπτιστος Φίλιππος. Βλέποντας το θαύμα εκείνος εξεπλάγη, διότι αξιώθηκε να ιδή τέτοια υπερφυή σημεία της αμωμήτου Πίστεώς μας.
Αναβάσεις
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου