Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ο ΘΕΟΦΙΛ.ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ

 
Την Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε το ορθόδοξο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», στην πόλη Dolisie του Κονγκό, όπου είχε πολύωρη συνεργασία επί διοικητικών και οικονομικών θεμάτων με την Διευθύντρια, κα. Δωροθέα Samba. Επίσης, έδωσε οδηγίες και συμβουλές στους εργαζομένους του ιδρύματος.

Επισημαίνεται ότι σε αυτόν τον χώρο αγάπης, θαλπωρής και προστασίας της Εκκλησίας φιλοξενούνται 27 παιδιά, ηλικίας 7-17 ετών. Ωστόσο, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και αναζητούνται λύσεις, ως και φιλάνθρωποι συναντιλήπτορες, που θα συμβάλλουν οικονομικώς στην περαιτέρω λειτουργία του Ορφανοτροφείου. 




Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος συναντήθηκε με τα μικρά παιδιά, με τα οποία συνωμίλησε για πνευματικά και άλλα θέματα. Επίσης, τους προσέφερε μπάλες ποδοσφαίρου και γλυκίσματα.
 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Επίσκοπος, επιστρέψας στην έδρα της Επισκοπής, στο Pointe-Noire, πραγματοποίησε σύναξη των Εφημερίων και των Προέδρων των Ενοριακών Επιτροπών των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου, Αναλήψεως του Κυρίου και Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire και Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville, τους οποίους ενημέρωσε αναλυτικώς για τις εν γένει δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας.
 

2 σχόλια:

  1. Τι να σχολιάσει κανείς! Όταν δεν ξέρεις τι γίνεται εκεί μένεις με το στόμα ανοιχτό για το επιτελούμενο (εννοείται από τον επίσκοπο) έργο. Καλές είναι οι φωτογραφίες, όμως λείπει η ουσία, τα έργα.
    Δυστυχώς, επειδή έζησα στο ορφανοτροφείο αυτό στο Dolisie πολύ καιρό σε δύο προηγούμενες επισκέψεις μου το 2012 έχω συνεχή επαφή με το προσωπικό και τα παιδιά του ορφανοτροφείου. Ο Επίσκοπος εκτός από φωτογραφίες δεν έχει ή δεν μπορεί να φροντίσει για τη σίτιση των ορφανών του ορφανοτροφείου. Ενώ τα παιδιά πεινούν και τρώνε καθημερινά μόνο ρύζι και μακαρόνια, απαγόρευσε σε πρώτη φάση στον π. Θεολόγο, τον ιεραπόστολο που δημιούργησε όλα τα έργα στο Κονγκό και το ορφανοτροφείο, να ασχοληθεί με τις υλικές ανάγκες του ορφανοτροφείου καθώς και του σχολείου, του οποίου οι 27εκπαιδευτικοί παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, με κίνδυνο να κλείσουν τα ιδρύματα αυτά.
    Επειδή παρόλα αυτά ο π. Θεολόγος με ταπείνωση αντιμετώπιζε τη στάση του επισκόπου και δεν αντιδρούσε, όπως εκείνος επεδίωκε, για να έχει μια αιτία να τον διώξει από το έργο που δημιούργησε, απευθύνθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να δώσει λύση. Έτσι ο Πατριάρχης, χωρίς κατηγορία, χωρίς αιτία και αιτιολόγηση, απέστειλε μια επιστολή χθες (05.07.2013), στην οποία του γράφει: «παραγγέλλομεν υμίν όπως επανακάμψητε ως οίον τάχιστα εις την Μονήν της μετανοίας υμών εν τω Αγιωνύμω Όρει προς εφησυχασμόν και προσευχήν».
    Τυπικά ο Πατριάρχης έχει δικαίωμα να διώξει από την ιεραποστολή όποιον θέλει. Ο νέος επίσκοπος δεν ήθελε να συνεργαστεί με τον ιεραπόστολο. Όμως ουσιαστικά η πράξη αυτή θα μείνει ως στίγμα στην ιστορία της ιεραποστολής. Το βέβαιο είναι ότι η πνευματικότητα, η ζωή και το έργο του π. Θεολόγου ενοχλούσαν βασανιστικά, η σύγκριση ήταν βασανιστική.
    Ο νέος επίσκοπος απαγόρευσε και σε μένα να αποστέλλω χρήματα στο ορφανοτροφείο και στο σχολείο, γιατί έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, της πείνας των ορφανών, που αγάπησα πολύ, απευθύνθηκα σε φίλους και γνωστούς να συνδράμουν στο φιλανθρωπικό αυτό έργο και υπήρξε συγκινητική ανταπόκριση στην έκκλησή μου. Πήγα σε ναούς και συλλόγους και μίλησα για την ιεραποστολή με σκοπό την συλλογή χρημάτων για τους σκοπούς της ιεραποστολής. Ο νέος επίσκοπος όμως μου παρήγγειλε μέσω του π. Θεολόγου να σταματήσω τη συλλογή χρημάτων για την ιεραποστολή και διεμήνυσε ότι θα απευθυνθεί στον Πατριάρχη να στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, για να απαγορευτούν ομιλίες σε ναούς για την συλλογή χρημάτων για την ιεραποστολή!!! Δεν άντεχε να βλέπει άλλους να συγκεντρώνουν χρήματα και ο ίδιος να είναι ανήμπορος και ανίκανος να συντηρήσει τα έργα που παρέλαβε από τον π. Θεολόγο, έστω να σιτίσει τα ορφανά. Ο επόμενος στόχος του είναι, όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος, να υπαγάγει το σχολείο και το ορφανοτροφείο στο κράτος του Κονγκό, ένα κράτος άθεο, όπου όλοι οι κυβερνητικοί είναι ελευθεροτέκτονες, όπως οι ίδιοι με καμάρι ομολογούν, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ορθόδοξη θρησκευτική αγωγή των ιδρυμάτων αυτών. Ο σύλλογος «Πρωτόκλητος», που έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προερχόμενα από δωρητές και στήριξε οικονομικά το τεράστιο αυτό έργο, πρότεινε στον επίσκοπο τη συνέχιση της στήριξης των ιδρυμάτων, αλλά δυστυχώς ο επίσκοπος δεν δέχθηκε τη συνεργασία, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Γιατί άλλωστε, αφού σκέφτεται να το κλείσει; Να έχει και υποχρέωση στον Πρωτόκλητο;
    Ο π. Θεολόγος υπήρξε ο δημιουργός και η ψυχή της Εκκλησίας του Κονγκό και χωρίς αυτόν κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν όλα όσα με αγάπη δημιούργησε. Το μόνο που απομένει σε όλους εμάς, που ζήσαμε τον ένθερμο ζήλο του και είδαμε από κοντά το έργο του και το στηρίξαμε, είναι να προσευχηθούμε να μην χαθεί ό,τι επί τόσα χρόνια δημιούργησε. Άλλωστε και ο ίδιος το ξέρει ότι αυτό δεν ήταν δικό του έργο αλλά έργο του Θεού και σε Εκείνον εναποθέτει τις ελπίδες του.
    Μετά τιμής
    Δημήτρης Καραμάτσκος
    Μάστερ Θρησκειολογίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη θλίψη προκαλεί η απoμάκρυνση του πατρός Θεολόγου.
    Η ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι χρειάζεται η Ιεραποστολή ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
    Πιστεύει στα λόγια του ιδρυτή της Εκκλησίας Κυρίου Ιησού Χριστού:ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ;
    Με ποιους εργάτες του Ευαγγελίου θα το επιτελέσει;
    Έχει πολλούς πνευματικότερους και πιο αφιερωμένους σ΄αυτό το έργο από τον πατέρα Θεολόγο;

    Mακαριώτατε,σας παρακαλούμε θερμά.
    Ξανασκεφτείτε την απόφασή σας !


    Γεώργιος Παναγιωτόπουλος
    Καθηγητής Ιστορίας
    Δρ.Φιλολογίας Université Paris IV-Sorbonne

    ΑπάντησηΔιαγραφή