Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη: Πορεία ανάμεσα σε αδιέξοδα


Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω!
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω διά την συνεχή συμπαράστασή σας στο επιτελούμενο έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που, με την Χάριν του Θεού και την ευλογία του Σεπτού προκαθήμενού μας, πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, επιτελούμε στη μακρινή Μαδαγασκάρη.
Ο αγώνας συνεχίζεται, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, οικονομικές αλλά και σε έμψυχο υλικό. Αλλά και πώς να σταματήσουμε ένα τέτοιο έργο, όταν η Χάρις του Πανάγιου Πνεύματος προπορεύεται και μας ανοίγει το δρόμο προς Ευαγγελισμό ψυχών αθανάτων; Όταν οι άνθρωποι, που ζουν απομακρυσμένοι σε απομονωμένα χωριά, αφήνουν κόπους και ταλαιπωρίες περπατώντας ώρες ολόκληρες για να φθάσουν έως εμάς και να μας παρακαλέσουν να πάμε να τους κατηχήσουμε να γνωρίσουν τον αληθινό Θεό και να ενταχθούν στο σώμα της εκκλησίας;

Ιεραποστολική επίσκεψη
Ιεραποστολική επίσκεψη στη Μαδαγασκάρη της κ.
 Κατερίνας Αλεξάνδρου, οφθαλμιάτρου, τακτικού
μέλους της Αδελφότητάς μας

Αλιείς ψυχών

Μια φορά πηγαίναμε σε ένα χωριό, 1.300 χλμ. μακριά από το Ιεραποστολικό κέντρο, για βαπτίσεις. Το ταξίδι μακρινό και γι’ αυτό χρειαζόταν ιδιαίτερη προετοιμασία με όλα τα απαραίτητα, διότι σε τέτοιες εξορμήσεις πολλών ημερών δεν συγχωρούνται λάθη και παραλείψεις. Στο δρόμο σ’ ένα πολύ απομακρυσμένο χωριό, σταματήσαμε για φαγητό στα μαγαζάκια που υπήρχαν στο δρόμο. Η παρουσία μας και η εμφάνισή μας κίνησε την περιέργεια των ανθρώπων. Σύντομα συγκεντρώθηκαν αρκετά άτομα γύρω μας και άρχισε η εξήγηση… και η κατήχηση. Αφού τους δώσαμε αρκετά βιβλία της Εκκλησίας μας, αναχωρήσαμε με την υπόσχεση να ξαναπάμε στο χωριό αυτό. Το ξαναεπισκεφθήκαμε και στη συνέχεια δημιουργήσαμε μια καλή ενορία.

mad1

Πλημμύρα πειρασμών

Στον χώρο της Ιεραποστολής, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Θεός μάς δίνει ευχάριστες στιγμές, αλλά και μας δοκιμάζει με πολλούς πειρασμούς, κόπους και δυσκολίες. Τον περασμένο χρόνο είχαμε πολλές βροχές και κυκλώνες. Στην πόλη Tulear έσπασε το φράγμα του ποταμού και όλο το ποτάμι ξεχύθηκε μέσα στην πόλη. Ένα μεγάλο μέρος πλημμύρισε και το νερό σε μερικά μέρη ξεπέρασε το ένα μέτρο. Οι καταστροφές ήταν πάρα πολλές και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν στο δρόμο χωρίς τα στοιχειώδη. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο ιερείς, Η Εκκλησία μας, δεν έμεινε αδιάφορη στο δράμα των ανθρώπων αυτών. Με πλούσιο ρουχισμό αλλά και με τρόφιμα βοήθησε όσο μπορούσε τους πλημμυροπαθείς αυτούς ανθρώπους. Όσο για τους δύο ιερείς, οι υπόλοιποι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έκοψαν από το μισθό τους και συγκέντρωσαν ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσόν και βοήθησαν τους δύο ιερείς να αγοράσουν αρκετά πράγματα απ’ αυτά που καταστράφηκαν.
Ένας Ι. Ναός της Μητροπόλέως μας στην περιοχή αυτή Tsongobory γέμισε νερά και πολλά αντικείμενα καταστράφηκαν. Ομοίως και άλλοι δύο ναοί· στις περιοχές Vatolatsaka και Besely, ο δυνατός αέρας ξεσκέπασε ολόκληρη την εκκλησία και έγιναν οι ναοί αλειτούργητοι. Οι ιερείς τελούσαν την Θεία Λειτουργία έξω στην ύπαιθρο. Και τους τρεις αυτούς ναούς τους ανακαινίσαμε και αφού συμπληρώσαμε τον εξοπλισμό που είχε καταστραφεί, μπορούν πάλι να λειτουργήσουν.

Νέοι Χριστιανοί και ιερείς

Τους τελευταίους μήνες με τη Χάρι του Θεού και τις προσπάθειες των ιερέων και κατηχητών, έγιναν αρκετές βαπτίσεις σε διάφορα χωριά. Ο π. Θεοδόσιος, Αρχιμανδίτης της Ιεράς Μητροπόλέως Ιερισσού και Αγίου Όρους με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητου, μας επισκέφθηκε και πάλι φέτος και μαζί με εντόπιους ιερείς τέλεσαν αρκετές βαπτίσεις σε χωριά, όπου υπήρχαν κατηχούμενοι. Ευχαριστούμε τόσο τον π. Θεοδόσιο που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Μητρόπολή μας για αρκετά χρόνια όσο και τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Θεόκλητο που του χορηγεί σχεδόν δύο μήνες άδεια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον περασμένο Νοέμβριο με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεόδωρου, χειροτονήθηκαν δύο νέοι που διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη μας. Οι νέοι χειροτονηθέντες ήταν απόφοιτοι του Θεολογικού μας Σεμιναρίου και θα καλύψουν λίγα από τα πολλά κενά που αντιμετωπίζουν οι ενορίες μας. Το θεολογικό σεμινάριο λειτουργεί μεν αλλά με πολλές δυσκολίες λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε κι εμείς τον τελευταίο καιρό.

Οικονομικά αδιέξοδα

Η κρίση γίνεται όλο και πιο αισθητή όσο ο χρόνος περνάει. Προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία και να μειώσουμε τα έξοδα, όσο είναι δυνατόν. Σύμφωνα με τη συμβουλή του Πατριάρχου μας, προσπαθεί και η Ιερά Μητρόπολη μας να δημιουργήσει κάποια μικρά εργασία, ούτως ώστε να έχει έσοδα μέσα από την χώρα.
Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι της Ιεραποστολής,
τον τελευταίο καιρό διερχόμεθα κρίσιμες στιγμές. Η κρίση της Ελλάδας και της Κύπρου έχει επηρεάσει αισθητά και εμάς. Έχουμε περιορίσει αρκετά τα έξοδα μας, τις μετακινήσεις καθώς επίσης και το εργατικό προσωπικό. Φθασαμε σε σημείο να μην μπορούμε να καλύψουμε τα απαραίτητα έξοδα, καθώς επίσης και τους μισθούς των εργαζομένων στην Ιεραποστολή.

Διακοπή προγραμμάτων

Ήδη σταματήσαμε το πρωινό ρόφημα των παιδιών που δίναμε από την ανάληψη των καθηκόντων μας έως τώρα. Τα φτωχά παιδιά στερήθηκαν και αυτό το απλό πρωινό, διότι δεν είχαμε την δυνατότητα να αγοράσουμε μπισκότα κι έτσι τα φτωχά αυτά παιδιά έγιναν πιο φτωχά, αφού πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο και στις δουλειές που εργάζονται. Σας υπενθυμίζω ότι περίπου 800 παιδιά ημερησίως έπαιρναν το πρωινό τους στο χώρο της Ιεραποστολής, αλλά στις διακοπές των σχολείων ξεπερνούσαν τα 1200-1300 παιδιά ημερησίως. Η πόρτα της Ιεραποστολής είναι κλειστή πλέον για αυτά τα ξυπόλητα, κουρελιασμένα και με πρησμένες τις κοιλιές τους φτωχά παιδιά, που έφθαναν από πολύ μακριά έως και 3 χλμ.

mad5
 
Το ίδιο συνέβη και με την διανομή τροφίμων σε 130 οικογένειες κάθε Δευτέρα. Αδυνατούμε να αγοράσουμε τρόφιμα (ρύζι, φακές, φασόλια, καλαμπόκάλευρο κ.λπ.), διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Τα λίγα αυτά τρόφιμα βοηθούσαν τις φτωχές οικογένειες να περάσουν την εβδομάδα τους και δεν ήταν έτσι αναγκασμένοι να ψάχνουν τα σκουπίδια για να εξοικονομήσουν το ελάχιστο φαγητό, πουλώντας ό,τι έβρισκαν, όπως χαρτιά, νάιλον και οτιδήποτε μπορούσαν να πουλήσουν.

mad3

Άλλο ένα σπουδαίο έργο το οποίο σταμάτησε είναι το ορφανοτροφείο. Σαν κτήριο έχει τελειώσει, αλλά χρειαζόμαστε εσάς, για να γίνουν πολλές εργασίες ακόμη. Το υπόλοιπο κόστος εργασιών ανέρχεται στις 100.000-120.000 ευρώ.
Γνωρίζω την οικονομική κρίση και την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας, αλλά κάνω έκκληση στους αγαπητούς αδελφούς και φίλους της Ιεραποστολής να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε τα έργα της Εκκλησίας μας στη μακρινή Μαδαγασκάρη και ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς. Γιατί, σύμφωνα με τους προφήτες, «δανείζει Θεῷ ὁ ἐλεῶν πτωχόν» (Παροιμίες 19:17).
Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

http://ierapostoles.gr/2014/02/%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ad%ce%be%ce%bf/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου