Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός στη Μονή Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου

Νικόλαος Κάτσικας

ag georgios prothy 02
 
Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου κ. Ιμπραχήμ Μάχλεμπ, ο οποίος το Σάββατο 22 Μαρτίου το μεσημέρι, έκανε την μεγάλη τιμή να επισκεφθεί το πολυαιώνιο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, να ξεναγηθεί από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στον χώρο αυτό που ανακαινίζεται τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη δωρεά του εφοπλιστή θανάση Μαρτίνου και να ανάψει  ένα κερί στη μνήμη του Αγίου που κατά την παράδοση μαρτύρησε στην ευλογημένη Χώρα του Νείλου.
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής νέος Πρωθυπουργός της Αιγύπτου συγκίνησε με το ενδιαφέρον για το ελληνορθόδοξο μνημείο της λεγόμενης ως «Ροτόντας» της Μέσης Ανατολής, καθώς ήταν εκείνος που πριν από διόμισυ περίπου χρόνια είχε υπογράψει ως Πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας «Arab Contractors», το τεράστιο αυτό έργο που αποτελεί την ανάσα ζωής στο μεγαλύτερο μνμημείο της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την Αφρική και το οποίο είναι άρρηκτα συνεδεδεμένο με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός προτίμησε να καταφθάσει με την συνοδεία του στον Αη Γιώργη πεζός, αφήνοντας όλη την αυτοκινητοπομπή έξω από τον ιστορικό χώρο, για να να γίνει θερμά δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον περίβολο του ναού, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Τοπικής Διοίκης Άντελ Λαμπίμπ, που είναι ένας ακόμη μεγάλος φίλος του Ελληνισμού της Αιγύπτου.
Στην Αίθουσα του Θρόνου του Αη Γιώργη, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου δεν έκρυψε την μεγάλη του χαρά.
«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα, γιατί τον Αη Γιώργη επισκέπτονται ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Μάχλεμπ και ο Υπουργός κ. Λαμπίμπ. Εύχομαι ο μεγάλος Θεός να προστατεύει τους ίδιους και ολόκληρη την αγαπημένη μας Αίγυπτο. Σήμερα επίσης είναι μία μεγάλη τιμή γιατί κοντά μας βρίσκεται ο μεγάλος ευργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος με την σύζυγό του, διότι με τα δικά τους χρήματα γίνεται το μεγαλεπήβολο έργο της ανακαίνισης. Καθώς επίσης, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης εκπροσωπεί την Ελλάδα».
Λαμβάνοντας την αφορμή της ιδιαίτερα τιμητικής επίσκεψης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησε από τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό την στήριξη του αιγυπτιακού κράτους στην δημιουργία ενός νοσοκομείου που η εκκλησία μας θέλει να οικοδομήσει στον χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου.
Την μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψη στον Αη Γιώργη και όλο αυτό το ιστορικό τετράγωνο μετέφερε αμέσως μετά μες τον λόγο του ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός κ. Μάχλεμπ. «Αυτή η περιοχή εκπροσωπεί πραγματικά τα συναισθήματα του αιγυπτιακού λαού», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός. Όλες οι θρησκείες ζουν ειρηνικά εδώ σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Αυτή είναι η Αίγυπτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός. Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει την μεγάλη χαρά του για το γεγονός ότι το έργο αυτό που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, γεγονός που τον χαροποιεί ιδιαίτερα.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός ότι οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν εκφράζονται με απλές λέξεις. Είναι δύο λαοί με παλιούς και μεγάλους πολιτισμούς που αλλάξανε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, επεσήμανε ο κ. Μάχλεμπ.
Ενώ, ο Αιγύπτιος τόνισε ότι μεγάλη του τιμή να συναντήσει τον ευεργέτη κ. Μαρτίνο, «τον άνθρωπο που από τα δικά του χρήματα κάλυψε το πλήρες κόστος της ανακαίνισης  του ιστορικού ναού του Αη Γιώργη παλαιού Καΐρου. Και ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός κατέληξε: Όλη η γύρω περιοχή με το μεγάλο τζαμί, την κοπτική εκκλησία θα επιστρέψει στα παλιά της μεγαλεία και ο κάθε άνθρωπος νθα μπορεί να βρίσκει την προσωπική του ηρεμία επισκεπτόμενος αυτόν τον ιστορικό χώρο. Καλώ τους πάντες να προσεύχονται για την Αίγυπτο για να μπορέσει χώρα να γνωρίσει ένα καλύτερο μέλλον».
Καθ΄όλη την επίσκεψη του Αιγυπτίου Πρωθυπουργού στο μοναστήρι του Αη Γιώργη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, συνόδευαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, ενώ όλες τις μεταφράσεις έκανε ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου