Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

"Πατριάρχης Αλεξανδρείας προς αρχιερείς Αφρικής: Συμμορφωθείτε «με τις εντολές και αποφάσεις της κάθε χώρας»"

Orthodox Metropolis of Zambia

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

"ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: «Να συμμορφώνονται με τις εντολές και αποφάσεις της κάθε χώρας όπου διακονούν», προτρέπει όλους τους Μητροπολίτες και Επισκόπους της Αφρικής, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, στο Πατριαρχικό Εγκύκλιο Σημείωμα που εξέδωσε, με αφορμή τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις για τον κορονοϊό. «Να μην γίνει η Αγία Εκκλησία μας αιτία σκανδάλου, αλλά παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
Ολόκληρο το Πατριαρχικό Εγκύκλιο Σημείωμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, με αφορμή το θέμα του κορονοϊού, έχει ως εξής:
«Αριθμ.Πρωτ.:40/2020
Προς τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
Εις τας Έδρας των
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι,
Διά του παρόντος Πατριαρχικού Εγκυκλίου Σημειώματος επιθυμούμεν όπως εκφράσωμεν εις όλους σας την Πατρική μας αγωνία και συμπαράστασιν διά το σοβαρόν θέμα της πανδημίας του Κορωναϊού, (COVID-19).
Δυστυχώς, ως μη ώφειλε, όλη η ανθρωπότης γίνεται μάρτυς μιας άδικης και αδυσώπητης πανδημίας, η οποία στοιχίζει την ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης πλέον θρηνούμε θύματα αυτής της αρρώστιας και η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία νέα, όπως μαθαίνουμε έφτασε και στην υποσαχάρια Αφρική.
Με συντετριμμένη καρδιά και δάκρυα, νύχτα και ημέρα, υψώνουμε χείρας ικέτιδας προς τον Πανοικτίρμονα Κύριο του Ελέους, να λυπηθεί την ανθρωπότητα, τα έργα των χειρών Του, να σωπάσουν οι σάλπιγγες της Αποκάλυψης, να ἐπιστρέψουν η χαρά και η ειρήνη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Είναι πλέον γεγονός ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια Αποκαλυπτική εποχή, όπου κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής, και όπου τα τύμπανα των πολέμων συντονίζονται με τις κραυγές «αποψυχόντων ανθρώπων, από φόβου και προσδοκίας των επερχομένων τη οἰκουμένῃ» (Λουκ. κα΄, 26).
Όμως, ποτέ ως Χριστιανοί και ως Ποιμένες δεν χάνουμε την ελπίδα μας προς τον Θεόν. Πιστεύουμε και κηρύττουμε Θεόν Παντοδύναμον, Θεόν της Αγάπης και του Ελέους. Μόνο ένα σημείο ἐπιθυμώ, ως Πνευματικός Σας Πατέρας να σάς παρακαλέσω. Να είστε κοντά στο Ποίμνιο σας, να παρηγορείτε και να συμπαραστέκεστε τους αδελφούς μας Αφρικανούς, να τούς διδάσκετε τρόπους στοιχειώδους υγειινής και καθαριότητος, διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν, αλλοίμονο, πρόσβαση ούτε σε καθαρό νερό.
Και επειδή η κατάσταση είναι σοβαρή, σάς συνιστώ να συμμορφώνεστε με τις εντολές και αποφάσεις της κάθε χώρας όπου διακονείτε, για να μην γίνει η Αγία Εκκλησία μας αιτία σκανδάλου, αλλά παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης.
Ευχόμενος εκ μέσης καρδίας όπως ὁ Κύριος χαριτώνῃ τους πνευματικούς αγώνας σας και επιδαψιλεύη πλουσίαν την ευλογίαν Του, διατελώ μετά πολλών πατρικών ευχών και Πατριαρχικών ευλογιών.
Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης
† Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’
Εν τη Μεγάλῃ Πόλει
της Αλεξανδρείας
τη 17η Μαρτίου 2020»"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου