Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

" Μνημείο του Αφρικανικού Αγώνα στο σπίτι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ζάμπια..."

Orthodox Metropolis of Zambia

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

"Στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης της Α.Θ.Μ Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ στη Ζαμπια,ένα ευχαριστώ σε πέντε πράξεις:
Πραξη 3η: Μνημείο του Αφρικανικού Αγώνα στο σπίτι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ζάμπια.
Η κορύφωση της καλλιτεχνικής έκφρασης κάθε λαού, καθώς και οι αγώνες για την ελευθερία και τα ιδανικά, αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά και όχι εθνική κατάκτηση. Ο ήρωας και ο καλλιτέχνης είναι παγκόσμιοι άνθρωποι και για αυτό ενώνουν τους λαούς. Η αποκάλυψη της προτομής του Πατέρα της αφρικανικής ανεξαρτησίας Δρ. Kenneth Kaunda από την Α.Θ.Μ. και τον ίδιο τον Κ. Kaunda φανερώνει τον τρόπο της πολιτισμικής ενσάρκωσης της ορθόδοξης εκκλησίας. Δεν είναι γεγονός πολιτικής σημασίας, αλλά έκφραση ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς, που με το παράδειγμα τους εμπνέουν δυναμισμό και θέληση για αλλαγή, καλούν σε διαρκή αλλαγή και σε δημιουργική αυτοκριτική. Στη σεμνή τελετή ενώθηκαν οι «Αγωνιστές της Ελευθερίας» (Freedom Fighters of Zambia) με στελέχη της Κυβέρνησης, πλειάδα διπλωματών, εκπρόσωπους του δικαστικού σώματος της χώρας, έγκριτους ακαδημαϊκούς και μέλη της Ελληνικής Kοινότητας. Συγκινητικό και συμβολικής σημασίας γεγονός αποτελεί η υποβάσταση του γηραιού Δρ. Kaunda από τον Άρχοντα Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο οποίος τον συνόδευσε μέχρι το όχημα του.
Παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζαμπιας Ιωάννη: «Ο Ιησούς Χριστός καλεί τους μαθητές Του να αναγνωρίζουν την αλήθεια Του στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, ο οποίος μάχεται για την αγάπη και την ελευθερία. Τιμώντας εσάς, λοιπόν, κ. Kaunda διατρανώνουμε τη βαθιά μας πίστη στον απελευθερωτή Ιησού Χριστό, Του οποίου ευχόμαστε να έχετε πλούσια την ευλογία. Αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας το ότι το σπίτι της ορθόδοξης χριστιανικής οικογένειας συμπίπτει με το σπίτι που σας φιλοξένησε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σας»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου